Zeman vs Drahoš. Čeká nás mediální souboj o všechno. Souhrn toho, co můžeme očekávat a jaké taktiky kandidáti nakonec zvolí?

Televizní prostor ovládly prezidentské debaty. Bylo jich už tolik, že je prakticky nemožné je všechny spočítat. Po desítkách nejrůznějších superdebat, duelů a rozstřelů jsme se konečně dopracovali do bodu, kdy se spolu před televizními kamerami budou bavit dva hlavní kandidáti na prezidenta – Miloš Zeman a Jiří Drahoš.

Drahos vs Zeman debata

Pokud to vezmeme jen telegraficky, abychom si v celé věci udělali pořádek, pak zjistíme následující. Na různých stanicích proběhly v minulých týdnech debaty prezidentských kandidátů, ovšem bez Miloše Zemana, který oznámil, že do žádných debat nepůjde. Byl také zvolen zajímavý formát duelů bez moderátora, kde si dva kandidáti sami sobě pokládali otázky a diskutovali spolu. Samozřejmě nechyběly ani debaty moderátora vždy  jedním vybraným kandidátem. Proběhly také debaty, které byly vedeny v angličtině.

Manželky, Ovčáček a fíkus

Ničeho z toho se Miloš Zeman neúčastnil, místo toho docházel do televize Barrandov na své tradiční povídání s Jaromírem Soukupem. Sáhl také k zajímavému tahu, kdy do některých debat místo sebe poslal svého mluvčího Ovčáčka vybaveného fíkusem. Dokonce se pak uskutečnila i samostatná debata tiskových mluvčích. A když už jsme u debat bez kandidátů, pak byla nepochybně zajímavá i debata manželek prezidentských kandidátů, opět bez manželky Miloše Zemana, která rovněž nikam nechce chodit.

Debata s prázdnou židlí

Pak už tu máme jen bizarnější kousky, jako byla debata moderátora Martina Veselovského s prázdnou židlí, na které měl sedět Miloš Zeman. Ještě zajímavější pak byla debata s Milošem Zemanem, do které se za pomoci počítačových kouzel posadil i Michal Horáček. Kdyby byl čas, mohli jsme se dočkat ještě lecčehos. Třeba by mohla být ještě debata dvou prázdných židlí bez moderátora (mohla by být klidně vedená v angličtině). Na tu už, naštěstí nedošlo. Běžný divák, ať už preferoval kohokoliv, musel být z debat naprosto unaven, tedy pokud je vůbec sledoval.

Moderátor trucuje

To vše se událo ještě před prvním kolem volby. V té zvítězil Miloš Zeman a Jiří Drahoš. První jmenovaný se nechal slyšet, že nyní už do televizních debat půjde, nejprve chtěl do dvou, pak dokonce do čtyř. Protikandidát Drahoš chce debaty dvě, jednu na ČT a jednu na Nově. Na České televizi došlo ovšem ke komplikaci, kdy si postavil hlavu Václav Moravec a řekl, že nic moderovat nebude.  Zřejmě čekal, že se kvůli tomu celá volba prezidenta zruší, nebo jej přijdou osobně prosit oba kandidáti. Místo toho televize rychle našla náhradu v podobě půvabné Světlany Witowské. To vůbec není špatné, možná si ještě vzpomenete na její slavnou diskusi s Andrejem Babišem, kde ho odzbrojujícím permanentním úsměvem přiváděla k šílenství. Kolem moderováni se strhl povyk i na sociálních sítích, kde fanoušci navrhovali, aby se debaty ujal Veselovský (další navrhovali teleshoppingového krále Horsta Fuchse, či českého baviče Luďka Sobotu).

Podstatnější než osoba moderátora, bude ale spíše to, co v debatách uvidíme. Političtí analytici se předhánějí v predikcích, jaké to bude hrozné maso. Zeman Drahoše zesměšní, zničí podpásovkami, debata bude ostrá, vyhrocená a Drahoš z ní odejde jako zbitý pes. To se samozřejmě může lehce stát, ale leccos napověděla už „debata“ na TV Nova, kde Zeman diskutoval s moderátorem Reyem Korantengem. Snažil se zjevně působit přívětivě, odmítl kritizovat Drahoše nebo se vůči němu jakkoliv vymezovat, a prohlásil, že odteď už bude méně namyšlený a sebevědomý. Zeman nepůsobil jako zlý stařec nad hrobem, ale jako poměrně umírněný, přívětivý politik, navíc v poměrně dobré fyzické kondici.

Zeman hodný a přívětivý

Existují jen dvě možnosti a ani jedna není pro Drahoše dobrá. Možná se Zeman rozhodl změnit styl a chce se ukázat i jinak než jako vulgární verbální tyran. Jemu nebo jeho poradcům došlo, že jeho vysoce konfrontační styl vadí kde komu a odrazuje mnoho lidí. Navíc pokud by takto přívětivě působil v debatě s klidným a umírněným Drahošem, smazal by se tím rozdíl mezi nimi a připravil by tak Drahoše o jeho hlavní výhodu. Tou je totiž právě slušnost a nízká míra agresivity v diskusi. Najednou by ve studiu seděli dva celkem rozumní a mírní staříci a vyměňovali by si bez urážek své názory. Nepředstavitelné? U Zemana těžko, ale už první analýzy jeho diskuse na Nově ukazují, že přesně tudy by se mohl vydat.

Podpásovky teprve přijdou

Ta druhá možnost je, že Zeman jen nechce dopředu ukázat své karty a své zbraně vytáhne, teprve až bude jeho soupeř sedět přímo před ním ve studiu. Pak se dá očekávat směs žlučovitých výroků o vítání uprchlíků, údajné spolupráci s STB a další nejrůznější podpásovky, výmysly (kterým se začalo moderně říkat taktické pravdy), zkrátka to, na co jsou všichni od Zemana zvyklí. Drahoš se dušuje, že je na tuto variantu připraven a že na Zemanovy útoky razantně odpoví. Kdo viděl Drahoše v jiných debatách, tak ví, že zatím k podobnému typu projevu měl hodně daleko. Jestli by dokázal vzdorovat rozjetému Zemanovi, to je těžké odhadnout.

Debaty, jakkoliv se jejich vliv nemá přeceňovat, mohou být skutečně rozhodující. Preference jsou vyrovnané, skupina nerozhodnutých voličů stále poměrně velká, rozhodovat bude každý detail. Televizní souboj těchto dvou mužů bude soubojem o všechno. Nejen o jejich vlastní úspěch či prohru, ale i o další směřování naší země. Čekají nás dvě televizní debaty, které možná budou psát historii.

A jak to vidíte vy? Namaže si Zeman Drahoše ve čtvrtek v přímém přenosu ČT na chleba, nebo zvolí jinou taktiku?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Počasí a volby – co všechno už ovlivnil déšť?

Nadáváte na Havla, Klause i Zemana? Naši prezidenti pouze kopírují vývoj českého národa!