Nadáváte na Havla, Klause i Zemana? Naši prezidenti pouze kopírují vývoj českého národa!

Prezidenti Česka nás sice reprezentují, ale ne každý je z jejich vystupování právě na větvi. Ještě než ale začneme na polistopadové hlavy státu nadávat, zamysleme se, jestli náhodou nekopírují obecné tendence ve vývoji našeho národa.

Naše hlavy státu po listopadu 1989

Po roce 1989 jsme zatím měli pouze tři prezidenty. I když se oni pánové od sebe v lecčem liší, přeci jen mají něco společného. V mnohém totiž kopírují obecný vývoj našeho malého národu. Ten nejprve hleděl s velkými nadějemi na Západ, potom získal na sebevědomí a zahleděl se sám do sebe, aby nakonec přes jistou liknavost vrhl své síly proti uprchlíkům. Podobné tendence je také možné sledovat u výše zmíněných pánů z Pražského hradu. Nevěříte?

Václav Havel aneb hledíme na „Západ“

Slavný disident a kritik normalizace Václav Havel byl zvolen prezidentem 29. prosince 1989. Tehdy přitom reprezentoval nejen nás, ale také bratry Slováky. Československý postkomunistický národ byl teprve v plenkách a hleděl s nadějí západním směrem, což se týkalo i naší hlavy státu. V tehdejší době totiž převládalo určité vidění světa, kde východ byl ďábelským zdrojem všeho zla, zatímco se západem v čele s „Ju-es-ej“ jsme chtěli být na věčné časy a nikdy jinak.

Václav Havel také nikdy neváhal vystupovat proti věznění politických disidentů na Kubě, čímž si od amerických politiků vysloužil nejedno poplácání po zádech. Vždyť jim zlý Fidel se svými nohsledy tento ostrov během Kubánské revoluce zákeřně ukradl. Naštěstí jim ovšem kousek zbyl a mohla tady proto vzniknout vojenská základna Guantánamo, která se později proměnila na vězení. To bylo hnutím Amnesty International nazváno „Gulag naší doby“, ale proti tomu náš pan prezident, světe, div se, s takovou horlivostí nevystupoval. Inu, hvězdy a pruhy prostě frčely.

Václav Klaus aneb všichni si trhněte

Václav Havel byl prezidentem do roku 2003 a faktem je, že se časem začal se zbytkem národa názorově dosti rozcházet. To se však změnilo s nástupem druhého „Vaška“ do úřadu. V době zvolení Václava Klause prezidentem byl totiž český národ svobodný už nějakou dobu a najednou si připadal jaksi sebevědomější. Česko tak v mysli mnohých (včetně těch nejvyšších) nebylo již pouze „srdcem Evropy“, ale pupkem celého světa. Jelikož však jsou naše vojenské ambice nulové, museli jsme si vypomoct typickou ukecaností.

Zlým zlem tak už nebyl pouze východ, ale také Evropská unie, a kdo by si dovolil pochybovat, že Spojené státy jsou národem debilů. Co na tom, že americká věda má zvučné jméno po celém světě a hollywoodské blockbustery „dávala“ po večerech většina z nás. Rozpory? Sorry jako, ale to nás nemusí zajímat! Samozřejmě že sklonu kritizovat všechno a všechny se držel i Václav II., tedy vlastně Václav Klaus. Fenomén globálního oteplování je toho asi nejlepším příkladem. Světoví odborníci sice trošku kroutili hlavou, ale co už.

Miloš Zeman aneb cizáky tady nechceme

Miloš Zeman se stal hlavou státu v roce 2013, přičemž šlo o vůbec první přímou prezidentskou volbu v našich dějinách. Za jeho zvolení byli tedy poprvé zodpovědní sami lidé. Bývalý předseda ČSSD svoji kariéru v tomto úřadě nezačal právě nejšťastněji, když byl hlavním hrdinou několika excesů, z nichž se asi nejznámější týká korunovačních klenotů. Ač se hrad snažil podezřelou chůzi a vrávorání umně svádět na nemoc, konkrétně na virózu, hladinka se nedá rovněž tak úplně vyloučit. Mezinárodní ostuda byla každopádně na světě.

Ostatně i řada Čechů už ze své útočnosti proti všem a všemu tak nějak slevila a rozhodla se naplno věnovat koníčku z nejoblíbenějších, totiž intoxikaci lihovinami různé kvality. Pak nám byl ale naštěstí seslán dar z nebes – uprchlíci! Ať už je k nám poslal Ježíš či Muhammad, konečně zde máme zase nepřítele číslo jedna, čehož si koneckonců z oken hradu všiml i pan prezident. Kritika Ruska, Ameriky či Evropské unie už totiž po čase dosti vyčpěla a nějakou novotu to v každém případě chtělo. A voliči na to samozřejmě slyší…

Na závěr se tedy nabízí jediná logická otázka – kdo bude naším příštím prezidentem? To se dozvíme už na začátku příštího roku!

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Prezidentské debaty – které politické pře byly nejzábavnější?

Prezident Obama má nový vedlejšák. Svatby!