Jak vybrat zastřihovač vousů. Když nechcete porost holit, ale jen zkracovat nebo upravovat!

Pro ty z vás, kteří si udržují porost tváře a neholí se, je zastřihovač vousů nezbytný. Navíc s ním můžete zkrátit i vlasy. Co už dnes zastřihovače umí a na co se při výběru zaměřit? Jaké jsou výhody a nevýhody bezdrátového přístroje? Koukněte do našeho průvodce.

Jak vybrat zastřihovač vousů. Když nechcete holit, ale jen zkracovat!

Cena na prvním místě

První, co řešíte při výběru čehokoliv, je cena. Zastřihovač vousů není výjimkou a v podstatě se dá zařadit do dvou kategorií: profesionální a pro domácí využití. Jednoduše se dá prohlásit, že přístroj na doma můžete pořídit i do jedné tisícovky. Pokud chcete být důkladní, může být vaše hranice 2000 Kč. Strojky na vousy nebo vlasy podléhají sezónnímu nahrazování novými modely, takže zastřihovač vousů, který stál předloni jako novinka 2599 Kč, může být letos za 1799 Kč. Rozhodovat pak budou další parametry.

Jaký je rozsah délky oholení?

Zastřihovače na vousy nebo vlasy se prodávají v boxech, které obsahují hned několik nástavců. Důležité je jejich rozpětí – to bývá od délky 1 mm po 20 mm, ale některé přístroje umí i 25 mm, což může hrát podstatnou roli. Se zastřihovačem nemusíte chodit k holiči, a pokud s ním hodláte zkracovat i vlasy, půl centimetru je dobrý argument pro vás.

Pozor na způsob řešení nástavců

Co se týká nástavců, každý výrobce přistupuje k jejich řešení jinak. Určitě doporučujeme zastřihovač vousů, který dokáže vysunovat nástavec délky pomocí otáčení kolečka s mírou. Je to strašně pohodlné a při stále opakovaném použití to oceníte. Některé zastřihovače řeší délku střihu pouze nasazováním nástavců nebo jejich posunem. S tím je pak často spojena nepříjemná zkušenost, že se plast ochodí a roztáhne. Po nastavení na požadovanou délku má pak tendenci přeskakovat, což může být otravné a v případě stříhání vás připravit i o váš pěstěný porost.

Jak vybrat zastřihovač vousů. Když nechcete holit, ale jen zkracovat!

zdroj: 123RF.com

S drátem nebo bez?

Tohle je velice aktuální téma. Dnes chceme všechno bez drátu, takže i zastřihovač vousů můžeme koupit s akumulátorem. Doporučit to ale nemůžeme, protože většina takových vydrží v provozu „papírově“ jen 40-60 minut po plném nabití. Přijde vám, že se stihnete oholit nebo ostříhat dřív? Praxe ukazuje, že strojek nemáme vždy nabitý, když se rozhodneme ho použít. Času je málo, pospícháte a zastřihovač se v půlce úpravy vybije. Výhoda by tu byla: dokola omílaný tahák výrobců, že s ním můžete pod vodu. Ale k čemu to je? Ne, vážně ho nemusíte umývat proudem vody.

Drátový zastřihovač vítězí

Pokud zkracujete vousy, koukáte na sebe do zrcadla a pak všechno vyluxujete. Do vany si bere strojek málokdo, ale pokud se v tom najdete, volba je jasná. Všichni ostatní by měli brát strojek s drátem. Zapojení do sítě funguje vždy na 100 %, takže se můžete spolehnout, že „práci“ dokončíte, i když jste zastřihovač vousů vytáhli ze šuplíku téměř vybitý. Dříve platilo, že některé strojky nefungovaly při napájení ze sítě. To už je minulost, a pokud máte pocit, že vás kabel jakkoli limituje, je to nesmysl. Zastřihovač vousů použijete vždy v koupelně, kde máte zásuvku hned vedle sebe a i nejkratší kabel dokonale vystačí.

Jak vybrat zastřihovač vousů. Když nechcete holit, ale jen zkracovat!

zdroj: 123RF.com

Rychlonabíjení láká ke koupi

Pokud trváte na bezdrátovém zastřihovači, pořiďte takový, který má rychlonabíjení. Jednoduše postavíte na stojánek, který je dokovací stanice, tak jako u elektrického kartáčku. Rychlé nabíjení napumpuje zastřihovač vousů doplna za 60 minut.

Displej textovky nezobrazí

Zastřihovač vousů může mít na svém těle i displej, který ukáže třeba stav nabití v procentech nebo pomocí čárek, tak jako smartphone. S radostí vám můžeme říct, že tohle prostě nepotřebujete. Jakto? Strojek jednoduše vytáhnete jednou za týden nebo za dva a začnete s procedurou v koupelně. Pokud se během toho nebo poté vybije, strčíte ho do sítě a úpravu vousů nebo vlasů dokončíte, ať je nabití jakékoliv. Pokud vybíráte zastřihovač vousů, tímhle se nelimitujte.

Zachytávání vousů během zastřihávání

Zajímavým prvkem je možnost zachytávání oholených konečků vousů. Tohle je něco, co určitě oceníte – nevzniká žádný nepořádek kolem a nic vám nepadá za krk. Nejen, že můžete vousy upravit oblečení a bez následné sprchy, ale navíc ušetříte čas, který je nutný k úklidu té spouště v koupelně. Odsávání nebo zachytávání má ale i své nevýhody. Ta první je, že ho využijete hlavně na konečky vousů, protože se do nádobky nevejdou žádné chuchvalce a nefunguje tak ani na radikální zkracování vlasů. Ta druhá je fakt, že strojky opatřené touto funkcí už nemají na těle místo na regulaci délky kolečkem, což je takový náš tip, doporučovaný na základě dlouhých let zkušeností se zastřihovači vousů i vlasů všech možných značek.

A jaké máte zkušenosti se zastřihovačem vy?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vybrat sluchátka: podrobný průvodce kategoriemi. Poradíme vám, jak se zorientovat a na jaké parametry se zaměřit

Jak vybrat mobilní telefon do 10 000. Co všechno dnes takový smartphone nabídne?