Zákon platí, i když je trochu podivný. Které zákony jsou doslova postavené na hlavu

Každá země světa je tak trochu originál. Jiný kraj, jiný mrav. Z některých jinde platných zákonů vám může jít hlava kolem, ale prostě tu platí. Na co si dát pozor?

zákon je zákon

Jste na dovolené u moře v Portugalsku? Dejte si bacha, ať se ve vlnách neuvolníte až příliš. Od roku 2009 tu platí zákaz močení do moře. Čert ví, jak to vlastně kontrolují, ale pozor na ně! Řekněme, že máte talent ke krajinomalbě. A tak vyrazíte do Wyomingu, kde na plátno zachytíte romantickou krajinku s venkovskými domečky. Celé dílo pak střelíte do galerie. Hotovo? Nikoliv: tady jste podle zákona povinni podělit se o honorář s majiteli zobrazených nemovitostí. Protože jste je malovali bez svolení.

Máte záchod? A mohl bych ho vidět?

Pozor na brambory! V západní Austrálii jich nesmíte vlastnit více než 50 kilo na osobu, jinak budete muset platit zvláštní potravní daň. V několika švýcarských městech nesmíte splachovat toaletu po desáté hodině večerní. To víte, rušení nočního klidu. V roce 1992 vyhlásili v Singapuru válku znečištění. A vzali to hezky od podlahy. Tedy od chodníků. Za vyplivnutou žvýkačku tu můžete dostat až 3000 dolarů pokuty. O skotské pohostinnosti se moc nehovoří. Ale víte, že tu platí zákon, který přikazuje starousedlíkům pustit jakéhokoliv cizince do svého domu, když chce použít toaletu? Odmítnout nesmí.

Netýrejte rybičky a vibrátory nechte doma

Ženy, zase zapomněl na vaše narozeniny? Připomeňte mu ostrovní stát Samoa. Existuje tu zákon, který ukládá mužům soudně vymahatelnou pokutu, pokud na narozeniny a dárek pro své manželky zapomenou. Jste Ital žijící v Římě, a doma chováte pro okrasu zlatou rybičku v akváriu? Pak jste monstrum! Zlatá rybička je totiž společenský tvor, a musíte chovat minimálně dvě, jinak se dopouštíte týrání zvířat. Ve dvou je prostě týráte méně. Reno v Nevadě je město kasín a také legální prostituce. Jen pozor, vibrátory tu jsou za hranou zákona. Mít je u sebe nesmíte. Není to tu žádný Vatikán, ale pracovat na svém uspokojení musíte hezky postaru.

Nechte bigfoota žít!

Romantikou časů divokého západu zavání dosud platné nařízení v Kanadě. Pokud vás po odpykání trestu propouští z vězení, máte nárok požádat své dozorce o koně, zbraň a munici, abyste mohli bezpečně dorazit domů. Trochu na hlavu je zákon v Oklahomě, který zakazuje lovit velryby. Vzhledem k tomu, že stát nemá moře, je tohle jinak chvályhodné opatření trochu nadbytečné. V Britské Kolumbii zase nesmíte zastřelit bigfoota. Nikdo ho sice nikdy neviděl, ale tak pro všechny případy. Jste voleným radním v Liverpoolu? Pozor na každé slovo. Zákon, schválený v roce 1257, vám zakazuje veřejně lhát. Krása.

Způsob, jakým držíte svého lososa, mi přijde urážlivý

Řídíte bicykl v Mexiku. Tak nohy pěkně na pedály a ruce na řídítka. Jinak bude flastr. Ne, helmu, brzdy a vlastně žádnou jinou povinnou výbavu tu už po vás nechtějí. Jen se prostě držte kola. Italská Heraclea nabízí turistům malou a tichou písčitou pláž, na které je nikdo obtěžovat nebude. Zvlášť ne děti. Stavení hradů z písku je tu oficiálně zakázané. Chytili jste při rybaření v Anglii lososa? Pozor na to, jak se s ním budete chtít vyfotit! Pokud je to příliš vyzývavě, porušujete tím zákon o ochraně lososů z roku 1986. Nesmíte se prostě s úlovkem moc chlubit.

Znovuzrození? To chce štempl

Uklízet po psech bobky, to by se tak nějak dělat mělo. Ale když se to neděje? Pak přijde trest. Na Capri to ženou tak daleko, že jsou ochotni poslat vzorky nalezeného trusu k rozboru DNA, na jehož základě pak stanoví, jestli se jedná o prohřešek zrovna vašeho mazlíčka. Ano, je to hodně drahá legrace. Ale zaplatíte ji vy. Do extrému to ženou i v Číně. Přijali tu zákon, který zakazuje budhistickým mnichům reinkarnaci, pokud k ní nemají řádné povolení od státu. Ne, tohle není apríl. To je Čína.

Zapomeňte na to, že u nás zemřete

Co má společného španělský Lanjaron, norský Longyearbyen nebo francouzské Bordeaux? Zákon, který zakazuje cizincům v těchto městech umírat! Pokud to na vás náhodou jde, tak prosím jinde. Tohle legislativní opatření má svůj původ v temném středověku, kdy se v důsledku epidemií stávaly hřbitovy evropských měst přeplněné. A na poutě vyrážely tisíce umírajících turistů, aby zemřeli v jiném městě, kde budou moci být řádně pohřbeni na hřbitově.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lidé, kteří obešli systém: Fígle, které prošly! Jak se dají v praxi využít pravidla pro svůj prospěch?

Pravda bolí. Které vědecké výzkumy a studie byly ukončeny, protože zjistily něco nemilého? Korporace chtějí často jen potvrdit lež!