Wrestling je super zábava i velmi kvalitní sport…pro blbce?

Každý o něm slyšel, skoro každý ho někdy aspoň koutkem oka viděl, ale málokdo, tedy u nás v České republice, je jeho zapálený fanda. Řeč je o wrestlingu, podivné zábavě naolejovaných gigantů v plavkách nebo jiných, daleko bizarnějších mundurech. Tihle borci (a také ženy – nezapomínejme) předvádějí něco mezi bojem, divadlem a akrobacií. Jenže to celé je jenom jako.

Jasně, není to žádný objev. Wrestling není opravdový sport, protože v něm o nic nejde. Vše je dopředu dohodnuté a domluvené. Kdo vyhraje, kdo koho jak sejme, jaké to celé bude mít vyvrcholení i co kdo komu řekne. Zkrátka jako na divadle. Ovšem jeden rozdíl oproti divadlu tu je. Divák neví, co uvidí, respektive jaký bude průběh a výsledek. To ví jen malý okruh zasvěcenců. A tak se v podstatě dá užít i napětí a opravdové fandění.

Lepší zábava než fotbal

Nelze opomenout ani sportovní stránku věci. Wrestling sice není plnohodnotný sport, ale fyzická příprava a kondice je naprosto zásadní věc. V ringu jsou k vidění skuteční sportovci a sportovní výkony. Prostě to jen celé dohromady slouží trochu jinému účelu, než u klasického sportu. Hlavní je zábava, královská zábava. Zastánci wrestlingu často říkají: podívejte se na fotbal, kde obě mužstva jen betonují a brání. Skončí to 0-0 a po dvou hodinách jdou všichni domů. Tohle ve wrestlingu neuvidíte. Vše má náboj, gradaci, pořád se něco děje. Ve hře jsou emoce a silné příběhy. Diváci za své peníze musí a také dostávají skvělou show.

V Česku wrestlingu pšenka nekvete

Tak proč tedy v Česku už dávno tahle záležitost nefrčí? A nejen že nefrčí, Česko je považováno, možná ještě se Slovenskem, za země, které jsou wrestlingu snad nejméně nakloněny. Ano, jasně, hraje se tu s oblibou na počítačích WWE, takže úplně žalostné to tady není, ale do všeobecného povědomí se wrestling u nás zapsal jako pakárna pro americké popcornové dementy, kterým někdo zapomněl prozradit, že vše je dopředu domluvené, až to ti chlapi všechno jenom hrají.  Jednak u nás není tradice. Žádné wrestlingové akce naživo se u nás nekonají, snad s výjimkou roku 2009, kdy se u nás konala jedna akce WWE. Nevysílají je ani televize, tedy ty tuzemské. Do mainstreamu se zkrátka wrestling u nás nedostal a tak lidé znají spíše fragmenty.

Wrestlera lidé znají, hvězdy wrestlingu ne

Kdo by například neznal Hulka Hogana, který je nejen ikonou wrestlingu, ale také hercem. A co Triple H, jedna z největších postav světového wrestlingu současnosti (ve filmu Blade si zahrál upíra Grimwooda). Nenapodobitelný John Cena? Fenomenální Chris JerichoRock! V našem povědomí spíše zůstal Mickey Rourke jako wrestler ve stejnojmenném filmu. Tam jedinkrát asi početnější česká veřejnost nakoukla pod pokličku wrestlingu. Situaci u nás ale jinak vylepšují pouze počítačové hry s tématikou wrestlingu.

Neberme věci kolem sebe tak vážně a bavme se, třeba i wrestlingem

Řekněme si to narovinu, wrestling fakt není pro každého. Vyžaduje mnohem víc, než jen klasické sportovní fandění s lahváčem u televize (teda nic proti lahváčům u televize obecně). Vyžaduje nadšení a především schopnost vypnout toho racionálního mudrlanta v naší hlavě a nechat se prostě jen unášet pohádkou, která se odehrává v ringu. Kde jinde uvidíte, jak někdo vyhodí rozhodčího z ringu, nebo kde se současně pere osm lidí včetně trenérů? Nikde, jen ve wrestlingu. Takže až na něj někde třeba náhodou narazíte, zkuste mu dát šanci. A jestli vás nechytne Triple H a spol, zkuste Divas, jsou na videu pod článkem. To je taky wrestling.

Autor: Snaut

MOHLO  BY VÁS ZAJÍMAT:

Wrestleři, kteří dobyli Hollywood! Znáte je?

Na čem teď pracují akční legendy?