Obchodní řetězec Walmart jde do sporu s Kanye Westem

Obchodní řetězec Walmart je ve Spojených státech hegemonem mezi maloobchodníky. A i když si na něj stěžují konkurenti, odboráři nebo různí aktivisté, pozicí Walmartu jen tak něco neotřese. Tentokrát se ovšem schyluje k souboji dvou těžkých vah. Obchodní řetězec jde do sporu s jedním z nejpopulárnějších amerických rapperů, Kanye Westem.

walmart

Krádež loga?

Management řetězce Walmart totiž tvrdí, že hudebník firmě vykradl oficiálně registrované logo. Celý spor by se tak měl odehrávat v gesci amerického patentového úřadu. Tedy pokud nedojde k mimosoudní dohodě a případnému vyrovnání. Krádeže loga se však neměl dopustit přímo Kanye West osobně, viníkem má být jeho oděvní firma Yeezy LLC, která mimo jiné úzce spolupracuje s německým sportovním gigantem Adidas.

Ukradené a jen mírně editované logo Walmartu se podle obžaloby objevuje na fanouškovských a propagačních předmětech k písničce Jesus Walks, kterou rapper složil už v roce 2004. Logo písně se skládá z osmi vytečkovaných paprsků, zatímco v logu Walmartu je osm žlutých úseček, které připomínají symbol slunce. Vedení Walmartu tvrdí, že vizuální podobnost log může vyvolat falešnou představu, že firma a skladba mají určitou spojitost.

Kanye West hraje mrtvého brouka

Rapper přitom situaci podle všeho příliš nechce. Nezareagoval ani na přímé dotazy novinářů. Walmart tak v prvním čtvrtletí letošního roku komunikoval přímo s firmou Yeezy, která ovšem obchodnímu řetězci vstříc nevyšla. Yeezy navíc své produkty nabízí i mimo americký trh, což situaci značně komplikuje.

Nutno dodat, že jinak suverénní Walmart si možná ukousl příliš velké sousto. Spíše než poněkud bezzubá konkurence totiž může této značce uškodit právě spor s oblíbenou celebritou. Lidé jako Kanye West jsou totiž schopni americkým veřejným míněním zamávat víc než drahé reklamní kampaně.

FOTO: mirror.co.uk

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

13 výroků hvězdného rapera K. Westa, které nám hlava nebere

Kim Kardashian chystá hned dvě reality show. O vlastním rozvodu