Vybíráte si e-mailového klienta? Poradíme ty, které vás nezklamou!

Víte, že vhodně zvolený e-mailový klient se významnou měrou podílí na efektivitě komunikace? Tak je vám asi jasné, že vybrat toho správného nebude tak snadné. Zkuste to podle nás.

Efektivita hraje prim!

Moderní komunikační nástroje si musí umět poradit především s rychlostí, objemem dat či proměnlivostí prostředí. Jistě se shodneme na tom, že dnešní doba vyžaduje hlavně maximální efektivitu. Ta zpravidla rozhoduje o našem úspěchu. Být efektivní v tomto případě znamená mít komplexní, spolehlivý a současně jednoduše a intuitivně ovladatelný nástroj komunikace.

Není třeba připomínat, že existují stovky e-mailových klientů po celém světě. Na trhu se již zabydleli nezpochybnitelní lídři, jakými jsou Gmail či Microsoft Outlook. Současně však existují řešení, která jsou možná skoro neprávem opomíjena. Ta v sobě kombinují to nejlepší od velkých hráčů, a ještě přinášejí něco navíc. Jedním z takových je třeba eM Client. Ale jsou i další.

E-mailový klient vs. webové rozhraní

Oproti webovým rozhraním nabízí e-mailový klient většinou mnohem větší komfort a nadstandardní funkce. Důležitý je také fakt, že klasický klient funguje i v případě, že zrovna nejste připojeni k internetu. Vybírat tak patrně budete podle účelu použití a šíře nabízených funkcí. Tady je pár e-mailových klientů, které bychom doporučili:

1. Mozilla Thunderbird 17 – open source

Přednosti:

  • důraz na bezpečnost, 
  • filtrování spamů,
  • podpora více účtů,
  • automatické připojení podpisů
  • změna vzhledu
  • lze rozšiřovat pomocí doplňků

2. Foxmail 7 – freeware

Foxmail 7 pochází původně z Číny. Vyniká zejména v importu a exportu zpráv a je možné ho používat i na přenosných médiích. Disponuje velmi jednoduchým uživatelským rozhraním a rovněž šifrováním e-mailů. Nabízí také slušný antispamový filtr, šablony e-mailu a další užitečné funkce. Českou verzi lze doinstalovat. Budete potřebovat minimálně

3. eM Client

Emailový klient, který slouží ke správě elektronické pošty a kalendáře. Dokáže toho ale mnohem více. Samozřejmostí je automatická synchronizace bez nutnosti asistence. Dobře komunikuje i s dalšími komunikačními platformami jako Skype, MSN, ICQ, AIM atd. Velmi dobře spolupracuje i s Facebookem. Umí toho víc než  Microsoft Outlook. Pozor ale, verze, kterou si stáhnete zdarma, dokáže spravovat pouze dva účty.

Co chtít od svého emailového klienta

Současné možnosti emailového klienta jsou opravdu velké a všestranné. Určitě se bude v dnešní době hodit možnost z jednoho místa spravovat více účtů od různých poskytovatelů. A co plná podpora všech hlavních e-mailových služeb včetně Gmailu, Exchange, iCloud nebo Outlook.com? Určitě mezi nabídkou najdete takové, kteří to umí. Opomíjet byste neměli ani plnohodnotný kalendář, úkoly, kontakty a nebo integrovaný chat. To všechno vám pomůže sesynchronizovat svou práci společně s dalším plánovaným programem a propojí se pohodlně s vaším chytrým telefonem či počítačem.

Změna nebývá lehká

Vývojáři emailových služeb si velice dobře uvědomují, jakou bariéru pro uživatele představuje přechod z jednoho produktu na druhý. Jsou to ale zbytečné obavy. Moderní e-mailoví klienti snadno a rychle vaše data z většiny ostatních emailových klientů jednoduše naimportujete. Základní licence přitom bývají zdarma a pohodlně vystačí pro běžného uživatele. Máte-li více požadavků, je lepší pořídit si profesionální licenci, i když za ni něco zaplatíte. Získáte např. zákaznickou podporu na špičkové úrovni, ale zároveň i možnost komerčního využití emailového klienta. Samozřejmostí v rámci placené verze bývá podpora centrálního nastavení, pozvánek i sdílených kalendářů a dalších užitečných věcí.

Ještě trocha historie závěrem

Kdo e-mailového klienta vymyslel? Byl to vynálezce, americký programátor Ray Tomlinson, který před více než 45 lety poslal první e-mail z jednoho počítače do druhého a odstartoval tak novou éru digitální komunikace, by měl v současnosti oprávněný důvod k radosti. E-mail totiž používají 2,6 miliardy uživatelů po celém světě. Zaregistrováno je na 4,4 miliard aktivních e-mailových adres a jejich prostřednictvím je každý den odesláno 205 miliard e-mailových zpráv.

Tak co, už máte jasno?

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak z vás weby chtějí dostat emailovou adresu? Známe jejich nejlepší triky!

6 tipů, jak používat techniku chytře a nenechat si od ní řídit život!