Vše, co jste nevěděli o spánku. Kolik má fází, co je to lucidní snění a co způsobí náměsíčnost? Tohle všechno vás v noci může potkat!

Spánek je nedílnou součástí našich životů, kterou bereme jako samozřejmost a příliš o ní nepřemýšlíme. Pokud se na ní ovšem zaměříme, najdeme spoustu zajímavostí.

Spánek a jeho fáze

Spánek má několik fází

Když se řekne „R.E.M.“, většina lidí si zřejmě představí bývalou populární rockovou kapelu. Zpěvák Michael Stipe tento název ovšem vytvořil tak, že náhodně zabořil prst do slovníku. A co že to tedy REM vlastně znamená? Jde o zkratku anglického termínu Rapid Eye Movement, což se překládá do češtiny jako „rychlé oční pohyby“, a označuje jeden ze dvou režimů spánku. Při té mozek v podstatě stále funguje jako v bdělém stavu a především v ní se nám zdají sny.

Existuje ovšem ještě druhý režim spánku, tzv. NREM, tedy non-REM, což je přesný opak. Dochází v něm k útlumu mozkové činnosti a tělesných funkcí, a sny se obvykle nezdají. V tomto režimu proto spící člověk především odpočívá. NREM režim sestává ze čtyř stádií. Poslední dvě se nazývají delta spánek a jedná se o skutečně hluboký spánek, při kterém regenerujeme a jen tak něco nás neprobudí. Bohužel, vlivem stresu, resp. díky zvýšené hladině stresového hormonu kortizolu v těle (a dalším nepříznivým vlivům) má řada lidí problém se do těchto dvou stádií dostat.

Je spánek největší koníček lidstva?

Jak dlouho spíme, je ryze individuální. V civilizovaném světě je však obvyklé sedm až osm hodin denně, přičemž delší doba obecně nebývá doporučována. Pokud přitom strávíme v posteli osm hodin denně, jedná se o třetinu našeho života, tedy zhruba 25 let! Myslíte, že není zase takový rozdíl, když spíme sedm, nebo osm hodin denně? Opak je pravdou. Věnujete-li každý den spánku o hodinu méně, budete vzhůru o dva roky více!

Myšlenka duše, nezávislé na tělu, pochází ze snu?

Ačkoli jsou sny vyjádřením podvědomí, které nás může o sobě leccos naučit, v minulosti byly vykládány různě. Někteří religionisté se dokonce domnívají, že stály za myšlenkou na tělu nezávislého prvku, který se většinou označuje jako duše. Člověk totiž usnul na jednom místě a následně ve snu létal, nebo byl zničehonic úplně jinde. Pak se ale zase probudil doma v chýši, stanu nebo jeskyni, takže mohl snadno dojít k závěru, že své tělo k existenci tak úplně nepotřebuje. Lidé se ve snech zároveň stýkali s mrtvými nebo fantastickými bytostmi, takže ty mohli být rovněž zdrojem víry v posmrtný život, případně v různá božstva.

Co je to vlastně náměsíčnost?

Náměsíčnost neboli somnambulismus je poruchou spánku, při které se člověk může třeba i procházet. Jak k tomu dochází? Mozek, resp. jeho část zvaná Varolův most, při snění vypíná příčně pruhované svalstvo, aby se člověk během prožívání snů nezranil. Jenže u někoho k tomu nedojde. Netřeba dodávat, že to není právě bezpečné. Existuje ovšem i opak, který sice není nebezpečný, ale zato hrůzostrašný. Tzv. spánková paralýza se projevuje tím, že se člověk během spánku probudí, ale svalstvo je stále vypnuté. Nemůže se tedy pohnout, což je navíc často doprovázeno halucinacemi. Více o tomto fenoménu si můžete ostatně přečíst v našem podrobném článku.

Zkuste si navodit lucidní snění!

Lucidní snění neboli vědomý spánek je dalším zajímavým jevem, který je spojen s naším nočním odpočinkem. Jde o tzv. probuzení ve snu, kdy sice stále spíte a sníte, ale tuto situaci si plně uvědomujete. A nejen to. Můžete totiž vědomě ovlivňovat průběh snu! Jedná se tedy o velmi zajímavý fenomén, při kterém si můžete nanečisto vyzkoušet své reakce v různých situacích. Tzv. lucidity přitom můžete dosáhnout i vlastní vůli. Popsáno je několik technik, jak ji navodit. Např. lze před usnutím neustále myslet na to, že jste ve snu.

Spánek a sny u dalších zástupců živočišné říše

Pokud máte doma psa nebo kočku, asi jste si všimli, že když vaši čtyřnozí miláčci spí, prudce se jim hýbou oči. A jak už víme, je to důkaz, že jsou právě v REM fázi spánku a zdají se jim sny. Ve skutečnosti bylo dokázáno, že sní všichni savci! Největším snílkem je přitom ptakopysk, jenž stráví v REM fázi zhruba 57 % spánku. Sny se ovšem zdají i ptákům a bylo by zajímavé zjistit, o čem vlastně sní, když se prý člověku často zdá o létání.

Kdo je největší spáč?

Člověk díky efektivitě spánku není velký spáč. Taková kočka prospí 70 % života. Rekordmanem je ovšem netopýr, jenž spí 20 hodin denně. Obecně přitom platí, že delší dobu stráví spánkem masožravci než býložravci. Dejte si ostatně k obědu zeleninový salát a tučný řízek a uvidíte, po čem si budete chtít dát „dvacet“. Některá zvířata navíc odpočívají pouze napůl, část mozku totiž spí, a část je v bdělém stavu. Někteří vodní savci, např. delfíni, tak během  odpočinku plavou, a někteří ptáci, jako rorýs obecný, létají.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Spánková paralýza: nejhorší noční můra, jakou můžete zažít. Jak ji předejít? Co dělat před spaní a co při něm?

Jak světlo a tma ovlivňují naše zdraví? Budete se divit!