Spánková paralýza: Nejhorší noční můra, jakou můžete zažít. Jak jí předejít? Co dělat před spaním a co při něm?

Kdo zažil spánkovou paralýzu, ví, že se jedná o jeden z nejhorších možných zážitků. Že jste se doposud s tímto děsivým fenoménem nesetkali? Nebo ano? Jak se bránit? Co dělat, když už se to stane?

spankova paralyza

Spánková paralýza jako opak náměsíčnosti

Spánková paralýza je poruchou spánku, která je velmi děsivá. Jistě, kdo nezažívá alespoň jednou za čas nějakou tu noční můru? Kdo však neprožil spánkovou paralýzu, zřejmě si neumí dostatečně představit, co je opravdu děsivý zážitek během spánku. O co že se tedy jedná? Zjednodušeně řečeno jde o opak náměsíčnosti.

Mozek (konkrétně Varolův most) totiž v průběhu noci „vypíná“ svaly, které by jinak reagovaly na dění ve snech v průběhu tzv. REM fáze, což by nebylo právě bezpečné. Pokud svaly zůstanou aktivní a člověk stále spí, může ve spánku chodit. V opačném případě je naopak částečně vzhůru, ale svaly ovládat nedovede. Že to nezní tak děsivě? Pak dodejme, že součástí spánkové paralýzy jsou i sluchové a zrakové přeludy, neboť člověk ještě nemůže plně oddělit okolní realitu od snu.

Fenomén už ve středověku

Tento fenomén byl popsán již ve starověku a v průběhu staletí byl vysvětlován všelijak, třeba jako působení démonů, duchů či čarodějnic a v novodobé historii se jím často vysvětlují i domnělé únosy UFO. O reflexi spánkové paralýzy v kultuře koneckonců svědčí obraz s názvem The Nightmare od britsko-švýcarského malíře Henriho Fuseliho, který vznikl v poslední čtvrtině 18. století.

The Nightmare – Henri Fuseli (1781)

Milujete horory? Zažít je můžete na vlastní kůži!

Ke spánkové paralýze dochází buď těsně po usnutí, nebo chvíli před probuzením. Člověk sice v tuto dobu nabude vědomí, nicméně stále neovládá svaly. Jediné, co může, je dýchat a pohybovat očima, díky čemuž vnímá svět kolem sebe. Už sama nemožnost pohybu je velmi děsivý zážitek. Během spánkové paralýzy však navíc neovládáte ani hlasivky, takže ač se člověk snaží křičet sebevíc, nevyjde z něho ani hláska. To ještě podtrhuje hrůzostrašnost okamžiku.

Mohou přijít i halucinace

Nemožnost pohybu a křiku, zrychlený tep a dech či tlak na hrudi nejsou sice ničím příjemným, ovšem pravý děs přichází skutečně teprve s halucinacemi. Pokud rádi sledujete horory, v průběhu spánkové paralýzy je zažijete na vlastní kůži. Nejenže vnímáte děsivé zvuky a hrozivé postavy, které jsou s vámi v místnosti, ale zároveň jste (částečně) vzhůru. Oproti „klasické“ noční můře se tedy ani nemůžete snažit o probuzení, protože se děsivý sen vlastně odehrává v reálném světě!

Co vlastně spánkovou paralýzu způsobuje?

Spánková paralýza se většinou vyskytuje při dlouhodobém nedostatku spánku, kdy je člověk enormně unavený, a často také při větší stresové zátěži. Roli ovšem mohou hrát rovněž genetické predispozice. Rozlišovány jsou přitom dva typy spánkové paralýzy, a to:

  • Izolovaná forma. Většinou k ní dochází pouze jednou či párkrát za život, průběh není tak intenzivní a nepříjemný zážitek obvykle trvá pouze několik minut.
  • Chronická forma. V tomto případě je výskyt častější, zážitek intenzivnější a trvat může i několik hodin. Zpravidla se přitom jedná o doprovodný jev poruchy spánku (tzv. narkolepsie).

Sužuje vás spánková paralýza? Můžete se bránit!

Nejdůležitější si je uvědomit, co že se to vlastně děje. Pokud totiž víte, že právě prožíváte spánkovou paralýzu, můžete zahájit jisté kroky k obraně. Doporučuje se např. pomalu se snažit pohybovat svaly v obličeji, postupně tak „nahodit“ celé tělo a plně se probudit.

Určité kroky lze však učinit už před usnutím. Samozřejmě se je nutné vyhýbat stresovým situacím i většímu množství stimulantů, a pokud možno chodit spát v určitou hodinu, neboť pravidelnost je pro kvalitní spánek důležitá. Navíc nebývá doporučováno příliš si podkládat hlavu polštáři, případně usínat na zádech. Při častých, dlouhodobých a intenzivních potížích byste samozřejmě měli vyrazit za odborníkem. Pomoci pak totiž může buď psychoterapie, nebo medikamenty.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sexuální sny. Jak z nich poznáte, co vám v sexu chybí? Co to znamená, když se vám zdá o sexu se šéfkou?

Pokud byste chtěli nakreslit své sny, vypadalo by to možná takhle (17 fotek)