Jak neskončit v zimě jako zmrzlý rampouch? Máme pro vás tipy, jakým způsobem využít ve svůj prospěch nano impregraci

Co to je zase za novotu – nano impregnace? Nestačí, že vám v prodejně obuvi pokaždé vnutí další impregnaci na boty? Už jich doma máte snad deset. A teď se vás někdo pokusí „navézt“ do další? Nebraňte se! Staré impregnace vyhoďte, protože nanotechnologie umí mnohem více. Jednu impregnaci navíc použijete na boty, na zimní oblečení, ale klidně i na čalounění v autě nebo na sedačku v obýváku. Ale zima přichází, tak se nezdržujme. Je čas impregnovat.

nano impregnace

Co to je zase za novotu – nano impregnace? Nestačí, že vám v prodejně obuvi pokaždé vnutí další impregnaci na boty? Už jich doma máte snad deset. A teď se vás někdo pokusí „navézt“ do další? Nebraňte se! Staré impregnace vyhoďte, protože nanotechnologie umí mnohem více. Jednu impregnaci navíc použijete na boty, na zimní oblečení, ale klidně i na čalounění v autě nebo na sedačku v obýváku. Ale zima přichází, tak se nezdržujme. Je čas impregnovat.

Hlavně nezmoknout? Bejvávalo!

Na podzim a v zimě nás voda miluje snad více než v létě. Promokneme na dešti i ve sněhu. Dříve platilo, hlavně nezmoknout. Protože v mokrém oblečení se teplo ztrácí až dvacetkrát rychleji než v suchém. A ztráta tepla vede k prochlazení organismu. To už klepe na dveře rýma, chřipka i zápal plic.

Dnes už díky nano impregnaci platí pouze „hlavně zůstat v suchu“. Zmoknout totiž můžete. Nanotechnologie nabízí takové vodoodpudivé vlastnosti, že se vám budou dešťové kapky doslova vyhýbat. Říká se tomu efekt lotosového květu. Ten, přestože je vystaven neustále vodě a blátu, zůstává suchý a čistý. Kapky a špína po něm pouze sklouznou. Jeho povrch je totiž pokryt drobnými hrbolky, které jsou tak malé, že se mezi ně nedokáže dostat voda ani jiné nečistoty. A na stejném principu pracuje i nano impregnace. I když na vás prší, vy zůstáváte suchými. Samozřejmě jen za předpokladu, že jste použili na oblečení nano impregnaci.

Nanoimpregnace vs. standardní impregnace ­– rozdílu nebudete chtít věřit

Je skučně nový typ impregnace o tolik účinnější? Rozhodně! Nano impregnace chrání oděv před promočením intenzivněji a efektivněji než klasická impregnace. Přitom nedochází k ucpání pórů textilu a oděv zůstává i nadále prodyšný. Takže se pod ním nepotíme. Na oděvu má tato účinná impregnace životnost 5 až 10 praní. Dokonce jí nevadí ani sušení v sušičce prádla. Nereaguje ani na mechanické sedření. Prostě drží! Povrch oděvu chrání současně i před ušpiněním, takže zůstává čistý. Nečistoty, které samy nestečou, snadno setřete třeba jen vlhkým hadříkem. No a v neposlední řadě je i ekologická.

Běžně dostupné impregnace jsou založeny na vosku, oleji, silikonu nebo teflonu. Jsou sice znatelně levnější, ale jen na první pohled. Jejich životnost je totiž nízká a obnovovat je musíte téměř s každým praním. Takto ošetřená tkanina nemá schopnost tak extrémně odpuzovat kapaliny. Současně standardní impregnací ošetřené materiály „zapomínají“ dýchat. Takže i když nezmoknete zvenčí, zapotíte se zevnitř. Což může být ještě problematičtější.

„Nanoimpregnujte se!“

Jeden sprej poslouží jako příprava na zimu pro celou řadu vašich zimních kousků v šatníku i v botníku. Včetně sportovního a outdoor vybavení. Hodí se na zimní bundy a kabáty, rovněž na lyžařské kombinézy a kalhoty. Vyprat je postačí až po celé sezóně, a i tak se vám to bude zdát zbytečné, jak budou pořád čisté. Hodí se rovněž na rukavice, včetně lyžařských. Nano impregnace ideálně ošetří i zimní boty. Je jedno, zdali jsou z hladké usně, semišové kůže nebo jsou goretextové.

Stříknout ale lze i autosedačku, kterou ochráníte před zimní špínou, a když něco zbude, směle nanosprejem ošetřte i sedačku, kterou máte doma. Přežije i silvestrovské oslavy s rozlitým červeným vínem.

Proč jsou nanotechnologie takovým zaklínadlem?

Naučily se pracovat na úrovni atomů, a to z nich dělá s nadsázku řečeno miniaturní stroje, které fungují jako roboti nebo integrované obvody, avšak tisíckrát menší než ty doposud vyráběné. Nanotechnologie manipulují s jednotlivými atomy, a díky tomu vznikají nové látky se zcela unikátními vlastnostmi. Nejdál se zatím dostala chemická nanotechnologie. Jednou z předních firem v tomto oboru je i německá firma NanoConcept, která se specializuje na nanoprodukty určené především k ochraně povrchů materiálů a k nano impregnaci. Přesně takové, která z vašeho oděvu udělá zcela jiný, odolný vodě a zašpinění. Díky unikátním vlastnostem se produkty firmy nazývají i tekutým sklem.

Autor: red