Vodojem ve tvaru fotbalového poháru vévodí krajině u Turnova

Zapomeňte na tradiční vodojemy ve tvaru obří „řadicí páky“. Dnešní vodojem může být ozdobou krajiny a připomínat třeba fotbalový pohár. Nebo vodotrysk pohrávající si s kuličkou? Prohlédněte si netradiční novostavbu v Ohrazenicích u Turnova.

Vodojem ve tvaru fotbalového poháru vévodí krajině u Turnova

Vodojem, rozhledna, nebo galerie? Téměř třicetimetrová dominanta nad Ohrazenicemi je vším dohromady. Především je pro několik obcí zásobárnou vody s kapacitou až 150 tisíc litrů. Vodojem je volně inspirován vodárenskou věží v kazašské Astaně a má připomínat šest tryskajících pramenů, které si pohrávají s kuličkou. Tato „kulička“, tedy samotný rezervoár vody, má ve skutečnosti při naplnění hmotnost až 200 tun. Důležitou roli ve vzhledu nové dominanty krajiny má titanzinek, architekty oblíbená slitina, která vyniká nejen trvanlivostí a odolností, ale také schopností přirozené patinace. „Na kouli jsou použity kosočtvercové velkoformátové šablony Rheinzink v modrošedém odstínu v celkovém počtu 612 kusů. Stejný materiál pokrývá i dva přilehlé pozemní objekty, které jsou součástí vodojemu, ale vidět je lze pouze při návštěvě areálu,“ vysvětluje Martin Link ze společnosti Rheinzink. „Nosníky, představující tryskající prameny, jsou z betonu a bez opláštění.

Pohár pro fotbalové šampiony, nebo vodotrysk?

Vodojem lidem nejvíce připomíná slavný pohár pro fotbalové mistry světa, ale podobnost je prý nezáměrná. „Vodojem představuje pramen, gejzír vody, a na jeho vrcholu si poskakuje současná téměř dvousettunová kulička. Přál bych si, aby jako tryskající pramen průzračné vody bylo celé dílo vnímáno,“ říká František Novák, starosta Ohrazenic. Kochat se novým vodojemem mohou hlavně řidiči projíždějící komunikaci R10 na trase Turnov – Liberec. „Příležitost postavit takovou stavbu je jednou za život. Je to moderní a technologicky velmi náročná stavba, která prověřila projektanty i architekty,“ říká Milan Hejduk, předseda Vodohospodářského sdružení Turnov. Ostatně vodojem jako industriální stavba mohl v této architektonické kvalitě vzniknout jen proto, že obec Ohrazenice je členem tohoto uskupení. „Sdružení dvaadvaceti měst a obcí má úplně jiné investiční možnosti, než obec samotná, a díky principu solidarity jsou i v menších obcích možné investice velkého rozsahu,“ vysvětluje starosta Novák.