Vodka: Byla stvořena jako vrcholně čisté pití pro ty, kdo se chtějí dotknout samotné podstaty destilovaných nápojů! Odkud se vlastně vzala?

Žádnému destilátu netrvala cesta k zaslouženému uznání tak dlouho jako vodce. Ještě několik dekád nazpět byla synonymem laciného umrtvovače ruských mužiků či zasmušilých Skandinávců během temné severské zimy. Milovníci kvalitního pití si dávali záležet na okázalých sbírkách koňaku či whisky a vodku by použili nanejvýš k dezinfekci.

historie vodky

K tomuto přístupu vedly různé důvody, od snobské povýšenosti až po nepochopení podstaty kvalitní vodky. Hnědé, stařené destiláty získávají zráním část chuti ze sudů či rašeliny a jejich hodnocení se do značné míry odvíjí od pestré palety chuťových tónů. Ve skvělé whisky někdy objevíte výrazné kouřové aroma, náznak mořské soli nebo nasládlý charakter sherry; rum může mít čokoládový či kávový charakter, aniž by kdy přišel s těmito surovinami do styku; skvělý koňak často chutná po zralém ovoci.

Vodka má jiný cíl!

Vodka má však jiný cíl. Byla stvořena jako vrcholně čisté pití pro ty, kdo se chtějí dotknout samotné podstaty destilovaných nápojů. Skvělá vodka je svěží, elegantní a hřeje stejnou měrou jako osvěžuje. Přes rostoucí oblibu ochucených druhů si každý renomovaný výrobce dává záležet, aby jeho výchozí produkt vykazoval co nejčistší chuť.

historie vodky

Zdroj: Finlandia

Počátky vodky se datují do středověkého Polska a Ruska a obě země dodnes patří k nejvýznamnějším vývozcům. Později se k velmocím vodky zařadili i Skandinávci, zejména Finsko a Švédsko. Tradiční výroba využívala obilí, které je hlavní surovinou i dnes. V 19. století však Poláci začali dávat přednost dostupnějším bramborám, a přestože termín „bramborová vodka“ zní nepoučenému uchu hanlivě, patří k nim i některé z nejuznávanějších značek světa. Na přelomu tisíciletí našla své příznivce i francouzská varianta z hroznů, ale pro fajnšmekry už ani nejde o skutečnou vodku.

Kdy přišla do módy

Ta tradiční se začala celosvětově dostávat do módy v poslední čtvrtině 20. století, zejména díky oblibě u rockových celebrit z Rolling Stones, Queen a mnoha dalších kapel, k nimž se později přidali o generaci mladší rapperské hvězdy. Definitivně pozici vodky mezi elitními destiláty potvrdil boom míchaných nápojů – neobejdou se bez ní klasiky jako Cosmopolitan, White Russian či Sex on the Beach.

Finlandia: severská symfonie v láhvi

Finlandia – slovo, které reprezentuje dvě nejslavnější díla finské historie. Příznivci klasické hudby si vybaví strhující symfonickou báseň skladatele Jeana Sibelia; milovníci kvalitních destilátů zase vodku, která dokázala hrdě obstát mezi tvrdou konkurencí z Ruska i dalších zemí.

Značka Finlandia vznikla roku 1970, již o rok později se stala první skandinávskou vodkou na americkém trhu a dnes ji najdeme prakticky všude na světě. Na rozdíl od výrazných polských či ruských vodek si Finlandia zakládá na delikátnosti. Základem pro její výrobu jsou průzračná voda ze starodávných ledovců a odolná odrůda ječmene dozrávající pod půlnočním sluncem – během severského léta slunce celých 72 dní nezapadá, což ječmenu vytváří ideální podmínky.

historie vodky

Zdroj: Finlandia

Finská příroda patří k nejčistším na světě, což zajišťuje surovinám Finlandie výjimečnou kvalitu. Podobná slova samozřejmě používají všichni výrobci alkoholu, ale luxusní vodka si nemůže dovolit žádné ošizení – zatímco u rumu, ginu či whisky lze leccos zamaskovat karamelem, rostlinnými přísadami či sudy od aromatického vína, neutrální charakter vodky odhalí i sebemenší nedokonalost.

Finská příroda a čistota

Přes celosvětové renomé Finlandie se finální část její výroby stále odehrává v městečku Rajamäki s pouhými sedmi tisíci obyvateli – na stejném místě, kde stála palírna již v roce 1888. Proces destilace zahrnuje více než 200 kroků a trvá přes 50 hodin. Přírodně filtrovaná voda, kterou se destilát následně ředí, však neprochází osmózou ani jinými umělými procesy, které jsou při výrobě mnoha vodek zapotřebí. Finská příroda poskytuje průzračnou čistotu sama o sobě.

Vlajkovou lodí značky je klasická podoba Finlandie. Od 90. let se však těší rostoucí oblibě i ochucené verze, hitem moderních barmanů se stala zejména brusinková Finlandia Cranberry. Postupem času k ní přibylo dalších pět příchutí, ke kterým si našli cestu nejen milovníci vodky. Přestože si však zpočátku leckdo pletl nové varianty s ovocnými likéry, ochucená Finlandia je v každé podobě poctivou severskou vodkou  s příchutí a vůní ovoce a  s obsahem alkoholu 37,5 procenta.

Nová lahev – nová výzva!

Společnost Brown-Forman Finland představila nový design obalu FINLANDIA Vodky, značky proslulé původní a hladkou chutí a inovativním designem láhví. Finlandia v této nové láhvi postupně nahradí starý design ve velkoobchodech i maloobchodech.

Hlavním kritériem pro nový design bylo zachytit prémiovou a dynamickou esenci FINLANDIA Vodky. Nová podoba láhve navazuje na tradiční design inspirovaný ledem, který si tato značka drží již déle než půl století. Láhev odráží pozitivní kvality Finska, které jsou rozpoznané po celém světě a mezi které patří kvalita, čisté životní prostředí a nádherná příroda.

Detaily obohatí příběh a připomenou význam

„V rámci evoluce ledového designu jsme přidali nové detaily, které obohatí příběh, který dodává naší značce význam,“ řekl Carmen d’Ascendis, viceprezident a generální ředitel značky FINLANDIA Vodka

Nová láhev přináší několik nových prémiových prvků, například výrazný tvarem s reliéfy, rozšířenou paletu barev a novou zářivou etiketu.

Proudící led a symbolika

Výrazný design láhve připomínající proudící led dá vyniknout přirozené kvalitě vodky. Čerpá inspiraci z finského dědictví, které je zobrazeno na rameni láhve v podobě soba a půlnočního slunce. Nový design láhve FINLANDIA Vodka vynikne jak v regálu, tak na baru, a to díky výrazně modrému pouzdru, obalu hrdla a etiketě. Kromě toho na láhvi najdete výraznou měděnou pečeť s nápisem „Vodka ze země půlnočního slunce“.

Vylepšené písmo ochranné známky, jež obklopuje grafika slunečních paprsků vycházejících z půlnočního slunce, vyprávějí spolu s dalšími prvky bohatý příběh FINLANDIA Vodky – vodky ze země půlnočního slunce. Nový design láhve navazuje na původní principy FINLANDIA Vodky, jimiž jsou Luonto (příroda), Tislaus (destilace) a Muotoilu (design).

To nejlepší z Finska

FINLANDIA Vodka ztělesňuje to nejlepší z Finska. Je vyrobena z čiré, ledovcové pramenité vody a z nejjemnějšího finského ječmene, který roste po dobu 72 dnů pod takzvaným „půlnočním sluncem“. Nejmodernější destilační postupy promění tyto přírodní suroviny v hladkou a jemnou chuť FINLANDIA Vodky.

„Nový obal FINLANDIA Vodky navržený společností Cartils Branding & Packaging Design představuje další skvělý krok v evoluci našeho uznávaného designu odrážejícího vnitřní kvality prémiové vodky,“ dodal Carmen d’Ascendis, viceprezident a generální ředitel značky FINLANDIA Vodka

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Alkoholové mixy, které tě spolehlivě zlikvidují!

Etiketa servírování: whisky, vodka nebo likér. Víte, jak správně byste si je měli vychutnat? Existují přesná pravidla!