Etiketa servírování: whisky, vodka nebo likér. Víte, jak správně byste si je měli vychutnat? Existují přesná pravidla!

Vánoce jsou časem, kdy si téměř každý z nás rád koupí láhev kvalitního alkoholu. Víte ale něco o jeho správném servírování? Dodržíte-li pár základních pravidel, možná odhalíte nečekanou chuť vašeho oblíbeného nápoje.

etiketa servírování whisky likér vodka

Etiketa servírování: otevřete nové možnosti

Alkohol je častým společníkem při různých oslavách. Během Vánoc a Silvestra se s ním určitě setkáme všichni. Víte však, jak si jej opravdu vychutnat? Věděli jste například, že není chyba většinu tvrdého alkoholu podávat při pokojové teplotě? A že není jedno, v jaké sklenici nápoj podáváte? Připomeňme si, jak správně degustovat aromatickou whisky, průzračně čistou vodku, osobitý rum, nebo sladký likér.

Jak si vychutnat whisky

Poslední léta se v rámci pití whisky nekladou žádné mantinely.

  1. Jediným faux pas je snad popíjení whisky z tzv. „panáku“. Není totiž typem destilátu, který se pije na jeden lok.
  2. Při konzumování čisté whisky je důležité, aby se mohly rozvinout všechny její vůně a aromata, proto je nejlepší volbou sklenka s širokým hrdlem. 
  3. Určitě se vyvarujte kroužení sklenicí tak, jako je tomu například u degustace vína. Vůně se tím uvolní až přespříliš, což vám může zkazit celkový dojem. 
  4. Trend, který kdysi určoval pít whisky pouze samotnou, je už také dávno pryč. Jestliže si chcete nápoj zjemnit, použijte vlažnou vodu či led, který silné aroma naředí.
  5. Současná etiketa také dovoluje vychutnat si tento kořeněný destilát i v míchaném drinku.
  6. Tip redakce: Máte-li chuť na něco ostřejšího a rádi si zaexperimentujete, vyzkoušejte třeba whisky Johnnie Walker v kombinaci s teplým jablečným džusem v oblíbeném Hot&Spicy. Dochuťte koktejl celou skořicí a plátkem citronu. Možností je ale celá řada. Zkuste třeba další zajímavé mixy.

Zdravotní plusy whisky

Alkohol nemusí být pouze metlou lidstva. Jaká jsou pozitiva whisky? Tak např. při pití whisky máte nejmenší pravděpodobnost, že dostanete kocovinu. Whisky má také o hodně méně kalorií než pivo, víno i koktejly. Co se týče zdravotních plusů, snižuje riziko krevních sraženin a pomáhá předcházet mrtvici. Působí také proti zažívacím potížím. (Samozřejmě v omezeném množství.)

Správná degustace rumu

  1. Výběr skla, ze kterého budete rum popíjet, záleží čistě na vás. Nejčastěji se však na ochutnávky volí sklenice, jež se směrem vzhůru zužují, a to kvůli intenzivnímu splynutí vůní. Rum tak lze vychutnávat všemi smysly.
  2. Při degustaci rumu se doporučuje servírovat jej při pokojové teplotě, při níž se uvolní jeho charakteristické aroma a zdůrazní dřevité i kořeněné chutě. Tato pravidla se vztahují především na tmavé rumy, které se většinou konzumují napřímo.
  3. Vychutnat si svůj oblíbený rum můžete v jakékoli formě a podobě – na ledu, s kapkou vody nebo jako součást míchaných drinků.
  4. Zkusit můžete i speciální rituály, které se váží k některým konkrétním rumům. Jeden je například spojený s pravým venezuelským rumem Pampero. Plátek citronu se obalí z jedné strany v třtinovém cukru, z druhé v mleté kávě. Následně se skousne a zapije Pamperem. Chuť je díky této zvláštní kombinaci velmi zajímavá.

Zdravotní pozitiva rumu

Kromě toho, že vám tento typ alkoholu zaručeně zvedne náladu, používá se rum i na mnohé zdravotní neduhy.

Pití rumu jako léčivého prostředku sahá do daleké minulosti.  Tehdy dostávali námořníci pravidelné dávky rumu, aby měli sílu a výdrž. Podával se také jako lék proti jakékoli slabosti, špatné náladě, nemoci, ale i na žaludeční potíže. Zásadou je, pít střídmě. Mnohokrát se mluvilo o rumu jako o elixíru, který prodlužuje život o dva až pět let. Dokáže ochránit lidský organismus před život ohrožujícími chorobami, čímž podporuje dlouhověkost. Rum účinně bojuje také proti nemoci periferních cév. A může působit jako jistý lék na ředění krve, zvyšuje HDL cholesterol (to je ten dobrý) a snižuje riziko vzniku infarktu.

Likér místo sladkého nebo dezertu

Vaječný, čokoládový, karamelový. Tohle by věděly spíš naše drahé polovičky, které likérům holdují mnohem častěji a raději než muži. Likér má ale mnoho tváří.

  1. Nejlépe si ho vychutnáte na ledu v tzv. likérce, nebo whiskovce. Tzv. likérka, neboli Cordial Glass, je sklenka, která může mít různé tvary a objem. Jedno je však pro likérky společné, často mají dlouho nohu a malý kalíšek. Bývají také zdobné. Přesně tak, jak jsou rozličné likéry, jsou úžasně rozmanité i tvary sklenek, ze kterých se popíjí.
  2. Aperitiv v podobě hořkého, hořko-sladkého nebo sladkého likéru, je úžasným závěrem večera (večeře).
  3. Můžete jím ale dochutit oblíbené caffé espresso či caffé latte a dovést ho doslova k dokonalosti.
  4. Pozor! Nekombinujte likér s kyselými tekutinami. Proč? Obsahuje mléčné bílkoviny, a tak se drink ihned srazí. 

Vodka je nejlepší čistá, ale koktejlem nic nezkazíte

Vodka? Jak jinak, než čístá! Ale…

  1. Na vodce právě vytažené z mrazáku si pořádně nepochutnáte. Její skutečné kvality budou potlačeny a připravíte se tak o zážitek z degustace, ačkoliv se jedná o nejběžnější prohřešek. 
  2. Nejlépe si ji vychutnáte, pokud ji budete podávat za pokojové teploty do předem namražených sklenic.
  3. Vodka je nápojem, který má velmi jemné tóny. V jejím pozadí má být poznat pouze chuť sladu a obilí. Díky této chuťové jednoduchosti je skvělá jako součást koktejlů.
  4. Umíchat si vodku můžete třeba s rajčatovým džusem, díky němuž vytvoříte koktejl Bloody Mary, jehož historie sahá až k roku 1939. Vodku můžete míchat i s limonádami, či jen se sodou a limetkou. Chcete-li poznat skutečný charakter vodky, pijte ji však čistou.

Zdravotní pozitiva vodky

I vodka má svá pozitiva. Třeba podle jedné studie z roku 1997 uveřejněné v časopise Journal of Psychopharmacology, vodka snižuje stres stejně efektivně jako červené víno. Zase ale musíte vědět, kdy přestat. Stejně jako whisky má vodka málo kalorií. V Rusku se popíjí od pradávna. Rusové ji používají na všechno – od bolestí hlavy, přes klasickou zácpu až po lék na ranní kocovinu. V přírodní medicíně se využívá na výrobu tinktur, konkrétně alkoholových bylinných výtažků. Bylinky se nasypou do vodky a po několika dnech se extrakt přecedí přes sítko. Protože vodka nevykazuje žádný zápach, chuť bylinek tak není nijak potlačená. Tinktury se pak užívají ústně i lokálně jako anestetikum. Pití alkoholu v mírném množství má na tělo prokazatelné pozitivní účinky, což nesouvisí jen s konzumací vodky. Konzumace jednoho až dvou panáků denně (u žen jeden) byla často spojována s nižší úmrtností, lepším kardiovaskulárním zdravím, nižším rizikem mrtvice i cukrovkou 2. typu, než u lidí, kteří alkohol nepijí. Znovu opakujeme: všeho s mírou!

Takto zní pár základních rad, které vám umožní získat z drinku to nejlepší, co může nabídnout. Zda dáte přednost čisté whisky, vodce nebo míchaném koktejlu z rumu či likéru, to je už čistě na vašich chuťových preferencích.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Alkoholové mixy, které vás spolehlivě zlikvidují!

Bourbon versus Skotská. Udělejte si v tom jasno!