Víte, proč se říká „fízl“? Prozradíme vám to!

Proč říkáme „koule“, „debil“ či „lampasák“ je všem asi jasné. Jenže v našem slovníku jsou běžně také výrazy, o kterých vlastně ani nevíme, kde se vzaly. A právě na ty si posvítíme na následujících řádcích.

„Bacha, dou po nás fízlové!“

Policie má pomáhat a chránit, přesto si od mnoha lidí její členové vysloužili označení „fízlové“, což není myšleno příliš pozitivně. Dříve byli takto označování výhradně „tajní“. Odtud také vysvětlení, že slovo pochází z vídeňské němčiny, která převzala latinské fiducia, tedy důvěra. Nicméně jiný výklad podává Jiří Rejzek, jenž původ slova hledá v nářečním Fiesel, které pochází ze středoněmeckého visel. A co že to znamená? Možná se budete divit, ale penis. Tedy opravdu nic lichotivého.

„Ukaž kozy, ženská!“

V obecném žargonu asi jen těžko uslyšíte: „Ta má ale krásná ňadra“, ale spíše: „Ta má ale pěkný kozy“. Většina přitom neví, proč se toto označení používá. Někdy se uvádí, že spojení zvířete a prsou se zrodilo mezi světskými. Nicméně to není odpověď na otázku, proč se z těchto slov stala synonyma. Možné vysvětlení je, že koza dává mléko, což je i primární funkcí ženských ňader, ač si to mnozí „nadrbanci“ nemyslí. Koza má navíc dva cecíky, na rozdíl třeba od krávy, jež disponuje čtyřmi. Pokud by tedy ženy měly také čtyři, možná by se na místo: „ukaž kozy, krávo“, říkalo: „ukaž krávy, kozo“.

Jak je to s označením pohlavních orgánů?

Kokotem lze označit někoho, nicméně primárně toto slovo označuje penis. Proč? V mnoha slovanských jazycích to původně znamenalo kohout (stejně jako anglické cock). Označovat pohlavní úd slovem pták je ostatně běžné. Vysvětlení, proč tomu tak je, existuje nepřeberné množství. Nám se ale nejvíce líbí to, že pták sedí na vejcích. I když ve výše zmíněném významu by se penisu muselo spíše říkat „slepice“. Odteď tedy můžete zkusit začít používat spojení: „teda, ty máš ale slepici“.

Mohlo by vás zajímat: k označení mužského nádobíčka můžete využít i starou češtinu. Posloužit vám může např. citát Jana Amose Komenského, který kdysi napsal: „Lépe semeníkem rukou potřásati, než s holkami hampejznými potupně obcovati“. Inu, Učitel národů…

K lidovému označení vagíny slouží různé výrazy, které se ve slušné společnosti neříkají. Tak např. původ slova píča má různá vysvětlení. Jedno z nich nás dokonce přivádí do starověkého Řecka a snoubí trojúhelníkové ochlupení s hrotem kopí (píka, řec. kopis, přičemž pikros znamená bodavý). Co se týče dalšího (ne)pěkného výrazu kunda, ten je odvozován od latinského cunnus, což je jak označení vulvy, tak hrubý výraz pro ženu. Tento dvojsmysl si ostatně slovo uchovalo dodnes.

Babička šukala po světnici?!

Ne, babičky Boženy Němcové skutečně nebyla nymfomanka. Slovo šukat totiž původně znamenalo uklízet, pobíhat či hbitě se pohybovat. Právě proto se zřejmě jeho význam nakonec posunul k označení pohlavní aktu. K tomu se používá i slovo prcat. Ovšem pozor! Tento výraz někde znamená prdět. Až tedy vyslechnete rozhovor, ve kterém zazní: „Moje čtyřletá vnučka celý den prcala“, určitě se nelekejte a nevolejte fízly, ehm, tedy vlastně pány od policie. K označení sexu bývá používán i výraz píchat či krásné, původně slovenské slovo jebat, které má ale řadu dalších významů. Koneckonců kdo z nás se o víkendu nenajebal v hospodě?

„Seš svině, je to jasný?“

Svině je jeden z výrazů pro samici od prasete. Jenže také nadávka. Nepoužívá se ovšem ani pro nikoho ošklivého, ani špinavého, což by toto zvíře mohlo evokovat, ale pro někoho zákeřného. Jedno vysvětlení tvrdí, že tak lidé v Německu začali po 1. světové válce říkat Židům. Ptáte se proč? Tehdy byl totiž nedostatek potravin, což platilo především pro vepřové. Potomci Noeho ovšem, jak známo, tento druha masa nejedí, takže se jich tato krize (alespoň dle ostatních) týkala méně. Bohužel, později nezůstalo pouze u slov…

„Nesnášim buzeranty v růžovém!“

Původ slova buzerant je nutné hledat v latinském bugeru, tedy v označení členů křesťanského společenství bogomilů, jež byli považováni za kacíře. Z tohoto označení později vznikl severoitalský termín buzarada, což znamená sodomita. Kacíři byli totiž spojováni se sexuálním zvrhlostmi, mezi něž se homosexualita řadila. Mimochodem gayové museli v koncentračních táborech nosit růžový trojúhelník. Ten se sice později stal jedním ze symbolů homosexuálního hnutí, nicméně pokud někdy použijete spojení „růžovoučký buzerant“, pamatujte, že používáte starou křesťanskou terminologii a nacistickou symboliku. To je „velká paráda“…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Znáte ta nejsprostější slova? Nový průzkum ukazuje, z jakých urážek se budete červenat!

20 zajímavostí o jazycích z celého světa