Znáte ta nejsprostší slova? Nový průzkum ukazuje, z jakých urážek se budete červenat!

Máme rádi sprosťárny. Ostatně, kdo ne! S chutí si aspoň čas od času zanadává každý. Teď můžeme i zjistit, které vulgarity jsou skutečně nejhorší, aby naše pohoršení mohlo být co nejefektivnější. Jste připraveni ponořit se do „slovní žumpy“?

Úřad pro regulaci komunikačního trhu ve Velké Británii se nazývá Ofcom a nedávno přišel s velmi zajímavým (a zábavným) nápadem. Ohodnotil totiž nadávky podle míry urážlivosti. Ptal se celkem 200 lidí a zkoumal, které ze 150 navrhovaných slov (což je po čertech vysoké číslo!) je podle nich nejvíce urážlivé. Možná si říkáte, proč je něco takového vůbec zajímavé? Logické vysvětlení se přímo nabízí.

Přestože studie provedená na dvou stovkách lidí nebude mít reprezentativní hodnotu, přece jen nám dá určitý přehled o tom, jak silně jsou mezi lidmi různá slova vnímána. Pokud s nějakými termíny nemají lidé problém, mohou se bez omezení vyskytovat v televizním vysílání. Ovšem slůvka vyhodnocená jako nevhodná by už měla být nějakým způsobem regulována, aby především děti nenabyly dojmu, že je normální takto bez skrupulí mluvit.

Pochybní vítězové

Z obecných nadávek se nejvýše umístila známá zlá slovíčka “fuck”, “cunt” a “motherfucker”. Naopak další známé výrazy jako “bitch” či “shit” zdaleka tak nepohoršovaly. Takže až budete chtít nějakého Angličana skutečně naštvat, držte se první zmíněné trojice. A v případě sexuálně laděných vulgarit to bude ještě jednodušší – ty byly totiž obecně hodnoceny jako ještě sprostší, i když se mezi nimi nenašly termíny tak odsuzované jako ony první tři. Přesto však označením “cocksucker”, “whore” nebo “slut” nikoho nepotěšíte. Vedle sexuálních narážek byly respondenty tvrdě odsouzeny i posměšky vycházející z rasy či barvy pleti, naopak vulgarity na úkor postižených lidí byly mnohem tolerovanější.

Tvrdá práce

Ofcom na tohle téma vypracoval rozsáhlou studii o 122 stranách a my přemýšlíme o tom, že někdo si užil práci snů. Nebo copak vy byste nechtěli celý den psát o sprosťárnách? Možná to na internetu i děláte. Ale těžko za to dostanete zaplaceno, na rozdíl od pár pracovitých šťastlivců v Británii.

Studie se dobrala i k tomu, že samozřejmě velmi záleží na kontextu a způsobu podání nadávky, takže předložené rozřazení je přece jen hlavně orientační. Lze však dobře vidět, že lidé jsou méně tolerantní k nadávkám týkajících se rasismu či diskriminace, naopak lépe zkousnou, pokud si někdo prostě stěžuje na smolné události kolem sebe.

Po tom všem nás napadá hlavně jediná otázka: Kdy s něčím podobným přijdou České Radiokomunikace? Určitě bychom takový seznam velmi, opravdu velmi ocenili! A ani by nemusel být zas tak velký přesah do televizního vysílání, k pobavení by úplně stačil…

Jak se vám podobné nápady líbí? Souhlasíte s jejich užitečností? Nebo slouží spíš k pobavení za peníze daňových poplatníků? A která slovíčka byste na takovém seznamu zařadili nejvýš? Odvažte se v diskuzi!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč jsou buddhisté v sexu šťastnější? Zkuste to pobrat…

Top 20 nejhorších přezdívek, kterými ženy oslovují své partnery. Děs a běs!