Víte, co v roce 2015 otřásalo Googlem?

Google zpřístupnil data ze svého vyhledávání. Některá hesla jsou očekávaná, nad jinými jsme pořádně zvedli obočí. Chcete vědět, jaké to jsou?

V rámci svých dárečků pro uživatele vypustil Google začátkem roku statistiky, co se ve světě i v jednotlivých zemích nejvíce vyhledávalo. Prosvištíme si postupně celosvětové hity i trendy z naší české kotliny. A jsme sami zvědavi, zdali výsledky budou podobně zábavné jako v tomhle známém videu:

Co jsme nejvíc hledali?

Suverénně nejvyhledávanějším tématem byly teroristické útoky v Paříži. V pátek 13. listopadu po deváté hodině byly vyhledávače zaplaveny dotazy jako “Co se stalo v Paříži” nebo “Proč zrovna Paříž”. Spousta lidí se také začala zajímat, co je vlastně Islámský stat zač a o co mu jde.

Táhnou také filmy a udílení Oscarů se umístilo na pěkném druhém místě. Popcornová kultura tak zažívá svůj vrchol, z něhož si mohou v Hollywoodu mnout ruce. Našince asi překvapí bronz, kde se ocitlo mistrovství světa v kriketu. Tenhle sport je totiž nesmírně populární v Indii, Pákistánu a Bangladéši, což je mimochodem jeden z nejhustěji osídlených regionů na světě. Až daleko za kriketem se umístily třeba Hvězdné války, které sice zaútočily na kina sedmou epizodou až koncem roku, ale přesto se při srovnání s kriketem vkrádá myšlenka, jak moc je vlastně svět ovlivňován zeměmi a lidmi, o jejichž existenci máme jen mlhavou představu

Jak si vedou naši

Když se podíváme na statistiky v České republice, výsledky nejsou zrovna lichotivé. Jak to? Vidíme totiž jasně, že Češi stále nejsou zrovna počítačově gramotní. Jinak si totiž nelze vysvětlit, že v top ten nejvyhledávanějších výrazů jsou pojmy “seznam”, “youtube”, “facebook” a dokonce i “google”. Což je, mimochodem, velmi nebezpečná věc:

Skokanem byly Windows 10, které se během roku začaly rozšiřovat do většiny novějších počítačů. Do nové role celebrity se uvedla Dakota Johnson, kterou po pár sice nudných, ale přece jen nahých scénách v Padesáti odstínech šedi vyhledával nejeden internetový slintal. O růstu ekonomiky svědčí i boom informací o nákupu akcií či investování na burze. A očekávaným zlatým hřebem jsou spojení se slovem “proč”. Prvních pět? Neuvěříte:

  1. proč jsou v sýru díry
  2. proč nejdou posílat sms
  3. proč nehraje jágr
  4. proč se čivava klepe
  5. proč se na psp nemůžu připojit na wifi

Je vidět, že nás sžírají skutečně tíživé otázky, na které dokáže odpovědět jedině Google.

Jestli vám náš sumář nestačil, můžete se na všechny detaily podívat sami. A jestli se nestydíte, rádi si přečteme, co nejbizarnějšího jste do vyhledávání loni napsali vy!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Právo na zapomenutí – za co se stydíme? Google odtajnil data!

Jak Google využívá soubory cookie