Profese, v nichž najde virtuální realita své využití

Virtuální realitu lze označit za inovativní trend dnešní doby. Známe ji především ze zábavního průmyslu. Do povědomí a doslova pod kůži se dostala díky tomu, že nás umí přenést do zcela jiné, naprosto fascinující reality. Jen málokdo si ale uvědomuje, že své využití najde tato moderní technologie i ve zcela jiných odvětvích, nejen v zábavě. Těžit z ní mohou třeba i firmy.

VR

Virtuální realita jako taková má mnoho využití. Především poslední měsíce se o VR mluví hodně, ale je s námi už dlouhé roky. Zprvu našla své místo v lékařství a armádě, kde se ostatně používá dodnes, nyní se však zjišťuje, že může být skvělou konkurenční výhodou a že se může jednat o možnost, jak efektivněji řešit různé firemní procesy.  

Využití ve vzdělávání 

Pravděpodobně se všichni shodneme na tom, že české školství je dávno za zenitem. Jen v málo školách se přistupuje k výuce trochu jinak, moderněji, s pomocí inovativních technologií. Musíme ale konstatovat, že touha po zábavném učení roste ve stále více institucích a ve stále více školách se začíná využívat právě VR.  

Virtuální realita je skvělým způsobem, jak studenty a žáky připravit na konkrétní situace. Mohou to být kritické okamžiky, kterým budou muset dříve nebo později zažít, a které je nyní možné velice snadno nasimulovat.  

Ovšem nejen ve školách, ale také ve firmách ke vzdělávání dochází, a i zde se může najít ono využití. Virtuální realita může být zdrojem firemního školení nových zaměstnanců, případně lze vybudovat i školení na míru, aby bylo vzdělávání ve firmě pružnější a efektivnější.  

Reality a nemovitosti 

Doba koronavirová se nesla ve znamení uzavřených obchodních center, posiloven a neuskutečněných prohlídek nemovitostí. Jenže zájem o vlastní bydlení neutichal, proto se realitní kanceláře snažily přijít s něčím jiným. S nějakou možností, která by zájemce o danou nemovitost vzala do jejích interiérů. A nakonec se něco takového našlo – byly to 3D virtuální prohlídky. Ty inovativnější kanceláře ale vsadily na virtuální realitu. 

Očekává se, že trend virtuální reality v oblasti realit a nemovitostí bude pokračovat. Mluvíme o možnosti, jak se na konkrétní místo může zájemce o bydlení podívat, aniž by tam skutečně jel. Video je o 360 stupních čili jste svědky naprosto realistické prohlídky.

Takové prohlídky se však mohou uskutečnit i ve státních institucích, muzeích nebo podobných komplexech. Není to přelomová záležitost pouze pro oblast realit a nemovitostí, i když zde se z toho bude těžit jistě nejvíce. 

Součást výzkumu i vývoje 

Pro nejednu společnost znamená VR benefit v oblasti vývoje a výzkumu. Každá firma, když vyrábí nějaký konkrétní produkt, přemýšlí nad celkovým provedením a designem. Většinou se udělá hromada prototypů, než se přijde na to, co se ve skutečnosti líbí a co nelíbí. Tomuto však lze předcházet, a to díky virtuální realitě, která nabídne naprosto realistický obraz budoucího výrobku. A vytváření hmatatelných prototypů tak najednou nebude zapotřebí. 

Virtuální realita dává člověku možnost přenést věci do trojrozměrného prostředí. V něm si lze produkt nejen prohlédnout, ale také zjistit, jestli vám po všech stránkách vyhovuje, než ho vypustíte do výroby.  

Účastnit se semináře a nebýt na něm fyzicky k vidění 

Během koronavirové pandemie došlo k útlumu událostí jako jsou semináře, konference nebo offline školení. I proto došlo k takovému rozmachu online kurzů, které se však nyní provádí ve stále inovativnějších formách. I v této oblasti roste zájem o VR, které mohou přenést člověka, jenž se nemůže konference nebo události fyzicky zúčastnit, na dané místo.  

Zní to možná trochu jako sci-fi, ale odborníci se shodují na tom, že přesně toto je budoucnost, která nás čeká. Jen si tedy účastníci skrze VR nebudou moct dopřát catering, který by na dané události jinak byl plně k dostání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Umělá inteligence, virtuální realita – trendy naší doby

Videohry začínají léčit psychické potíže. Mohou nám ale skutečně pomoci? Jak vypadá terapie s pomocí virtuální reality?