VIP kolapsy přímo na pódiu. Jak se odchází do hudebního nebe?

Muzikant, ten těžkej chleba má. Jednou je dole, podruhé nahoře – a občas přímo čelí smrti. Špinarová, Furch či Menza. Ti všichni zemřeli na pódiu.

27. března 2017 Českem prolétla smutná zpráva. Populární zpěvačka Věra Špinarová zemřela. Při koncertním vystoupení v Čáslavi zkolabovala a došlo u ní k zástavě srdce. Tato událost zasáhla do života mnoha lidí, nicméně není to ani první, ani poslední případ, kdy se něco takového stalo. Koncertní pódia se mohou snadno stát místem trvalého odchodu. Důkaz? Tady jich je hned několik.

To si tak jdete do práce…

V roce 22. prosince 2012 teprve sedmačtyřicetiletý metalový muzikant Mike Scaccia, (začínal jako kytarista thrashmetalových Rigor Mortis, načež se v roce 1989 přidal k Ministry) zkolaboval přímo na pódiu. Na rozdíl od Věry Špinarové, ke které pohotově přiskočila lékařka přítomná v sále, kytarista takové štěstí neměl.

Poté, co se sesunul na pódium, a byl odvezen do nemocnice, bílé pláště konstatovaly smrt, jejíž důvod není tak zcela zřejmý. Jedni tvrdí, že se jednalo o vrozenou chorobu, jiní nepřipouští nic jiného než kolaps. Buď jak buď, je to tragédie. Ehm, jméno Mike Scaccia vám nic neříká? Fakt nevíte, o koho jde? Kapela v roce 2006, tedy dlouho před úmrtím Mikeho, vystupovala i v Praze. Znalci pamatují…

Je v kolbence bezpečněji?

Když opomineme nedávno zemřelou malou českou rockerku s velkým hlasem, která byla slyšet na celém tuzemském poli populární hudby, tak si nelze nevšimnout podobností mezi úmrtím při koncertech a speciálně metalem. Čistá náhoda? Spíš zásahy zvenčí. Jakoby jedno druhé přitahovalo.

V roce 2016 totiž přišla další smutná zpráva ze Spojených států. Nick Menza (†51), někdejší bubeník slavné trash metalové kapely Megadeth, zemřel v průběhu vystoupení jistého jazzového projektu. Opět přímo na pódiu. Za příčinu se považuje srdeční zástava. I když nezemřel za bubny kázajícími metal, ale jazz, seděl za nimi ze všech nejdéle. Aspoň co se formace Megadeth týče. A že mu to hrálo! Posuďte ve videu….

Nejen „střední proud“

Hudba je nebezpečné povolání i koníček, což dokazuje i další nešťastná událost ze Staré Role na Karlovarsku. Psal se rok 2002, místní rocková skupina Cirkus se jako vždycky připravovala na své vystoupení, když tu jedenačtyřicetiletý kytarista zapojit elektrickou kytaru do zesilovače.

V důsledku technické závady byl zasažen elektrickým proudem, přičemž došlo k zástavě srdce. Přes všechnu snahu fanoušků a zdravotníků se jej nepodařilo vrátit zpátky mezi živé. Něco podobného pamatují i ti, kdo byli v sále na koncertě Argemy v roce 1995. Kytarista Bohdan Furch (†23) se tehdy dotkl zpocenou rukou místa, kterým probíjel elektrický proud. Zemřel v důsledku vdechnutí zvratků. Kapela si toto smutné výročí připomíná na svém facebookovém profilu, kde uctívá památku svého kamaráda a kolegy. A kdo bude další?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skvělý prank! Petr Jákl prohodil sklem nejúspěšnějšího českého youtubera! Sledujte na videu

3D televize končí! Budou někomu chybět?