Stream wars – jak spolu bojují služby na přehrávání hudby?

Neustále posloucháme, že ve streamování hudby je budoucnost. Ale je tomu skutečně tak? Zatím se zdá, že ano. Tenhle trh je na vzestupu a jednotlivé služby z něj chtějí vyrazit co nejvíc. Jaké naschvály si proto dělají?

V nedávno zveřejněné pololetní zprávě americké hudební asociace se objevil největší růst hudebního průmyslu od devadesátých let. A za 57 procent příjmů vděčí průmysl právě streamovacím službám. Takže zatímco prodeje fyzických nosičů i digitálních nahrávek klesají, streamování raketově roste.

Můžeme se bavit o tom, jak špatně je momentálně nastavený systém, kde si většinu peněz nechávají samotné přehrávací služby a k umělcům se dostanou jen drobky. To ale není smyslem tohoto článku – dnes se totiž zaměříme na to, jak spolu jednotlivé služby válčí. A že se jedná o dost nekompromisní boje! Streamovací války jsou v plném proudu, a tak byste rozhodně měli vědět, co se děje.

Dva kohouti

Řady sporů mají hlavně Spotify a Apple Music. Začátkem července došlo k obvinění ze strany Spotify, že jim Apple hází klacky pod nohy, jelikož poslední aktualizace mobilní aplikace byla zamítnuta. Co se stalo? Apple si účtuje provizi za každou transakci, která uskuteční v jakékoli mobilní aplikaci. Když si tedy lidé chtěli předplatit Spotify přímo v aplikaci, část peněz šla jablečnému gigantu. To se samozřejmě švédským vizionářům nelíbilo, a tak možnost předplacení služby v aplikaci zrušili. A hele, najednou tahle změna neprošla přes kontrolní mechanismy iTunes. Že by náhoda?

Je jasné, že Apple bude propagovat hlavně svou službu a těm ostatním nic ulehčovat nehodlá. Díky velmi uzavřenému systému nejpopulárnějšího mobilního zařízení na světě, tedy iPhonu, má v ruce i spoustu prostředků, jak na otravování konkurence systematicky pracovat.

Hlasy umělců

Vyostřené spory často zhoršují i samotní umělci. Slavný rapper Jay-Z kupříkladu vlastní službu Tidal a aktivně se v této sféře angažuje. Dokonce do Tidalu nalákal i řadu svých kolegů, třeba Beyoncé, Rihannu, Nicki Minaj, Calvina Harrise a v neposlední řadě také Kanyeho Westa, který službu svého dobrého kamaráda propaguje, kudy chodí. A exkluzivně na Tidalu vydal také své letošní album The Life of Pablo. Jenže trh ho donutil názor přehodnotit – kvůli vysoké ceně Tidalu se album šířilo spíše po pirátských stránkách, a tak Kanye brzy svou desku umístil i na konkurenční streamovací služby.

Údajně však probíhají jednání mezi Jay-Z a Applem, jejichž výsledkem by mohlo být zakomponování Tidalu do Apple Music. Tím by mohly být zástupci obou platforem spokojeni – Tidal by nemusel být odepsán jako neúspěch kvůli nešťastně zvolené cenové politice a Apple by do své stáje získal velmi žhavé hudební zboží. Nemluvě o předplatitelích – platících uživatelů má Tidal pouze přes čtyři miliony, Apple Music zhruba patnáct. Oproti svému největšímu konkurentovi, tedy Spotify, je služba Tima Cooka poloviční, takže se musí opravdu hodně snažit. A právě exkluzivity jsou jednou z cest, jak dosáhnout úspěchu. Apple má totiž aktuálně podepsanou spolupráci s Taylor Swift či Drakem, takže jejich novinek se dočkají primárně právě jablíčkáři. A bude ještě přituhovat!

Kdo zůstává v klidu?

Stranou těchto sporů zůstávají další významní hráči, především v minulosti populární Deezer či Pandora, která je sice druhou nejpoužívanější službou na světě, ovšem pro našince moc zajímavá není. Funguje totiž pouze v USA, Austrálii a na Novém Zélandu. Nemálo lákadel nabízí rovněž Google a v blízké budoucnosti i Amazon, jejichž přehrávače mají velký potenciál, ovšem do aktuálních válek se moc nepouštějí. Uvidíme, kdo se bude smát naposled!

Jakou službu používáte vy? Jste s ní spokojeni? Pište pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Souboj titánů – je lepší Apple nebo Google?

Hudba. Co si pustit při plánování sebevraždy?