Vinylové desky – proč se k nim vrací tolik lidí?

Starší z nás si je určitě z dětství a mládí pamatují. Veliké černé kotouče vesele praskající pod jehlou na talíři gramofonu a k tomu neméně veliké krásné obaly. Když se pak objevilo CD a ještě později MP3 formát, zdálo se, že je vinylům odzvoněno. Teď jsou už ale zas IN. Proč?

Vinyly frčí i dnes!

Málem to nepřežily

Jasně, dá se namítnout, že vinyly nikdy nezmizely úplně. Ani v dobách, kdy elpíčka putovaly do krabic na půdu, antikvariátů nebo rovnou do popelnice a většina lidí přešla na stříbrné kotoučky s logem compact disc. Byla tady totiž docela významná skupinka lidí, říkajících si DJs a ti nedali na vinyly dopustit. Ať už jste v 90. letech trsali na house, techno nebo drum´n´bass parties, mixování tracků do sebe, scratching a podobné vychytávky DJs se prostě bez černých desek neobešly. A i když jsou zlaté časy těchto tanečních večírků pryč, vinyly žijou dál.

Muzika zadarmo? Ale ta kvalita…

Internet zabíjí hudbu, říkávalo se před časem. Je to samozřejmě blbost. Internet jen de facto zabil „díky“ stahování muziky ve formátech typu MP3 byznys s hudebními nosiči. Nač si kupovat drahá CDs, když na síti najdu všechno zadarmo? Proč ne – bohužel ruku v ruce s tím šly snížené nároky na kvalitu zvuku, protože taková empétrojka v pidi sluchátkách z mobilu samozřejmě neposkytne zdaleka takový zážitek jako CD, natož vinyl na kvalitní aparatuře.

Hudební orgasmus aneb vinyl ničím nenahradíš

Uši se zkrátka ošálit nedají. A tak zatímco na jedné straně pořád dost teenagerů sjíždí svoje oblíbence na MP3 z telefonů nebo přímo z netu, početná skupina hudbymilovných objevuje zpětně kouzlo vinylů. Ano, jedná se spíš o ty majetnější z nás. Kvalitní gramec rozhodně není levná záležitost (o přídavné aparatuře nemluvě) a i nové vinyly se stále pohybují v průměrných cenách několik stovek za kus. Zvukový orgasmus při poslechu černé desky ale ničím nenahradíte. Takže pokud patříte mezi hudební fans a máte na kontě zbytečné peníze – rozhodně do toho jděte!

A co vy? Posloucháte někdo doma vinyly? Anebo je to pro vás zbytečný luxus?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Holírny a firemky: proč stále více kapel hraje na soukromých akcích?

Zvukaři – postrach českých muzikantů?