Víme, proč to Nizozemcům nekope

Bronzoví medailisté z brazilského MS ve fotbale Nizozemci byli v kvalifikaci na Euro 2016 ve Francii naprosto tragičtí a, na rozdíl od českého týmu, zaslouženě nepostoupili.

Rozšíření finálového turnaje Euro v příštím roce z původních 16 na konečných 24 účastníků přitom mělo vypadnutí favoritů téměř 100% předejít. Dva nejlepší týmy z každé kvalifikační skupiny postupují rovnou, mančafty na třetích místech si to pak o účast rozdají v play-off (jen nejlepší z týmů na 3. místě – tentokrát Turci z naší skupiny A – postupují taktéž přímo). Nizozemci skončili čtvrtí.

Čím to, že papírově silní Oranjes takto vyhořeli?

1. Skupina A byla zrádná

Ač se to na první pohled nemusí zdát, naše skupina nebyla vůbec slabá. Náš nároďák, Turci i Islanďané, ti všichni měli postupové ambice. Černý Petr tak zbyl trochu (vlastně hodně) neočekávaně na Nizozemsko. Island se stabilně zlepšuje posledních několik let, Česko a Turecko pak poslední roky doplácelo na generační obměnu.

Teď však mladíci konečně dorůstají do věku, kdy jsou schopni vzít na sebe zodpovědnost, takže veškerá očekávání nesměřují už jen na matadory Čecha s Rosickým. V našem případě se pak výrazně projevila také výměna na postu trenéra. S Pavlem Vrbou se týmu konečně začíná dařit a jeho hra už nevypadá jako zmatené pobíhání výrostků někde za barákem. Třikrát hurá!

2. Generační obměně čelí naopak Nizozemci

Wesley Sneijder, Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar nebo Nigel de Jong, těm všem je už přes 30. Zlatá generace nizozemských tulipánů zkrátka stárne a mužům u kormidla se zatím nepodařilo správně namíchat tým s mladou krví a novou dávkou talentů. V průměru sestávala úvodní jedenáctka Nizozemců zhruba ze 75 % právě z hráčů bývalé zlaté generace, což znamená, že asi jen čtvrtina postů zbyla na mladší hráče. A to je zatraceně málo.

3. Taktická bezradnost a zranění Robbena

S generační výměnou přišel také konec kariéry buldoka a stálice středové řady Marka van Bommela. Nigel de Jong zase v poslední době tolik nehraje. Tihle dva přitom v záloze tvořili neprostupnou hráz, přes níž se soupeři dostávali jen stěží. Když pak vyrukujete se stejnou taktikou, ale do středu hodíte typově zcela odlišné hráče Blinda nebo Klaassena, které ještě doplníte o ofenzivně laděného Sneijdera, logicky si koledujete… Nizozemcům pak určitě neprospělo ani zranění jejich ofenzivní hvězdy Arjena Robbena.

To jsou podle nás hlavní důvody Nizozemského kvalifikačního kolapsu? Máte jiný názor? Napište nám ho do diskuze pod článkem.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejhorší fotbalová zranění

Proč chodit na fotbal? Kvůli roztleskávačkám