VEZMĚTE TU SVOJÍ NA EXTRA PROJÍŽĎKU. PO ESKALÁTORECH!

Nemáte zrovna reprezentativní fáro, abyste oslnili novou roštěnku, kterou jste sbalili před pár dny na jedné párty? Pak je jistě na místě improvizace. Vezměte ji třeba na projížďku po eskalátorech. Z metra na Míráku sice vedou dost dlouhý, ale taková paráda, jakou vám ukážeme my, to rozhodně není.

Eskalátor v chudinské čtvrti

Není chudoba jako chudoba. Na rozdíl od slamů na předměstí indického Dillí, kde nenajdete ani tři stejnoměrně pohozené kameny jako náznak schodů, tak na opačném konci světa v kolumbijském Medellinu vybudovali v roce 2011 venkovní eskalátor. Pro Comunu 13 San Javier, jeden ze 16 městských obvodů, kde v chudobě žije 12 tisíc lidí, se stal sen skutečností. Po generace se místní obyvatelé doslova plazili po svahu, v němž jsou jejich domy postaveny. Stovky kroků, které denně nachodili, by vydaly jako vyšlápnutí do 28. patra. Obří venkovní eskalátor o délce 384 metrů tak jejich každodenní cestu zkrátil ze 35 minut na šest. Je rozdělený do šesti částí, aby lidé žijící ve všech místech svahu k němu měli snadný přístup.

Cyklistický eskalátor

V Norsku je velice populární nejen veškeré lyžování, ale také jízda na kole. Dvojnásob to platí ve městě Trondheim. Pro zdejší cyklisty byl vždycky strašákem místní kopec Brubakken. Je tak strmý, že drtivá většina z nich musela před jeho zdoláním ze sedla a vyšlápnout ho pěkně po svých. Až do doby než tady prostě bikerům píchli a nainstalovali zde speciální eskalátor pro cyklisty. Jeho první verze tu „tlačí“ cyklisty do 130 metrů dlouhého krpálu od roku 1993 a brzo se stala nejen pomocníkem, ale také turistickou atrakcí. Původní „cyklovýtah“ byl demontován a v roce 2012 nahrazen novinkou podle aktuálních bezpečnostních norem.

Nejdelší eskalátor

Mid-Levels, jedna z nejbohatších rezidenčních čtvrtí v Hongkongu, se pyšní nejdelším eskalátorem světa. Na více jak 800 metrech své délky zdolává převýšení 135 metrů. Jako komplet se skládá ze 20 eskalátorů a 3 pohyblivých chodníků spojených přechodovými lávkami se 14 vstupy a výstupy. Byl postaven už v roce 1993 a jestli se budete chtít projet po celého jeho délce, tak vám to v jednom směru zabere skoro 20 minut.

Nejkratší eskalátor

Naopak nejkratší eskalátor světa najdete v přízemí obchodního domu More´s v japonském Kawasaki. Pouhých pět schodů překonává výšku 84 cenťáků. Své prvenství mezi „kraťasy“ má od roku 1989 uznáno i zápisem v Guinessově knize rekordů.

Spirálový eskalátor

Říkáte si, že jezdit rovně po eskalátoru je pěkná nuda? Pak je tu i možnost zahnout. Nemyslíme na nějakou bokovku, protože se pořád ještě bavíme o eskalátorech, takže představujeme unikátní kousek, kterým se pyšní japonské město Ósaka. Na takovéhle zakroucené pojízdně schody můžete v Zemi vycházejícího slunce narazit na více místech, firma Mitsubishi je vyrábí už od roku 1980.

Autor: Petr Lízal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hrajete on-line poker? Porušujete loterijní zákon!

Proč máš tmavšího banána než tělo?