Vypadávají ti vlasy? Možná máš problém! Čti

Vlasy padají nám všem. Děje se tak ve sprše, při česání i „jen tak“. Denně přijdeme v průměru o 100-150 vlasů, které však průběžně dorůstají. Pokud nahrazovány nejsou, nebo je plešatění akutnějšího rázu, máme problém. Jaké jsou nejčastější příčiny řídnutí vaší bujné kštice?

Proč nám vypadávají vlasy

Ztráta vlasů trápí až polovinu populace, zhruba 60 % z toho jsou muži. Moderní medicína zná celou řadu příčin zvýšeného vypadávání vlasů a ochlupení. Odborně se plešatění říká alopecie. Ptáte se, proč třeba i vám začínají nesměle vykukovat kouty?

1. Genetika

Podle odborníků je dědičnost vůbec nejčastějším důvodem vypadávání vlasů. „Špatný“ gen zkrátka podědíme po otci či po matce (že je to vždy z matčiny strany je pouhý mýtus), takže pokud mají vaši rodiče problémy s plešatěním, je nám líto, ale nejspíš vás to čeká taky. Naději dává výsledek nové studie, podle níž je za růst vlasů zodpovědná molekula proteinu lamilin -511. Jelikož však byla studie prováděná na myších, asi ještě chvíli potrvá, než se dočkáme směrodatnějších výstupů. Zatím lze pro zpomalení procesu doporučit látku minoxidil.

2. Nezdravý životní styl a nesprávná péče

Častou příčinou alopecie je nedostatek vitamínů, minerálů a dalších látek (škodit však může i přebytek, např. vitamínu A). To se týká především lidí trpících z různých důvodů podvýživou nebo třeba chudokrevností. Stejně se tak na vaší kštici může neblaze projevovat extrémní fyzické vypětí nebo stres, který zhoršuje prokrvení vlasové pokožky a stojí za tím, že jsou vlasové folikuly odříznuty od příjmu kyslíku i výživných látek. Negativní roli mohou hrát i nevhodné účesy (např. dredy) a nesprávná péče (kupříkladu nadměrné vysoušení, vystavování přílišnému teplu, používání špatných šamponů, barvení apod.)

3. Věk

Jak stárneme, kvalita vlasových folikulů se zhoršuje, vlasy se stávají tenčími, slabšími a jemnějšími. To je prostě fakt. Smiřte se s tím.

4. Telogen effluvium

Fenomén s názvem telogen efluvium (TE) nastává nejčastěji 6 týdnů až tři měsíce po drastickém váhovém úbytku, velkém chirurgickém zákroku nebo období extrémního stresu (u žen také po porodu, to se nás však příliš netýká). Může jít rovněž o vedlejší účinek užívání určitých léků (antidepresiva, betablokátory, protizánětlivé medikamenty apod.). V zásadě jde o to, že vlasy pod vlivem TE rychleji „stárnou“, neboť se zrychluje celý jejich životní cyklus, který zahrnuje přechod z růstové (anagenní) do klidové (katagenní) a nakonec telogenní fáze, kdy vlasy vypadávají.

5. Různé nemoci a infekce

Dermatitida, infekce vlasové pokožky (např. folikulitida a další onemocnění způsobená viry, parazity, plísněmi, houbami či bakteriemi), autoimunitní onemocnění typu lupus nebo třeba snížená funkce štítné žlázy.

6. Léky, léčebné procesy a hormonální změny

Plešku mohou způsobit také svinstva, jako jsou antidepresiva, betablokátory, antikonvulzivní léčiva (léčba epilepsie), léky proti zánětům, ale i anabolické steroidy. Stejně tak lze z alopecie vinit hormonální změny, např. v pubertě. Vypadávání vlasů nemine ani pacienty s rakovinou procházející chemoterapií.

Máte jiný problém? Napište nám. Budeme se mu rádi věnovat.

 Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 důvodů, proč randit přes internet. Odvaž se!

Proč máš tmavšího banána než tělo…