Vesmírný turismus už v roce 2021. Tento projekt Elona Muska se zapíše do historie. A můžete se přidat!

I když byla vidina vesmírného dobrodružství vždycky lákavá, zatím se nepodařilo do vesmíru turisty dostat. To se ale pomalu mění. Projekt SpaceX se zřejmě zapíše do historie.

vesmír

Protože právě díky němu bude možné provozovat vesmírný turismus. Jedinou nevýhodou bude krapet dražší letenka, než běžně platíme za cestu na dovolenou.

Vesmírný turismus na dosah ruky?

Elon Musk prodal část svého podílu ve společnosti PayPal a rozhodl se, že dobude vesmír. Jako soukromý subjekt tak zkouší více či méně úspěšné projekty na poli objevování vesmíru. Rozhodně však dělá významnou konkurenci dalším světovým hráčům na poli vesmírných objevů. Letos se mu podaří vynést první astronauty na mezinárodní vesmírnou stanici. Tím to však zdaleka nekončí.

První turisté ve vesmíru v roce 2021?

Projekt SpaceX se spojil s americkou společností Axiom Space. A vznikla důležitá dohoda: na mezinárodní vesmírnou stanici se již v druhé půli příštího roku podívají první turisté! Posádku vesmírné lodi totiž bude kromě zaměstnance společnosti Axiom Space tvořit i další tři lidé – platící turisté. Zaměstnanec společnosti bude mít turisty na starost a bude zajišťovat, aby žádným způsobem nezasahovali do práce členů posádky vesmírné lodi.

kosmonaut
Již v roce 2021 chystá společnost SpaceX dostat první turisty do vesmíru. (zdroj foto: pixabay.com)

Kosmonauti letos, turisté v roce 2021

Odvážný projekt Elona Muska má za sebou všechny dílčí testy, které mu otevírají dveře na cestu k mezinárodní vesmírné stanici. První lety s kosmonauty by se tedy měly uskutečnit během následujících týdnů. Pokud vše půjde hladce, ke kosmonautům na palubě lodi Crew Dragon se již v druhé půli příštího roku připojí právě první platící vesmírní turisté.

Deset dní ve stavu beztíže

Pobyt na mezinárodní vesmírné stanici se tak stane již příští rok splněným snem tří netrénovaných astronautů. A nebude se rozhodně jednat o jednodenní výlet! Ve vesmíru a na stanici ISS stráví celých 10 dnů! Z toho zhruba dva dny potrvá let tam a zpět. Odstartují v kosmické lodi s názvem Crew Dragon, která je speciálně upravena právě pro lety s lidskou posádkou. Vesmírný turismus je prostě tady!

A cena? No samozřejmě lidová!

Zatím nebylo oficiálně oznámeno, kolik bude lístek na palubu kosmické lodi stát. Je ale nad slunce jasné, že za babku to zřejmě nebude. Vesmírná společnost Axiom Space se již dříve vyjádřila, že pouhá jízdenka pro jednoho člena posádky by měla vyjít něco okolo 55 miliónů dolarů, tedy v přepočtu necelou jednu a půl miliardy českých korun.

země
Toužíte vidět tento pohled na vlastní oči? Brzy to bude možné. Za 55 milionů dolarů. (zdroj foto: pixabay.com)

Vesmírný turismus – kdo se hlásí?

I když je cena za podívanou do astronomických sfér jak jinak než astronomická, společnost se již nechala slyšet, že má svého prvního zájemce. Vesmírná agentura NASA se také nechala slyšet, že otevře mezinárodní vesmírnou stanici také pro soukromé účely, a že za noc na ISS si bude účtovat 35 tisíc dolarů, tedy v přepočtu něco okolo 758 tisíc korun.

Další, velmi kontroverzní projekt Elona Muska

Zřejmě jste již slyšeli o kontroverzním projektu miliardáře Elona Muska, který bude pokrývat celou zeměkouli vysokorychlostním internetem, a to za pomocí celé obrovské sítě družic Starlink.

Projekt, který nebyl konzultován na celosvětové úrovni a jehož dopady jsou již nyní viditelné, je přinejmenším rozporuplný. Měsíčně na oběžnou dráhu vypouští na 60 družic a brzy pokryje internetem celou Ameriku.

Zatím však nikdo neměřil vliv tak silného magnetického pole na člověka a přírodu. Dopad, kterému se nevyhne nikdo na naší planetě, bude nesmírný.

Projekty Elona Muska, který se nechal slyšet, že by si přál osídlit Mars, jsou, zdá se, velkolepé. Společnost Axiom Space, která s ním uzavřela smlouvu na komerční lety do vesmíru, spolupracuje i s americkou vesmírnou agenturou NASA.

Právě pro ni sestavuje první obyvatelný komerční modul, který bude součástí mezinárodní vesmírné stanice.

Vesmírný turismus již není taková budoucnost, jak by se mohlo zdát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Starlink satelity mění pohled do vesmíru. Kde je uvidíte i vy?

Nejzáhadnější planety ve vesmíru, které vědcům nedají spát. Existuje devátá planeta sluneční soustavy?