Starlink satelity mění pohled do vesmíru. Kde je uvidíte i vy?

Satelity Starlink jsou v současné době nejvýznamnějším provozovatelem satelitů na světě. Projekt Space X miliardáře Elona Muska má ve své finální podobě obsahovat neskutečný počet 12 tisíc družic.

Astronomové se bouří, lidé po celém světě také, ale projekt Starlink již nelze zastavit. Kde uvidíte jednotlivé satelity, nebo celá seskupení, která budou viditelná i z vašeho místa bydliště?

Kontroverzní projekt

„Když máte peníze, můžete všechno.“ To jsou často slova zklamaných vědců, kteří pouze přihlíželi, když se projekt s celosvětovým dopadem rozběhl. Astronomové se ve velkém bouří a argumentují informacemi, že družic a objektů, které krouží okolo Země, je již více než dost. Tak masivní projekt je však něco nepředstavitelného a dosud nevídaného, jeho dopad bude masivní.

Podle vědců to má zhoubný dopad na celou astronomii. Stopy, které družice provedou, ruší astronomická pozorování. Na rozdíl od klasického světelného smogu z měst a vesnic, před kterým se dalo pouze ujet dále do přírody, zde není možnost úniku.

světelný smog
Pohled ze satelitu na noční New York. (zdroj foto: pixabay.com)

Další problém představuje vznik nebezpečného smetí. Přesně to budou družice po ukončení své životnosti představovat. Nehledě na fakt, že jejich srážky jsou často nevyhnutelné. Už tak je na oběžné dráze velký počet objektů.

Lidé po celém světě sepisují petice, aby projekt zastavili, ale nikdo jejich hlasům nenaslouchá. Mají obavy z toho, jak to bude vypadat, až taková masa techniky doslouží, a bude pomalu padat na zemský povrch. Mnozí také tvrdí, že elektromagnetická zátěž bude jasně citelná, a zvířata i vnímaví lidé to velmi těžce ponesou. Ať už jsou hlasy pro a proti jakékoliv, jisté je, že nikdo neví, jak to ve skutečnosti bude vypadat.

Například domorodé kmeny po celém světě zažívají kulturní šok, jelikož objekty, které pozorují na obloze, jim nikdo dopředu nevysvětlil. A bohužel se nejedná pouze o domorodce, kdo bojuje s novými úkazy na obloze. I běžná populace rozvinutého světa – denně přehlcena informacemi -možná dosud nepostřehla tuto významnou změnu oblohy. Lidé si tak na telefony fotí řady satelitů Starlink, natáčejí videa a domnívají se, že se jedná o důkaz mimozemské civilizace. Samozřejmě se hluboce mýlí. Tato pozorování jsou zobrazena v noci, ale i ve dne, kdy satelity odrážejí sluneční paprsky.

Jak to probíhá

Již nějakou dobu projekt Space X Elona Muska postupně vypouští na oběžnou dráhu naší planety družice. Při každém startu nosného Falconu 9 je do vesmíru vyvezeno na šedesát družic najednou. Celá síť má nakonec obsahovat více než 12 tisíc družic, plus další objekty.

družice
Projekt Starlink dostane do oběžné dráhy až 12 tisíc satelitů. (zdroj foto: pixabay.com)

Jaký je důvod?

Vesmírný projekt má za účel dostupnost silného internetového připojení kdekoliv v rámci planety Země. Projekt slibuje, že vysokorychlostní internet bude během roku 2020 dostupný pro občany Ameriky a Kanady, a v rámci obydlených částí světa během roku 2021. Prozatím nebyla cena za připojení upřesněna, zástupci firmy pouze uvedli, že měsíční připojení by mohlo v rámci USA stát okolo 80 dolarů, plus další výdaje za instalaci přijímače.

Kde je možno satelity pozorovat?

Přejete si naplánovat pozorování průletu satelitu Starlink v místě vašeho bydliště? Je to jednoduché. Zřejmě nejlepší stránkou je See A Satellite Tonight. Po kliknutí tlačítkem myši pouze povolíte přístup k vaší poloze, kde se načtou informace o průletech pozorovatelných družic. Můžete tam spatřit nejen družice Elona Muska, ale i mnohé další.

A jedna třešnička na dortu: stiskněte tlačítko See where it will appear in your sky. Když zadáte svou polohu, uvidíte dokonce dráhu satelitu Starlink tak, jak bude ve skutečnosti vypadat při pohledu z vašeho místa bydliště. Zajímavé, že?

A co vy? Budete také pozorovat na noční obloze nové satelity?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: