Velký věkový rozdíl partnerů. Na co se připravit ve vztahu se starší partnerkou?

Společnost je stále velmi konzervativní a věkový rozdíl ve vztahu vnímá rozdílně. Zatímco když si muž přivede výrazně mladší partnerku, bývá opěvován, v případě mírně staršího protějšku se objevují negativní komentáře.

pár

Na co se ale skutečně máme připravit v případě, že půjdeme do vztahu, kde bude značný věkový rozdíl? Jaký je život se ženou, která je o něco starší?

Věkový rozdíl. O nic nejde

Jako první informace musí rozhodně zaznít toto tvrzení: „Máte starší partnerku? O nic nejde!“ Je naprosto jedno, zda jsme si pro vztah vybrali mladší nebo starší ženu, není v tom podstatný rozdíl. Rozdíly poznáte pouze v případě, že se budete objevovat ve společnosti, a budou na vás koukat přes prsty.

„Páry, kdy je muž mladší, porušují sociální normy a bývají společností sankciovány,“ uvedl pro Huffington Post Sven Drefahl z Institutu pro demografický výzkum v Americe. Každý se snaží sám sebe vyzdvihnout, a srazit na kolena ty druhé. A když vidí, že vám to klape, co si najde? Věkový rozdíl! Nenechte se vytočit.

Realita mnoha vztahů

Připravte se, že vás rodina a přátelé budou častovat nevhodnými poznámkami. Možná se bude jednat o dotazy, proč jste si ji našel. Nebo zda si neléčíte nějaký komplex. Pravdou však je, že mít vztah s mladší partnerkou je naprosto stejné, jako mít vztah s partnerkou starší. „Když jsem chodil s Janou, která byla o 7 let mladší, všichni mě považovali za frajera. Teď jsem už dva roky šťastný ve vztahu s Lucií – ta je o 9 let starší, a mé okolí to pořád dokola řeší.

Je spousta starých chlapů, co si najdou mladou ženskou, a to nikomu nevadí. Nevím, proč by se měli šťourat v mém soukromí, když jsem spokojený,“ uvádí Milan. Poznámky zřejmě poslouchat budete, lidé se prostě nudí a jsou neomalení.

pár
Ashton Kutcher a Demi Moore. Velmi divoké manželství, které skončilo rozvodem. (zdroj foto: al-ghorba6.blogspot.com)

Starší partnerka? Velká výhoda!

Pětatřicetiletý Jaroslav tvrdí, že starší žena je mnohem lepší volbou pro dlouhodobý vztah. „Neměl jsem nikdy lepší vztah. Partnerka mě toleruje a respektuje mou potřebu koníčků, stejně jako dávám prostor i já jí. Tohle jsem u mladších partnerek nikdy nepocítil.“ Mnoho mužů také hovoří o tom, že starší ženy nejsou tolik sebestředné a náladové. „Prostě se tolik nežerou. Nedělají drama,“ říká Martin, jehož partnerka je o celých 12 let starší.

Intenzivní a dokonalý sex

„Nikdy jsem nezažil lepší sex než se starší ženou.“ Tuto větu potvrzuje mnoho mužů, včetně čtyřicátníka Matěje. „Nejsem ve vztahu, ale když lovím, potom zásadně starší ženy. Sex si dokážou lépe užít, a nebojí se partnera pořádně uspokojit. Umí se více odvázat než mladší ženy, které si hrají na nedobytnou pevnost. O ty já rozhodně nestojím.“ S tímto tvrzením souhlasí i Jakub. „Tak intenzivní a dokonalý sex, jako zažívám s mou o 15 let starší partnerkou, jsem nikdy dříve neprožil. Do ložnice vstupuje vyladěná do posledního detailu – je to radost pohledět! Mladší ženy se dokonce bály erotické prádlo nosit, to má Markéta nikoliv.“

milování
Vášnivý pohlavní styk. (zdroj foto: sfgate.com)

Věkový rozdíl. Kdo to tak má?

Zde je několik pánů, kteří se za svou starší partnerku rozhodně nestydí. Například francouzský prezident Emmanuel Macron si vzal svou milovanou středoškolskou učitelku, a věkový rozdíl mezi ním a Brigitte – 24 let – má v paži. Miluje ji nade vše na světě.

Podobně zamilovaně působí i Lucie Bílá a její road manager a horda svalů Radek Filipi. Jejich věkový rozdíl škarohlídové rozhodně řeší, ale zamilovanému párečku je nějakých 17 let rozdílu naprosto jedno.

Kdy to bude fungovat, a kdy naopak ne?

Většina průzkumů uvádí, že situaci, kdy je partnerka o nějakých 10 let starší, neustojí dlouhodobé vztahy, kdy je muži okolo dvaceti let. Jasně, každý z nich má v té době jiné priority, a pomyšlení usadit se a mít děti je v dnešní době, kdy jsme u rodičů do 35, většině populace naprosto cizí. Může to být i případ rozpadu vztahu populární televizní moderátorky Lucie Borhyové a jejího ex Michala Hrdličky – jejich věkový rozdíl byl 11 let. Zplodili spolu dceru, ale vztah nevydržel.

Na druhou stranu ale u párů, kdy je muži 30 a více, na věku opravdu nesejde. Oba už ví, co od života chtějí, a užívají si společné chvíle. Šťastni jsou spolu například Štefan Margita a Hana Zagorová, mezi kterými je 10 let rozdílu, nebo Vendula Pizingerová (dříve Svobodová) a Josef Pizinger, které dělí od sebe plných 16 let.

Ideální věkový rozdíl mezi partnery neexistuje. Jedno je jisté – pokud jste připraveni zvládnout nátlak okolí, jděte do toho! Vztah se starší partnerkou, která ví, co chce, vám jen prospěje. Oboustranný respekt a tolerance a žhavý sex vám ze života udělají pohádku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Věkový rozdíl partnerů. Je to problém? Kdy má nerovný vztah šanci a kdy je lepší se do toho nepouštět?

Vztek a sex. Jak spolu souvisí? Proč a jak si užít sex ve stavu zuřivosti? Odborníci tvrdí, že to má své opodstatnění!