Vědci se bojí strojů! Nastává nová doba?

Možná vám to přijde neuvěřitelné, ale geniální vynálezci a technologičtí giganti se pomalu, ale s o to větší jistotou, začínají obávat rozmachu vědy. Co je konkrétně děsí?

Práce nebude

Podle Stephena Hawkinga představuje automatizace práce velké riziko pro budoucnost naší společnosti. Technologický pokrok již totiž stačil výrazně omezit nižší třídu, která vykonávala jednoduché práce. Kupříkladu v továrnách většinu činností zastanou stroje a lidské síly je potřeba minimálně. A tenhle pokrok se udál během pouhých desítek let! Vždyť si vzpomeňte na grotesky s Charliem Chaplinem, nejvýrazněji pak na jeho celovečerní film Moderní doba, v níž se Charlie stále snaží uplatnit v manufakturní výrobě – dnes, po necelém století již něco zcela nepředstavitelného!

Podle Hawkinga však půjde tahle destrukce pracovní sféry ještě dál – i střední vrstva má podle něj namále. V klidu prý mohou být jen zástupci těch povolání, které jsou dostatečně kreativní, kontrolní či rozmanité.

Řídíte? Nebudete

Obavy vyjádřil i Elon Musk, mozek stojící za chytrými automobily Tesla, směřujícími k automatickému řízení vozidla. Podle něj bude práce méně a méně a snižování pracovních pozic je velkou výzvou, již už v blízké budoucnosti bude lidstvo čelit. Je paradoxní, že se právě vozidla s automatickým řízením stávají realitou, jelikož v dlouhodobém horizontu se samozřejmě vyplatí pořídit auto, co se řídí samo, mnohem víc, než platit na řízení člověka. Jenom ve Spojených státech se to týká více než milionu řidičů taxi či autobusů. A ti na tenhle jinak pozoruhodný vývoj mohou doplatit hodně rychle. Jen si představte, co by s americkou ekonomikou udělalo, kdyby se rázem ocitl milion řidičů na dlažbě!

Už v roce 2013 přišla dvojice ekonomů z Oxfordu s myšlenkou, že do dvaceti let bude moci být až 45 % pracovních pozic ve Spojených státech nahrazeno roboty. Nikdo to nebral vážně. Jak je vidět, něco na tom možná bylo.

Kdo bude další?

Ale nejde jen o řidiče. Třeba zmíněné továrny a v nich dříve nepostradatelná ruční práce se začínají výrazně měnit. Podívejte se, jak spousta malých robůtků dokáže bez problému (a s děsivou efektivitou!) nahradit lidskou sílu:

Amazon experimentuje s obchody, které se obejdou kompletně bez lidské obsluhy. A tatáž firma úspěšně funguje s obchodníky, kteří nejsou tak úplně lidé. Vlastně to nejsou lidé vůbec – jedná se o algoritmy, které na základě zákazníkových preferencí dokážou doporučit ideální zboží. Některé sklady se také začínají snažit o totéž. Restaurace s automatickou obsluhou i přípravou jídla také přestávají být (minimálně za oceánem) vzácností.

Daně pro roboty?

Nejdál v úvahách ohledně budoucnosti robotů došel zřejmě Bill Gates, toho času stále vlivný technologický vizionář. Nahlas začal uvažovat o tom, že by roboti měli začít odvádět daně, jinak to povede k velkým společenským problémům. Zdánlivě dost bizarní myšlenka, ovšem když se nad ní zamyslíte, dává ďábelský smysl. Čím více pokročí automatizace práce, tím méně pracovních pozic pro lidi bude. Tím pádem se sníží i počet ekonomicky aktivního obyvatelstva, které může odvádět daně z příjmů. Tyhle peníze budou následně chybět státu, jenž je tak nebude moci použít na cokoli potřebné – sociální dávky, státní investice, prostě cokoli. A to je skutečně problém! Proto se bez daní od robotů stát možná neobejde.

Elon Musk naproti tomu doporučuje, aby byl každému člověku věnován určitý obnos, tedy jakási minimální mzda, bez ohledu na to, zdali dotyčný něco dělá. Díky tomu by mohla ekonomika zůstat v běhu bez újmy z toho, že spousta lidí zůstane bez práce. Ale jak k tomu přijdou ti, co něco skutečně dělají, že?

Ať sympatizujete s jakýmkoli přístupem, jedno je zřejmé – když se o osudy běžných lidí bojí i technologičtí vizionáři, z jejichž hlav spousta těchto nápadů vzešla, není pochyb o tom, že se jedná o opravdový problém. Máte z něj taky obavy? Nebo se podle vás jedná o hudbu vzdálené budoucnosti? Pište pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 důkazů, jak lidský pokrok pohnul světem. Dopředu anebo dozadu?

První robotičtí policisté hlásí nástup do služby!