Tesla S: Auto, které řídí samo. Sedli byste do něj?

Znáte auta značky Tesla? Nejsou úplně moc profláknuté, ale technologicky jsou o světelné roky vepředu. Jezdí na elektřinu a navíc jezdí automaticky.

Je to tak. Je to vlastně jako když váš telefon dostane novou aktualizaci a přibudou mu nové funkce. Tesla model S dostala nový software, konkrétně Tesla Version 7.0. Mezi nové funkce přibyla funkce autopilota. Takže auto opravdu jezdí samo. Spoléhá se na obrazy z kamer, data z radarů, využívá i ultrazvuková čidla a GPS.

Prostě to jede samo, povol svěrač a uklidni se.

Jezdí samo

Autopilot neznamená, že auto jen tak jede za autem před vámi a v případě potřeby umí zabrzdit, to dnes umí kdejaké auto. Tesla umí sama měnit jízdní pruhy, vyhne se potenciální srážce a také umí najít volné parkovací místo, do kterého auto samo zaparkuje. Limitem zůstávají semafory. Červené světlo zatím auto poznat neumí, takže bacha na to! Auto je tak stavěné spíše na dlouhou a nudnou jízdu po dálnici. Na rozdíl od konkurence není nutné, aby řidič držel ruce na volantu. Třeba si tak může číst, viset na Facebooku nebo zkoumat nové články na ProChlapy.

Pojízdná laboratoř

Auto je prošpikováno elektronikou a senzory. Musí si poradit se sněhem i deštěm, ultrazvuková čidla jsou zde speciálně pro rozpoznávání drobných objektů, jako jsou malé děti, které mohou vběhnout do silnice.

Kurňa, ono to asi funguje. Auto v protisměru se rozhodlo zkřížit Tesle cestu, autopilot to ubrzdil.

A co vy? Báli byste se svěřit jízdu elektronice a nesledovat okolní provoz nebo vás představa autonomních automobilů děsí?

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lekce ruské autoškoly. Kamioňák je borec!

Jak vypadá budoucnost autosvětel?