Kdo nemá e-shop, jako by nebyl. Proč je u nás „tuna“ internetových obchodů?

Internetové obchody u nás rostou jako houby po dešti. Jenže pečení holubi nelítají do huby. Naopak v posledních měsících končí i nedávno oblíbené a prosperující e-shopy.

Internetové obchody kam se podíváš

Česká republika je velmoc… Myslíte, že máme na mysli pití piva? Vůbec ne! V rámci Evropy byste totiž jen těžko našli další stát, v němž existuje tolik e-shopů. Jak je to možné? Na první pohled se totiž zdá provozování internetového obchodu jako jednoduchý byznys. Nepotřebujete kamennou prodejnu, takže odpadají značné počáteční náklady, a riziko také není tak vysoké, jako u jiných forem podnikání. V podstatě si stačí založit „živnostňák“ a jedete.

V současné době je v Česku přes 36 tisíc e-shopů. Jednoduchou matematikou tedy můžeme dojít k tomu, že tu máme zhruba jeden internetový obchod na 290 obyvatel. No není to krása? Musíme však dodat, že opravdu výdělečná je naprostá menšina z nich. Zatímco tedy od roku 2010 do roku 2015 došlo k nárůstu počtu e-shopů o 80 %, v posledních dvou letech jejich počet mírně klesá. Lidé si totiž začínají uvědomovat, že na každému pšenka kvete, a pokud ano, není to tak snadné.

Probůh, proč ale tolik? Prachy, prachy a zase prachy!

Na tuhle otázku už jsme vlastně odpověděli. Lidé si myslí, že je to o snadném „vejdělku“, brzy se budou válet na Bahamách a možná si dokonce podají ruku s „pirátem z Prahy“ Viktorem Koženým, dalším „úspěšným“ podnikatelem. Založit si e-shop není zase tak složité a prodávat lze prakticky vše včetně erotických pomůcek, které je možné zákazníkům dodávat naprosto diskrétně. Jen vás pak nesmí překvapit, že si občas nějakou tu sexuální hračku objedná kněz. Inu, cesty Boží jsou nevyzpytatelné a ani jako duchovní nevíte, do jakého z tisíců e-shopů vás vlastně zavedou.

Realita je ve většině případů zcela jiná, než si zakladatel představuje, a úspěšné jsou obvykle ty obchody, do kterých se hned na začátku „nalije“ slušný balík. Pro ostatní je minimálně rozjezd řeholí a přežíváním, což se často ani později nezmění, zvláště pokud prodáváte tu samou věc, jako zhruba 5 000 konkurentů, a jedinou vaší výhodou je, že máte na webu o dvě hrubky méně. Není tedy divu, že lze na různých webech najít tucty inzerátů na prodej zavedených a samozřejmě úžasně prosperujících e-shopů, které mají obří potenciál. A důvod prodeje? No přeci nedostatek času, jinak bychom se ho přeci nezbavovali, to je snad jasné! Hejlové, hlaste se…

Možná se to nezdá, ale provozování internetového obchodu chce také pevné nervy, tedy nic pro „labily“. Zákazník totiž může vrátit zboží do 14 dnů bez udání důvodu, protože si zboží na dálku nemůže vyzkoušet, a často si jej ani nevyzvedne. Navíc nejsou výjimkou ani jedinci, kteří si objednají jedno a to samé zboží na pěti různých e-shopech a pak přeberou pouze od toho, kdo je nejrychlejší. Co se odehrává v mysli takového člověka, by nás celkem zajímalo, pokud se vám něco podobného každopádně stane, neudělat si výlet s „bejzbolkou“, je jen otázka velkého sebeovládání.

Konec velkých hráčů aneb kauzy LevnéElektro a MT-nábytek

Nejen malí hráči ovšem končí. V posledním roce např. ukončily činnost dva opravdu mamutí obchody. Už od loňska např. „neběží“ e-shop LevnéElektro.cz, a to z důvodu zásahu finančního úřadu. V prosinci navíc policie obvinila čtyři lidi včetně jednatele a ředitele společnosti z toho, že způsobili státu škodu přes 42 milionů korun. A mimochodem, tento e-shop v letech 2014 a 2015 zvítězil v anketě ShopRoku v kategorii Popularita u internetových uživatelů. Že už to lepší být nemohlo? To si tehdy provozovatelé zřejmě také mysleli…

Ve druhém případě ještě nestačil inkoust na insolvenčním návrhu ani zaschnout. Internetový obchod MT-nábytek.cz tento návrh před pár dny podal sám, a to údajně z důvodu nepovedeného přechodu na nový informační systém. Zvláštní je, že se firma Exiteria a. s., která jej provozovala, ještě v lednu letošního roku chlubila meziročním růstem a vysokými obraty. Aktuálně však dluží desítky a desítky milionů korun. I když to tedy rozjedete ve velkém a celkem to šlape, nemáte zaručeno, že během chvíle neskončíte vy, ale také ti, kterým dlužíte, s holou zadnicí…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zaručený tip, jak ušetřit stovky i tisíce za zboží v Alze!

Lidské lebky se na internetu prodávají jako rohlíky v obchodech. Je to legální?