Lidské lebky se na internetu prodávají jako rohlíky v obchodech. Je to legální?

Oproti zahraničním internetovým aukcím jsou ty naše vcelku ještě pod kontrolou. To na eBayi se už dražil sendvič se sýrem, kadeře Justina Biebera , brnění pro morče nebo nedojedený toust Justina Timberlakea. Všechno se prodalo. Teď jsou ale trendy jiné věci. Například lidské lebky, které už nejznámější americká internetová aukce zakázala. Jejich dražby ale frčí dál jinde, a jdou na odbyt jako zlevněné rohlíky po ránu.

Celý fenomén prodeje lidských lebek na internetu začal vcelku nevinně. Pět let zpátky v roce 2011 britský archeolog oprášil jednu ze svých lebek, kterou měl na poličce, patřící neznámému Evropanovi ze 17. století. Chyběla jí většina zubů a spodní čelist, jinak ale byla v decentním stavu. A tak ji vyčistil, vyfotil, přidal popisek a hodil na eBay.

Nejdřív inspiroval jednotlivce. Přídali se další

Populární americká internetová aukce tedy zpřístupnila prodej lidských kostí – s několika podmínkami. Ostatky musely být čisté, rozeznatelné a měly sloužit pouze pro lékařské účely. Poslední požadavek je však těžko kontrolovatelný, s jistotou se ale dá říct to, že dotyčný archeolog si při úplném startu těchto dražeb vydělal pěkných 750 dolarů. Možnost lehkého nákupu lidských lebek a ostatků tak rychle přitáhla řadu nadšenců fascinovanými lidskou anatomií, především lebkami. Takovým jedním je i nynější umělec Zane Wylie, který nakupoval lebky za současnou minimální částku 650 dolarů, na svých stránkách je ale dekorativně vyřezané prodává v řádech tisícovek dolarů.

Umělec Zane Wylie se svým výtvorem

Umělec Zane Wylie se svým výtvorem

Článek renomovaného magazínu s šokujícími čísly

Wylieho zatím nikdo nezastavil, v červenci ale vyšel v Americe článek v jednom z renomovaných magazínů forenzních věd, který se problematikou zabýval. Dokonce mezi internetovými překupními portály uvedl i sociální stránky Yahoo! a Facebook. Průměrnou minimální částku, na které aukce začínají, vyčíslil na již uvedených 650 dolarů, a na eBayi za sedm měsíců předcházejícího průzkumu vystopovali přes 450 nabízených lebek.

skull sale

Najít si to může každý

Zákaz! Žádný oficiální zákon zakazující prodej ale není

Neuplynuly ani čtyři dny, a eBay prodej lidských ostatků zakázal (až na lidské vlasy, z těch se dělají paruky). Jak si své rozhodnutí aukce obhájila? Oficiální vysvětlení znělo, že prodej tělesných ostatků je zakázaný zákonem. Což není tak úplně pravda, protože šlo pouze o článek, a oficiálně neexistuje zákon, který by zakazoval prodej a distribuci lidských ostatků, kromě těch od původních Američanů (indiáni). Mimo to je samozřejmě nelegální vykrádat hroby, krást a zpronevěřovat majetek.

NDlDMTg0NDBDNzE0MzkyRUU0RTM6Mjk1YmIxZTQ0MmFjNzRlNmM1YzA2MjNmNjIzMzM1MTI6Ojo6OjA=

Staly se oblíbeným překupním zbožím sběratelů

Oficiálních webovek je dost

Kromě těchto pěvně stanovených zákonů ale neexistuje žádný jiný, který by omezoval obchod s lidskými ostatky po internetu nebo na běžném trhu. Americká společnost Skulls Unlimited se dokonce legálně zabývá čištěním pomocí speciálních technik, následně však kosti distribuují pouze lékařům. Překupování je ovšem nekontrolovatelné, a tak tu máme stránky jako Wylieho, dále například Boneroom.com, OsteologyWarehouse.com nebo Skullstore.ca v Kanadě.

Někteří dostali strach, není se ale čeho bát

K zákazu aukční síně eBay se nicméně přidal i americký stát Louisiana, což už mezi obchodníky s ostatky rozneslo pěkný strach. Řada z nich smazala své účty na Instagramu, Twitteru nebo Facebooku, a začali šířit drby o zákazech v dalších státech. Někteří z nich jako Wylie ale stojí hrdě dál. Nakonec je zpět drží jenom etika, krumpáč a lopata, krádež je trestná tak, či onak. A tak se s lidskými kostmi na internetu obchoduje volně dál, stejně jako s těmi rohlíky v obchodech.

Co si o prodeji lebek a jiných tělesných ostatků myslíte vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 hodně děsivá místa v Česku. Kde není hlavně v noci bezpečno?

Smrt umí být morbidní. Nejbizarnější úmrtí za posledních šest let!