Vánoce? Obžerství! Co pomůže na žaludek?

Překyselení žaludku, pálení žáhy, nadýmání, plynatost, zácpa, průjmy… Někde mezi bramborovým salátem, kaprem, cukrovím a vaječňákem vás může potkat cokoli. Co pomůže?

Bolesti žaludku

Odolat všem těm svátečním dobrotám je strašně náročný. Ochutnat od každého něco? Však to patří k základům vánoční pohody! Jenže pak to v žaludku tak nějak vře a na řadu přijdou nepříjemnosti. Jak uklidnit žaludeční bouři a nesvíjet se na gauči s povoleným zipem u kalhot?

Prevence? Existuje!

Pokud ještě není pozdě a hledáte nějaké preventivní opatření, vsaďte na popíjení horké vody s kouskem zázvoru mezi jídly. Značně to zlepší trávení, takže můžete předejít mnoha nepříjemnostem. Pokud už se v tom plácáte, zamiřte do spíže nebo komory, kde jsou uschované věci na pečení. Totiž…

Když už se to nedá…

Mezi nejlepší rady patří spolknutí lžičky jedlé sody (k dostání v běžných obchodech s potravinami, kdyby někdo nevěděl) a následné zapití trochou vody. Pár minut budete říhat, načež se vám uleví. Způsob, že si sodu rozmícháte ve skleničce s vodou ihned, je také známý, ale po osobním prověření se nám nezdá tak účinný jako ten první.

Pro čajové mágy

Kdo jedlou sodu moc nemusí, ať zkusí klasiku. Tou je černý hořký čaj dávkovaný po lžičkách. Ještě větší moc má čaj zelený – vychlazený. Je ceněný pro svoje třísloviny, které bouři v žaludku zklidňují. (Když na to přijde, skoro každý ho má doma, i když jeho hořká chuť málokdy láká.) Naštěstí není jediný, kdo se o ten rozháraný žaludek postará.

Někdo si zase nemůže vynachválit mátu, která v teplém prosinci ještě leckde straší na zahrádkách nebo v květináčích. Pokud nemáte čerstvou, sušená taky dobrá. Stejně jako šalvěj.

Kdy se vybodnout na chlast?

Při značných křečích žaludku, kdy tam ten bramborový salát nebo paprikový chipsy tlačí, je vhodný modlit se ke kozlíku lékařskému nebo rozmarýně. Nevýhodou je, pokud ta vaše není bylinkářka a nemá nasušeno, že musíte vstát a jít se poptat do lékárny, což o svátcích bývá (aspoň někde) problematický. Ale hoši, bojovat!

Jo, a aby bylo jasno: všechny bylinný čaje bez rumu a dalších příměsí! Nechte všechny ty účinný látky pracovat bez rušivých elementů! Žaludeční likéry si kdyžtak dejte až později, jestli na ně nedošlo hned u polívky. Nějak na ty čaje obecně nejste? Pak je tu ještě téměř poslední záchrana.

Podrážděný žaludek značně zklidňuje nastrouhaný celer či petržel. Sice si budete připadat jako nějaký králík nebo co, ale obojí působí proti kyselosti a je to snadno dostupný v oddělení zeleniny.

Když nepomůže nic z výše uvedenýho, víte, kam sáhnout. Vlastně to víte hned od začátku. Konečně důvod, proč bez vyčítavého pohledu manželky sáhnout do mrazáku pro ten likér. Tak na zdraví! A propos, co dalšího si dáte, až vám slehne?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 sociálních sítí, kde už to nežije

7 sportů, při kterých jde o kejhák