V hlavní roli guma aneb Zvláštní příběhy o žvýkáčkách

Guma není jen na gumování nebo jako pneumatika u auta, ale také žvýkačka. Tu moderní, jak jí známe dnes, představili poprvé v roce 1911 v Americe, ale převalování hmoty v puse praktikovali předkové už před 5 tisíci lety, když cumlali lepkavou březovou kůru. Ale tyhle příběhy se žvejkajdou určitě neměli…

Źvýkačkové kuriozity

Žvejkohra aneb Ovládání žvýkáním

Paříte rádi hry? A co k jejich hraní potřebujete? Je docela jedno, jestli jste odpověděli  konzoli, komp, tablet nebo iPhone, něco důležitého by vám totiž stejně chybělo. Když si chcete zahrát Gumulon, tak je nedílnou součástí vaší pařanské výbavy také žvýkačka! Tvůrci si pro hru, která vyšla v roce 2013, vymysleli, opravdovou zvláštnost. Svojí postavu musíte ovládat žvýkáním. Příchuť žvejky je podle všeho nechána plně na vaší chuti.

Zemřel při výbuchu žvýkačky

Bouchají bomby, petardy, bouchací kuličky, ale také žvýkačkové bubliny. A jedna taková měla za následek smrt. V prosinci 2009 si tehdy pětadvacetiletý ukrajinský student chemie Vladimir Lichonos užíval takové to domácí žvýkání. V domě jeho rodičů se ale najednou ozval ohlušující výbuch. Poté, co matka s otcem přiběhli do pokoje, uviděli doslova běs a hrůzu. Jejich syn byl mrtev a jeho obličej byl značně znetvořený. Vyšetřování a následná pitva prokázaly, že mladý chemik si spletl kyseliny citrónovou s jiným a hodně podobným práškem, kterým si svou žvejkajdu ochutil. A pak pokus o jednu bublinu přivodil smrtící explozi.

Pentagon vyvíjí žvýkačku

Není to tak dlouho, co prosákla na veřejnost informace, že Pentagon vyvíjí speciální žvýkačku pro americké vojáky. První fáze testování na lidech už byla úspěšně dokončena. Žvýkací guma pro armádu na misích obsahuje celou řadu antibakteriálních látek (zejména peptidů) a také speciální složku odstraňující zubní plak a zabraňující následným zubním problémům. Netřeba dodávat, že Chewing Gum Made In Pentagon je bez cukru. Až bude uvedena „do ostré akce“, tak podle odhadů US Army ušetří více než 100 milionů dolarů za stomatologické výkony.

Praštěné zákony zakazující žvýkačky

To, že v Clevelandu v americkém státě Ohio nesmíte odhodit žvýkačku na veřejném místě, je chvályhodné a pochopitelné. Dohnat to s čistotou města ale do takového extrému, jak se to povedlo v Singapuru, je tedy síla. V roce 2004 tu vstoupil v platnost tzv. protižvýkačkový zákon, který absolutně zakazuje žvýkání na veřejnosti. Jedinou výjimkou je Nicorette, žvýkačka používaná při odvykání kouření. Musíte jí však mít předepsanou od lékaře, který je povinen vést evidenci osob užívajících tuto žvýkačku. Zákon platí pro místní i pro turisty. Jestliže máte „žvýkačkovou závislost“, tak si jí můžete ukojit na hotelovém pokoji.

Autor: Petr Lízal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Neuvěřitelná líbačka. Učte se od profíků rekordmanů

Nejdůležitější zákony maloměsta