Kohoutková voda. Měla by být zdarma?

H2O? To nejlepší na žízeň! Z kohoutku teče všude, akorát se pořád neví, jestli by měla nebo neměla být zadarmo. Někteří restauratéři ji údajně kvůli prodělku zakázali podávat! Co jim na to říct?

Vodu z kohoutku, prosím!“ Tak tahle věta je celosvětově čím dál víc populárnější. Nejen specifické skupiny, jako třeba vitariáni či jiní příznivci živé stravy, si chtějí dopřát osvěžující kohoutkovou vodu. Prostě, když je to přání, byť šetřivého zákazníka, mělo by se splnit. Otázkou však zůstává, za co.

Vidina výdělku jako hlavní motiv

Zadarmo ani kuře nehrabe,“ myslí si nejeden provozovatel hospody, baru nebo restaurace, který vychází z toho, že platí vodné a stočné, které je, jen tak mimochodem, dle loňského sazebníku Veolie nejdražší v Turnově – 100 litrů za necelých 91 korun, plus obsluhu a následné vymytí sklenic.
Nikdo mu nebere, že „to“ sice něco málo stojí, ale rozhodně ne tolik, aby si za pět deci mohl účtovat třicet, čtyřicet i padesát korun. To už hraničí s vodním lichvářstvím.

Může se kvůli vodě zkrachovat?

„Mám spočítáno, že pokud si nic nenaúčtuji za litr vody z kohoutku, můj podnik tratí, protože tahle sranda přijde na devět korun. A ty musím dostat zpět, jinak logicky prodělávám,“ brání se nejmenovaný provozovatel restaurace z pražských Dejvic. Však taky nikdo neříká, aby rozdával zadarmo. Proč si nenaúčtuje nějakou symbolickou cenu, když už to tedy jinak nejde? Teda, „nejde“. V jiných zemích tohle slovo neznají.

Lepší verze populárního trendu

„Procestoval jsem Skotsko, Lotyšsko, Estonsko, Kosovo, Polsko, Německo, Anglii a mnoho dalších zemí,“ říká třiatřicetiletý Vašek z Vysočan s tím, že nikde za džbán vody nezaplatil.

„Nechápu, proč je to tady u nás jiné. Restauratéři obírají zákazníky, kteří jim i tak nechají v podniku peníze za jídlo nebo jiné pití. Náklady se tak vrátí. Proč z toho všichni dělají takovou tragédii, opravdu netuším,“ krčí rameny Vašek, který jasně říká, že vize dobrého provozovatele by měla být jasná: dát zákazníkovi aspoň pocit, že dostane něco navíc.

Ekonom rozhodně nejsem, ale takovou základní věc si spočítat umím nejen já, ale i můj pětiletý syn,“ dodává na obranu všech klientů restauračních zařízení. Však pozor, oni už to někde pochopili.

Krok správným směrem?

Podle vydavatele gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavla Maurera kohoutkovou vodu zdarma nabízí téměř polovina z uvedených 850 podniků, což je dobrá zpráva. Nemusí pršet, hlavně, když aspoň kape. Možná se na lepší (a pro někoho levnější) časy opravdu blýská.

„Já to vidím tak, že když chci vodu z kohoutku, mám ji dostat. Buď zadarmo, nebo za malý poplatek, který v dnešní době chápu. Pokud na mě někdo chce, stává se, že i arogantně, vydělávat, má smůlu. Otáčím se, jdu pryč a restauraci rozhodně nedoporučuji dál, protože si to nezaslouží,“ míní osmatřicetiletý Láďa, rodák z Karviné. Souhlasíte s ním?

A co pijete vy? Nestydíte si říct o vodu z kohoutku? A měla by podle vás být zadarmo?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

TOP 7 nápojů proti mrazu. Tyhle jste ještě nekoštovali!

Snídaně v restauracích? V posledních letech nic neobvyklého