Oslavte Vánoce na starořímský způsob. O čem byly Saturnálie?

Místo pozdravu přetáhněte sváteční návštěvu klackem po hlavě. Takové uvítání jistě nečekali. A dokud se sbírají ze ztráty vědomí, seberte jim šaty, a schovejte je porůznu v celé své domácnosti, ať je hledají. Že jsou nazí? Pche – tak se svlékněte též. K čertu, Saturnálie jsou jednou za rok, ne!

Saturnálie

Oslavy římských proto-Vánoc ve svém jádru vznikly z oslav poslední podzimní sklizně, jako pocta bohu úrody, Saturnovi. Takže k nezbytnostem oslav patřily obětiny v chrámu, obdarovávání svíčkami… ale i spousta nepředložeností. Saturnálie byly chápány jako dny veselí, bláznovství a chaosu. Jak dlouho trvaly? Inu, někdy den, jindy tři a někdy se protáhly na 14 dní. O délce jejich trvání sice oficiálně rozhodoval císař, ale ten zpravidla ukončil festival až tehdy, když už všichni byli natolik zmoženi oslavami, že se nezmohli na odpor.

A nastal Chaos!

Během Saturnálií jsou uzavřeny všechny „státní“ úřady a soudy. Jednak proto, aby nedošlo k jejich znectění, a taky proto, aby se do celonárodní pařby mohli zapojit opravdu všichni. Kolem oběda se každý den slavilo veřejnou hostinou, kterou boháči pořádali pro chudé (a tím si ne-nápadně kupovali jejich přízeň), následovaly průvody, hry a divadla, navečer se řešily poutě s obětinami do chrámů a večer se zábava z ulic přesouvala do domácností. K večírkům, které byly i na poměry římských orgií zatraceně divoké.

Protože co se stalo o Saturnáliích, zůstalo (teoreticky) zapomenuto, a všechno se dělalo naopak. Otroci se povalovali po divanech velmožů, zatímco jim šlechtici pokorně předkládali na zlatých tácech vybrané pochoutky. Sluha dokonce mohl vypráskat svého pána. Jak výstřední! Studenti pravidelně školili své učitele, parodovali jejich vystupování. Řadoví vojáci si utahovali z centurionů. Každý si mohl – volně – tropit legraci z každého. I ze samotného císaře. Muži se převlékali za ženy, ženy přebíraly role mužů a všichni hodovali navzájem.

Mejdan vede principál

Masky, kostýmy? Samozřejmě. Nactiutrhačné zpěvy a tropení nepořádku? Zajisté. Vyměšování na veřejnosti a skupinový sex? Inu, to všechno jsou Saturnálie. Bez hektolitrů alkoholu by se to pochopitelně neobešlo, ani bez hostin o nekončícím přívalu exotických chodů. Standardem ale bylo vepřové – i proto že se dělaly prasečinky – například párečky a klobásky. To, že jste si je někam před servírováním strčili, a teprve po konzumaci to oznámili hostům – to byly Saturnálie. Ideální čas na koupel s prsatou sousedkou v olivovém oleji? Saturnálie.

Hazardní hry a sázky, jindy regulované až zakázané, byly nedílnou součástí oslav. Stejně jako nekonečné hecování do toho, kdo učiní větší bláznivost. Zvláštní roli při tom zastává Saturnalicius princeps. Ten, kdo našel ve svém chlebu či koláči zapečenou minci, a stal se tak „králem“ oslav v jedné domácnosti. To on rozhodoval o tom, kdo s kým, co a za kolik. Mohl to být zrovna tak ušlápnutý lokaj, stejně jako paní domu. A to se pak děly věci…

Večírky byly kolektivní záležitostí, na nichž se scházeli přátelé i nepřátelé – aby se tu, v duchu svátků – všemožně uráželi a tupili, činili ironické poznámky anebo uzavřeli smír. Saturnálie se nedaly přežít se ctí, protože to by z vás učinilo terč nectností. Pokud jste se nezabednili ve svém domě, bylo jedinou cestou jak přežít zpít se do němoty, a tím si vytvořit jistou mentální bariéru.

Ale zase pozor…

I Saturnálie, vrcholící tu 17., jindy zase 23. prosince, jednou skončí. Takže patricijové, kteří se ještě před týdnem ohromně bavili tím, jak je jejich otrok vypekl tím, že mu museli namasírovat chodidla, ho po oslavách nechají ubičovat k smrti anebo předhodit lvům, a ten nejzlomyslnější a nejobdivovanější Saturnalicius princeps může zbytek života strávit zazděný v cele. Navíc se později, samozřejmě podfukem, stával šéfem šprýmařů a nejvyšším Králem bláznů sám císař.

Saturnálie tedy nebyly až tak přestřelené, protože důsledky veselí korigovaly samy sebe. Rozhodně to ale byly oslavy, které Římané, chudí i bohatí, zbožňovali. Těžko uvěřit, že se z nich jednou stanou „svátky míru a pokoje“, Vánoce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bizarní vánoční tradice z Evropy i ze světa. Kde vás sežere kočka a betlémské figurky kadí?

Vánoční zázrak na frontě první světové