TOP 5 filmů od Quentina Tarantina: Od Pulp Fiction až po Tenkrát v Hollywoodu

Quentin Tarantino patří bezesporu k nejlepším filmařům posledních let. A i když je v mnoha očích brán velmi kontroverzně, přesto má své fanoušky po celém světě. Pakliže se řadíte na tu stranu barikády, která režiséra miluje, pojďme si připomenout to nejlepší z jeho dosavadní tvorby.

quentina tarantina

Kdo je Quentin Tarantino 

Než ale začneme se seznamem toho nejlepšího, co Quentin Tarantino kdy natočil, zmíníme si jeho osobu jako takovou. Řeč je o americkém filmovém režisérovi, scenáristovi a také herci, který se proslavil hlavně v první polovině devadesátých let. Tehdy o něm kritici říkali, že „i když je drsný a černohumorný vypravěč, přesto je také svěží”. A přesně tím a svou tvorbou odpovídající zmíněným vlastnostem do značné míry změnil tehdy ještě tradiční americké archetypy kolující nejen na filmových plátnech, ale i v životech Američanů.

Co je zajímavé, že předtím, než proslul jako filmový režisér vytvářející sice kontroverzní, ale na druhou stranu také fantastické filmové snímky, pracoval jako uvaděč v kině. A ne tak ledajakém – v pornokině!

1. Tenkrát v Hollywoodu

Mezi poslední „výkřiky” Quentina Tarantina patří film, ve kterém si hlavní role střihli Brad Pitt a Leonardo DiCaprio (a konečně se tak potkali na stříbrném plátně). Dva sex-symboly, které jistě velkou měrou zvedly sledovanost a návštěvnost v kinech. Zejména dámy si šly pro neotřelou, velmi sympatickou podívanou – a ne, nemluvíme nyní o filmu nebo jeho ději.

QT tedy vsadil na jednoznačné hřebce a tahouny, ovšem přesto nepodcenil zápletku celého filmového snímku. I když i tento (stejně jako všechny jeho filmy) rozdělily společnost na půl, ti zarytí fanouškové byli z Tenkrát v Hollywoodu opravdu nadšení. Vždyť je vtáhl do opojného roku 1969, což mu vyneslo označení „jeden z nejlepších filmů roku 2019”.

trailer k filmu Tenkrát v Hollywoodu (2019)

2. Kill Bill

Vzpomínáte si na nápadnou blondýnku ve žlutém „trikotu”? Kill Bill rozhodně nepatří ke snímkům, které by mohly sledovat i děti (paradoxně však na motivy filmu vznikla řada online her, které byly běžně dostupné na internetu zdarma).

Film Kill Bill se nakonec setkal s přijetím, na základě čehož vznikl i druhý díl. No, lidé asi mají rádi filmové snímky na motivy pomsty. Tento od Quentina Tarantina z roku 2003 je toho důkazem.

trailer k filmu Kill Bill (2003)

3. Hanebný pancharti

Jak již bylo zmíněno, tvorba Quentina Tarantina rozděluje společnost na dvě skupiny. Buď ho milujete, nebo nesnášíte. Tento efekt nastal i při uvedení snímku Hanebný pancharti, který je na jednu stranu plný klasické legrace, na druhou stranu se zde zmiňují bizarní historky z dějin poválečného Německa.

Oproti jiným filmovým snímkům, které si QT připsal na své konto, patří tento film k těm, které se neberou příliš vážně, což je sympatické širší skupině diváků.

trailer k filmu Hanebný pancharti (2009)

4. Pulp Fuction: Historky z podsvětí

Pokud budete hledat nějaký film, který byste si minimálně podle kritiků měli pustit, narazíte na Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Takzvaný Tarantinův Opus Magnum – i tak bychom mohli snímek pojmenovat. Skvěle provázané povídky, dostatek bizarních okamžiků, ale i špetka vážnosti smíchané do jednoho dvou a půl hodinového koktejlu.

Samozřejmě i zde nechybí filmařovo pověstné charisma, které z filmu dělá takovou, dosud ještě nepřekonanou pecku.

trailer k filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

5. Nespoutaný Django 

Mezi TOP 5 nejlepších filmů Quentina Tarantina patří i Nespoutaný Django, který je spíše dramatem z otrokářských časů. Z poslední tvorby patří k tomu úspěšnějšímu, co vyprodukoval. Co budí různorodé názory je především delší rozjezd, ale někdo to má zase rád.

trailer k filmu Nespoutaný Django (2012)

Obecně se názory na Tarantinovy filmy „rozjíždí” na základě osobních preferencí jednotlivce. Tak už to ale u genitálních tvůrců bývá. Není možné se zavděčit každému, a kdyby ano, asi děláte něco špatně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Historky z podsvětí: Drby z natáčení Pulp Fiction

Quentin Tarantino i Leonardo DiCaprio hájí poctivé filmařské řemeslo. Co je pravdy na tom, že klasická filmařina končí