Válka s drogovými kartely nemá konce! Mexičanky z Los Buscadores mají jediné přání: Najít alespoň hrob!

Od roku 2006 zmizelo v Mexiku beze stopy přes 37 000 lidí. Příčinou této „epidemie“ je smrtící válka, vedená drogovými kartely proti všem: konkurenci, policii i nevinným. Pohřešované nikdo nehledá, je jich prostě moc. Ženy a matky se s tím nehodlají smířit a pátrají po jejich hrobech na vlastní pěst.

Válka s drogovými kartely v Mexiku zrodila Los Buscadores.

V roce 2006 vyhlásil mexický prezident Felipe Calderón válku drogovým kartelům. Cílem bylo snížit kriminalitu v příhraničí, a zabránit eskalaci násilí. Výsledkem byla nikdy neukončená občanská válka, která si do šesti let vyžádala 120 000 mrtvých na všech stranách. Jak to většinou probíhalo? Policisté a armáda chtějí vyčistit nějaký region od jednoho z dvou desítek drogových kartelů, ale není to jen tak.

Mrtví, a pak další mrtví

Provází to nezměrné násilí, únosy, nájemné vraždy a další projevy teroru mstících se zločinců. Při přestřelkách na ulicích umírají i nevinní. Tímto zásahem zvenčí vnesou muži zákona do dynamické rovnováhy mafiánů necíleně chaos. Na uvolněné místo po oslabeném kartelu se totiž okamžitě natlačí další zločinecká organizace, která jen čeká na expanzi. Většinou si toto místo musí vybojovat proti ostatním kartelům, z čehož plynou jen další mrtví. Důvod?

Peníze na prvním místě

Přes Mexiko míří do Států 90 % kokainu, a kontrolovat jeho cestu znamená pohádkově zbohatnout. Nebo zemřít. Z obětí vražd v přeplněných márnicích se stala jen smutná statistika. To, že někde v příhraničí chytíte kulku, je prostě pravděpodobné. Byli jste v nesprávnou dobu na nesprávném místě, (ne)pomohli jste špatným lidem, viděli jste něco, co jste vidět neměli. Nebo jste jen nechtěli přistoupit na hru jednoho z kartelů, který vás vydíral. Jste neúplatní? Zemřete. Jste úplatní? Nejspíš zemřete také, jen rukou vraha z jiného kartelu.

Ženy, které se nechtějí smířit

Mirna Nereyda Medina je učitelkou v důchodě, její manžel Roberto prodával cédéčka ve stánku vedle benzínové pumpy. Před třemi lety tu zastavily dvě tmavé dodávky, a vystoupili z nich nějací muži. Natankovali, a celou obsluhu pak naložili do aut. Včetně jejího muže. Už ho nikdy nespatřila. Byl to únos, likvidace svědků, pokus o vydírání? Nebo se jen mafiáni, tak jako už mnohokrát předtím, spletli? Těžko říct.

Medina má jen pramálo důvodů věřit, že její manžel je ještě naživu. Ve státě Sinaloa podobně beze stopy zmizelo 2700 lidí, a nikdo moc netuší, proč. Ani jaký byl jejich další osud. Těžko ale můžete tuhle ztrátu nějak přejít a srovnat se s ní, když nevíte, co se vlastně stalo. Na policii jen vyplní formulář o pohřešované osobě a založí ho do šanonu. Takových mají plné police, na hledání už ale čas nemají.

Dokud je nepohřbíme, žijí

Mirna Medina proto založila neoficiální spolek Los Buscadores El Fuerte, který sdružuje ženy s podobným příběhem. Manželky postrádající muže a syny, sestry své bratry nebo otce. Mají jediný cíl: „Najít aspoň hrob.“ Překvapivě jen málo spolupracují s policií. Příliš mnoho z nich totiž věří, že za zmizením jejich blízkých stojí právě zkorumpovaní muži zákona. Mnohdy oprávněně. A pohřbená těla by mohla vydat i svědectví o takových zločinech.

Profesionální práce

Los Buscadores se přesto nebojí, věří, že už nemají co ztratit. Jejich pátrání se většinou opírá o důvěrné zprávy zemědělců, kteří tu a tam narazí na nedbale zahrabanou jámu s lidskými ostatky. Nebo zprávy od informátorů či gangsterů, kteří pocítili záchvěv svědomí. Ženy pak vyrazí do terénu, vybavené krumpáči a lopatami. A hledají tak dlouho, než narazí na odpověď.

Jejich práce přitom není zatížena amatérismem, většinu z nich ve volném čase proškolili soudní patologové a ohledávači, kteří v rámci svých kompetencí také chtějí přispět ke spravedlnosti. Los Buscadores dokáží poznat každou kůstku v lidském těle, a podle zápachu poznají stáří hrobu. Aby ne. Za poslední rok jich objevili dvě stovky.

Motivace, kterou jim policie může závidět

V pěti minutách zničili můj život, ani neví, jak moc mi ublížili,“ říká Lucía Guadalupe, jedna z hledaček, která přišla o otce a muže. „Ale já se nevzdám. Moje děti otce potřebují, nebo aspoň jeho tělo k pohřbení.“ Čas na pomstu nebo spravedlnost přijde později. Jisté je, že ženské spolky Los Buscadores teď vznikají i v jiných mexických státech, zasažených drogovou válkou. A že jsou při hledání tělesných ostatků nepoměrně úspěšnější, než celá mexická policie.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Výcvik, po kterém vám bude válka připadat jako vysvobození! Jak vypadají přijímačky, když nikoho přijmout nechcete?

Nová krize na obzoru? Dřív než ropa nám dojde písek! Potřebujeme ho i při výrobě mikročipů nebo solárních panelů. Jak citelně se nás to dotkne?