Ne, v tomhle hrát nebudu. Kteří herci odmítli roli v později slavném filmu a proč? Někteří potom litovali!

Herci roli zvažují se svými agenty. Nikdy totiž nevíte, jestli před vámi leží scénář, který vás vynese na filmový vrchol, nebo vás definitivně pohřbí.

Herci, kteří odmítli roli ve známém filmu

Nicolas Cage má za sebou přes sedmdesát filmových rolí, což z něj činí velmi produktivního hollywoodského herce. V poslední dekádě ale jeho hvězda zašla a v dobrém filmu hrál naposledy před patnácti lety. Herec si role vybírá, ale to neznamená, že správně. Nebo za to může jeho agent, který mu nedostatečně šetrně nabídl dabing animovaného zlobra? Víme jen, že to Cage odmítl. Když později zjistil, že šlo o dabování Shreka, který na první dobrou vynesl přes 300 milionů dolarů, nejspíš trochu zalitoval. Včetně svého prvotního marnivého zdůvodnění, že: „Nechce být spojován s postavou nehezkého vzhledu, která bude dětem připomínat obtloustlého medvěda.“

Digitální nindža? Ne, děkuji

Matrix je kultovní film, byť vyloženě hvězdných herců z akčních snímků v něm najdeme pomálu. Proč se jim do téhle řežby, která už při natáčení Reloaded byla jasně divácky úspěšná, nechtělo? Zdůvodnění, s jakým přišel například Jet Li, nejspíš překvapí. Právě jeho si totiž tvůrci filmu vyhlédli pro roli Serafa (kterého nakonec odehraje Collin Chou). Bál se, že mu budou moci ve studiu Warner Bros. „ukrást“ jeho kung-fu pohyby. Skutečně. Ve smlouvě by totiž měl doložku o tom, že jej čeká šest měsíců před zeleným plátnem, kde budou digitálně snímat jeho bojové finty. A ty si pak, i bez něj, budou moci kdykoliv použít. O tohle rozhodně zájem neměl.

Perličkou je potom fakt, že byla titulní role Nea nabídnuta jako úplně někomu jinému. Hrát ho měl Will Smith, kterému ale po přečtení scénáře přišlo všechno jako šílenost a odmítl. Prostě dostal strach a vzal si modrou tabletku, zatímco tu červenou dostal Keanu Reeves. Morpheus měl být v první verzi Yun-fat Chow (Tygr a drak, Válka gangů), který také odmítl.

Trilogie Pán Prstenů? Nesrozumitelné

Když odcházel do hereckého důchodu Sean Connery, měl pořád v každé šedině víc hereckého talentu a přirozeného charismatu, než půlka „mladého“ Hollywoodu. Štěstí na výběr rolí mu už ale chybělo. Měl totiž možnost zahrát si Gandalfa v Pánu Prstenů, a to za honorář 30 milionů dolarů a jako super-star i odměnu 15 % z post-produkce. Nechal to být.  V čem byl háček? Nemá tuhle pohádku od Tolkiena rád. „Nerozumím tomu,“ vysvětloval. „Četl jsem knížku, scénář, viděl jsem film. A pořád tomu nerozumím.“ Mohla to být o dost jiná trilogie, a Sir Sean Connery mohl být díky procentům o nějakých 450 milionů dolarů bohatší. Ale on už si nějak poradí.

Na tohle lidi chodit nebudou

John Travolta poprvé zazářil jako hezoun z Pomády, u které se vaše máma hihňá jako puberťačka ještě dnes. A teď si ho představte, jak sedí na lavičce autobusové zastávky. Má na sobě trochu nepadnoucí světlé sáčko, modrou košili, vojenský sestřih. A na klíně nervózně mačká balíček a říká, že život je jako bonboniéra. Divné? Nechybělo málo! Titulní roli ve snímku Forrest Gump totiž mohl dostat právě on. Scénář ho ale vůbec neoslovil. „Nechápali jsme tenkrát, že by něco takového mohlo fungovat,“ přizná později posmutněle. Místo toho se vrhne na roli v neméně kultovním snímku Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Ty ale přinesou jen jednoho Oscara, zatímco Forrest jich má šest. Jsme ale za oba filmy rádi.

Ten, co tančí s vlky

Kevin Costner už dnes patří ke staré herecké gardě. Legendární Tanec s Vlky v roce 1990 byla pecka. O rok později se pak přišel slavný Robin Hood. Herec zazářil také v úspěšných filmech Osobní strážce, Wyatt Earp nebo Dokonalý svět. Vodní svět byl gigantický propadák, který ho slušně pohřbil, přestože je film divácky oblíbený. Vzkřísit ho dost nečekaně mohl Quentin Tarantino, který mu nabídl titulní roli ve dvoudílném filmu Kill Bill. Kevin jako Bill? Trochu nevšední.  A možná proto Costner odmítl, protože má rád jen konvenční zakázky. Ostatně, zdvořile odmítl i Warren Beatty, než se konečně objevil „Legenda kung-fu pokračujeDavid Carradine. Ten zvládl Billa na výbornou.

Nemůžeš projít!

Každý jednou umře, i když je to čaroděj. V případě filmu o vícero dílech je to ale problém. Takže když v roce 2002 bájnou Školu čar a kouzel opustil „starý“ profesor Brumbál, kterého hrál herec Richard Harris, bylo zapotřebí hledat náhradu. Ta se dost pohotově nabízela. Jeden špičkový čaroděj měl totiž zrovna volno. Sir Ian McKellen, který ještě donedávna provázel jako Gandalf hobity Středozemí, by si nemusel na novou roli Brumbála ani moc zvykat.

Jenže tu byl háček. Ještě zaživa se totiž Harris nechal slyšet, že McKellen není herec podle jeho gusta. Že má spíš vystupování bankovního úředníka. Takže když Gandalfovi z produkce Harryho Pottera zavolali, jestli by se nechtěl přestěhovat do Bradavic, poslal je slušně řečeno do háje. Brumbála pak zahrál Michael Gambon.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvíc badass: 20 největších filmových tvrďáků – 1. díl

Filmaři nám lhali! Tyhle věci lidé rozhodně nedokážou!