Úžasné mosty světa

O mnohé krásy světa se stará sama příroda, jiné vytváří svou činností lidé. Třeba takové mosty – ty jsou už samotnou konstrukcí zajímavými stavbami a architekti jim vždy dodávají i punc unikátnosti. Platí to dnes stejně jako v minulosti.

Banpo Bridge (Jižní Korea)

Od 9. září 2008 se tomuto mostu plným právem přezdívá Fontánový most. Banpo Bridgejihokorejském Soulu doplnilo po obou jeho stranách 10 tisíc trysek. Z nich se po celé délce mostu valí voda (190 tun za minutu z pod něho protékající řeky), která spolu s barevnými světly vytváří nádhernou podívanou. Není divu, že most se hned stal jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí.

Millau Bridge (Francie)

343 metrů nad údolím Tarn v jižní Francii se tyčí nejvyšší automobilový most na světě. Jízda po téměř dva a půl kilometru dlouhém mostu je prý zážitkem, který připomíná létání. Tenhle stavitelský zázrak, vyšší než slavná pařížská Eiffelovka, byl uveden do provozu v roce 2004. Poskytuje fantastický výhled do okolí, ale jakmile padne mlha, není jeho přejetí pro lidi se slabším srdcem.

Henderson Waves (Singapur)

Ve výšce 36 metrů, nebo chcete-li jako ve dvanáctém patře paneláku, se můžete projít po unikátní a zřejmě i nejkrásnější lávce pro pěší na světě. 300 metrů dlouhý most spojuje dva singapurské parky – Mount Faber a Telok Blangah Hill.

Hang-zhou Bay Bridge (Čína)

V reáliích a vzdálenostech naší malé zemičky je tenhle asijský stavitelský skvost těžko představitelný. Hang-zhou Bay Bridge je světově nejdelším mostem přes mořskou hladinu. Se svou délkou 35, 673 kilometru spojuje dvě velká čínská městaŠanghaj a neustále se rychle rozvíjející Ningbo. Most má v obou směrech tři jízdní pruhy a výrazně tak pomohl vyřešit neúnosné dopravní zácpy mezi těmito regiony. Dobu jízdy zkrátil ze čtyř na necelé dvě a půl hodiny. Plány na stavbu mostu vznikly už na počátku 90. let, prošly mnoha studiemi, zda je vše konstrukčně a technicky vůbec proveditelné. Stavba nakonec začala až roce 2003, ale už za necelých pět let – přesně 1. května 2008 – byl most slavnostně otevřen. Náklady na jeho výstavbu se vyšplhaly do astronomické výše 1,4 miliardy dolarů (34,3 miliardy korun).

Ponte Vecchio (Itálie)

A na závěr našeho putování po unikátních mostech jedna historická lahůdka. Ponte Vecchio ve Florencii je jedním z nejznámějších turistických míst v Itálii. Je považován za nejstarší kamenný obloukový most v Evropě. Původně byl dřevěný, ale roku 1333 ho zničila povodeň. O dvanáct let později (1345) vyrostl nad řekou Arno tento unikát se třemi oblouky. Později (během 16. století) ho doplnily krámky řezníků, v současnosti zde turistům nabízejí suvenýry a umělecké předměty.

Autor: Petr Lízal

Foto: Oddee.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 států, kde je lepší být chlapem

Největší australští zabijáci. Tohle byste nečekali