Největší australští zabijáci. Tohle byste nečekali!

Australských zabijáků je hodně, nebezpečí číhá ve vodě, ve vzduchu i na souši! Jak to? Australský kontinent neobývají pouze klokani a roztomilí medvídkové koala. Setkat se tady můžete i s opravdu nebezpečnými predátory. Tohle jsou ti nejnebezpečnější, do kterých byste to sotva řekli.

Austrálie

Než se do Austrálie vydáte, tak se dobře připravte…
Není náhodou, že Austrálie je domovem mnoha nejnebezpečnějších zvířat na Zemi!

Smrtící medůza – Čtyřhranka smrtelná

Tato téměř neviditelná medúza se ve větším množství vyskytuje na východním pobřeží Austrálie. Známá je také pod názvem mořská vosa. Její žahnutí je schopno člověka usmrtit do tří minut. Má dlouhá chapadla, která obsahují miliony harpunek, jimiž najednou vpraví smrtelný jed do těla oběti. Stačí pouze letmý dotek chapadla, který způsobí, že se nic netušící plavec buď začne leknutím a silnou bolestí topit, nebo upadne do bezvědomí a zastaví se mu srdce. Od roku 1883 způsobily medúzy 81 známých úmrtí, přičemž čtyřhranka má na svědomí 79 z nich.

Pavouk s extra kusadly – Sklípkan Atraxrobustus

U protinožců žije také mnoho druhů nebezpečných pavouků. V okolí Sydney dokonce jeden z nejjedovatějších na světě, sklípkan Atraxrobustus. Pro tvar stavby svojí pavučiny bývá nazýván jako „Sydney funnel webspider“. Ačkoli je velký pouze 1,5–3,5 cm, má tak silná kusadla, že dokáže prokousnout i lidský nehet. Jeho jed je vysoce toxický, ale naštěstí proti němu bylo v 80. letech minulého století vyvinuto účinné antisérum. Přesto je kousnutí Atraxe velmi bolestivé a potenciálně ohrožuje lidský život. Pokud vás fascinují australská zvířata podobného rázu, sledujte pořad Koronerem v australském vnitrozemí na stanici CBS Reality, kde se dozvíte další zajímavé informace.

Nevěřte barevným lasturám

Homolice jsou měkkýši žijící na dně oceánu. Jejich krásné pestrobarevné lastury patří k nejcennějším úlovkům sběratelů. Pokud však najdete vyplavenou lasturu na australské pláži, raději ji nesbírejte. Homolice by totiž mohla být stále živá a způsobit vám bolestivé poranění. Přední stranou lastury tito živočichové vystřelují dutou harpunu a do těla oběti tak vpravují jed. Jedno bodnutí některých druhů obsahuje takové množství jedu, které by zabilo až 15 zdravých dospělých lidí. Uvádí se, že jed může být až tisíckrát silnější než morfium.

Královna všech zabijáků

Překvapivou královnou všech zabijáků je obyčejná evropská včela medonosná. Způsobí v Austrálii ročně víc úmrtí než žraloci, pavouci či hadi. Asi dvě procenta tamní populace jsou totiž na její bodnutí alergická. Na rozdíl od vosy nechává včela v těle člověka žihadlo s jedem, který dál působí i poté, co včela sama zemře. Alergici trpí po střetu se včelou velkými otoky, změnou barvy kůže, nevolností, dušností a dalšími příznaky. Pro tyto případy u sebe musí řada Australanů nosit vhodné léky, nebo vyhledat okamžitě lékařskou pomoc.

Tak co na to říkáte? Není u protinožců krásně?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podivná úmrtí související se sportem

5 bizarních smrtí ve středověku