5 států, kde je lepší být chlapem

Západní archetyp moderní ženy? Sebejistá, soběstačná, zdravím, penězi i krásou překypující lidská samička. Pro desítky a stovky milionů žen jde však o krajně utopickou představu. Ty nadále čelí patriarchálním stereotypům, násilí, represím, izolaci a diskriminaci. Podívejme se na země, kde je vážně lepší býti mužem.

Pákistán

V některých oblastech jsou ženy hromadně znásilňovány, což je bráno jako trest za zločiny jejich mužů. Ještě rozšířenější jsou ale vraždy ze cti, nová vlna islámského fundamentalismu a extrémismu navíc agresivně ohrožuje ženské političky, humanitární pracovnice či právničky – zkrátka úspěšné a veřejně činné ženy. Něžné pohlaví je v Pákistánu navíc ve velkém vystavováno domácímu násilí (zažilo jej přes 90 % tamních žen), proti němuž nebyl v zemi zatím přijat žádný zákon. Třešnička na dortu? Ženy v Pákistánu vydělávají v průměru o 82 % méně než muži.

Indie

Domácí násilí na ženách je v Indii běžné, odehrává se zhruba v 70 % domácností. Podobně „populární“ jsou i další zločiny proti něžnému pohlaví, v průměru se odehraje jeden každé tři minuty. Každých 9 minut je na některé z indických žen vykonáno násilí ze strany manžela či příbuzného, každých 29 minut čelí jedna z těchto žen znásilnění. Děsivých 50 milionů novorozených holčiček bylo v Indii zabito během minulého století – holčičky totiž pro rodinu představují výraznější finanční zátěž. Zhruba 100 milionů žen a dívek v Indii je obětí nucené prostituce, téměř 50 % (zhruba 44 %) dívek je nuceno vdát se před dosažením 18 roku života.

Guatemala

V této středoamerické zemi jsou bídným podmínkám vystavovány především ženy z nižších sociálních tříd. Na denním pořádku je zde domácí násilí i znásilnění, spousta žen je přitom nakažena virem HIV (míra AIDS je vyšší už jen v subsaharské Africe).

Demokratická republika Kongo

V této Africké, především na východě válkou zdecimované, zemi nejsou výjimečné přímé útoky vojenských skupin a milicí na ženy. Od roku 1996 se zde událo více než 200 000 hlášených případů znásilnění (v reálu to tak bude mnohem více). Téměř 60 % těhotných konžských žen trpí chudokrevností, ženy v DR Kongo navíc nemohou podepisovat právní dokumenty (smlouvy apod.) bez posvěcení svých mužů.

Afghánistán

Ženy v Afghánistánu se dožívají v průměru jen 45 let – o rok méně než afghánští muži. Po několika desetiletí válečné vřavy a letech represe je zde velmi vysoké procento žen negramotných. Dívky v Afghánistánu jsou od studií dokonce odrazovány (někdy až zabitím) a ty, které jsou znásilněny, mohou být zákonem donuceny vzít si pachatele těchto činů. Nadpoloviční většině nevěst v Afghánistánu je méně než 16 let, každou půlhodinu zde navíc zemře žena při porodu. To je dáno tím, že až 85 % žen rodí bez asistence zdravotníků.

Co na to říkáte? Docela drsné, viďte? A to se nám sem nevešly další výkvěty, ať už jde o Saudskou Arábii, Irák, Čad, Súdán, Mali nebo třeba Somálsko, kde je zhruba 95 % žen vystaveno ženské obřízce…

Autor: Pseudofilozof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 zajímavostí z doby americké prohibice

Tyhle šílenosti dělají ve světě se zlatavým mokem. Hrůza