Už je čas na kolo. Vyrazili byste na těchto futuristických velocipédech?

Astronomické jaro jsme přivítali už před několika týdny, svátky jara Velikonoce už jsou také za námi a i přes občasné sněhové „zlobení“ je neoddiskutovatelným faktem, že cyklistická sezóna je tu.

Otázka je jasná: Vytáhnete znova svůj starý a letitý stroj, nebo vyrazíte na silnice a do terénu na některém z nových výkřiků moderní techniky?

Skládačka do batohu

Bergmönch je skládací kolo v batohu. Design a provedení je cíleno na turisty, horolezce a bikery. Batoh, do něhož je kolo zakomponováno, umožňuje všem sportovním nadšencům hned několik možností sportovního vyžití. Kolo včetně batohu váží 9 kilogramů a pohodlně si ho dáte na záda. Bez problémů tak vyjdete na nějaký kopec, na jeho vrcholu během dvou minut složíte plně funkční, vybavené a odpružené kolo, abyste si mohli vychutnat sjezd. Cena tohoto batohového modelu je 1250 eur, tedy něco přes 34 400 korun.

2 v 1: Cartrider – kolo a nákupní vozík

Korejský designér Jaebeom Jeong zkombinoval myšlenku dojet si na nákup na kole, ale mít ho kam dát. Spojil tak do jednoho stroje jízdní kolo a nákupní vozík. Jeho 2 v 1 zařízení se jmenuje Cartrider a při jeho tvorbě se prý inspiroval v supermarketu, kde rodiče cpali malé děti do sedaček nákupních vozíků.

Elektrokolo zvané kobylka

Žijete v místě, které má pro jízdu na kole příliš náročný terén, přesto se bikingu nechcete vzdát? Ideální volbou právě pro vás je skládací elektrokolo zvané kobylka. Designér David Gonçalves ho sestrojil pro lidi, kteří aktivně myslí na životní prostředí nebo mají zdravotní problémy, žijí kočovným životem nebo v centrech měst. Všichni ti si kolo velice jednoduše složí do kufru auta a dojedou do lokace, v níž se na elektrokolo náležitě vyřádí.

Noční kolo

Jezdit na kole po setmění vždy přináší určité problémy a jistou zvýšenou míru rizika. A právě to se rozhodl snížit a eliminovat Tong City Bike, velocipéd osazený několika světelnými trubicemi. Kolo se tak ihned stává viditelnějším a v provozu bezpečnějším. Volba barvy osvětlení je čistě na vás.

JIVR – skládací elektrokolo, které si rozumí se chytrým telefonem

Server Kickstarter, který pomáhá při zrodu nových nápadů a projektů, nezůstává pozadu ani v oblasti elektrokol. Tahle skládačka s označením JIVR si dokonce velice dobře rozumí s vaším chytrým telefonem. Pomocí synchronizace přes Bluetooth si na displeji smartphonu můžete přečíst údaje o rychlosti, počtu ujetých kilometrů, poloze (pomocí GPS) a dokonce i spálených kaloriích. To vše ve verzi na Android i iOS.

Autor: Petr Lízal

Foto: Oddee.com, Kickstarter

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 věci, které musí mít chlap velké

8 nejlepších strategií na PC