Pomáhat, chránit a hlavně dohonit aneb Exkluzivní policejní auta

Felície, octavie a možná i pár litrů pohonných hmot na jejich provoz – to je stav na mnoha služebnách naší republikové i městské policie. OK, na dálnici se ještě občas prožene pár nadupaných passatů. Jak je to ale s vozových parkem mužů zákona jinde ve světě?

Exkluzivní policejní auta

Lamborghini Gallardo LP560-4

Státní policie v Itálii se může chlubit jedním z nejúžasnějších policejních aut vůbec. Jejich novým pomocníkem v boji proti kriminalitě je Lamborghini Gallardo LP560-4. Tenhle supersport lítá 327 km/h a nahradí „obyčejné“ Gallardo, které mělo odslouženo čtyři roky a 140 tisíc najetých kilometrů.

Brabus CLS V12 S Rocket

Tohle auto si svou premiéru odbylo před pár lety na Motor Show v německém Essenu. Brabus CLS V12 S Rocket  frčí po německých dálnicích maximálkou 362 km/h a „předjíždí“ tak italské lambo v titulu nejrychlejší policejní auto.

Caparo T1 RRV

Špatná zpráva pro všechny Brity, co to na silnicích a dálnicích chtěli trochu vohulit. To by hned za zadkem svého auta měli Caparo T1 RRV. Tahle kára totiž zrychluje z 0 na 100 mil (tj. 160 km) za 5 sekund. Nedivte se, když jeho hmotnost je pod 500 kg a pod kapotou má 575 koní při 10 500 otáčkách motoru V8.

Carbon Motors E7

To je auto budoucnosti. Tedy aspoň ve službách amerických policejních složek. Prototyp Carbon Motors E7 je kromě běžných vychytávej vybaven senzorem zbraní hromadného ničení a automatickým skenerem SPZ.

Jaguar XF

Britská policie dlouho testovala a vyhodnocovala možnost nákupu flotily vozů Jaguar XF. Jde o vůbec první auta této značky ve službách policejního sboru britského království. Rozhodovala pestrá kombinace vlastností a parametrů a třeba také to, že auto získalo 20 různých ocenění v anketách. Policie si objednala vozy Diesel S, jejíž prodejní cena začínala na částce 36 900 liber (přes 1,4 milionu korun).

Global Electric Motorcar

Gem – neboli Global Electric Motorcar – byl světu odhalen v Brightonu a vyzkoušen policií v Sussexu. I velitelství britské policie dbá na takové problémy jako je znečišťování životního prostředí a jako doplněk rychlých a velkých jaguarů jsou tyhle „krabičky“ s rychlostí 45 km/h skvělým doplňkem do přeplněných či úzkých ulic měst.

Autor: Zvonimír Bláha

Foto: Oddee.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lepší než sex. Alfa Romeo 4C

Absurdní pokuty za nesmyslný prohřešky