5 futuristických technologií, které existují už dnes

Nemusíte být fanoušky žánru sci-fi, abyste podlehli přirozené fascinaci nejmodernějšími technologiemi. Níže vám představíme patero ultramoderních vynálezů, které už nejsou jen doménou vědeckofantastické literatury a skutečně existují.

Tiskárny orgánů

Věřte nebo ne, ale už dnes je v rámci záchrany lidských životů možno tisknout orgány nutné k transplantaci. Vědcům se daří úspěšně reprodukovat umělé tepny, brzy přijdou na řadu umělá srdce, plíce a další životně důležité orgány. Vynález, který navždy změní oblast zdravotnictví.

https://www.youtube.com/watch?v=AcUVNtdKt2k

Silová pole

Jen těžko byste hledali akční film žánru sci-fi, kde by k obraně nepoužívali neprostupná silová pole. Nejvyšší velení armád celého světa má o této technologii vlhké sny a není divu. Jen si představte četu obklopenou neproniknutelnou obranou, kolik škody by dokázala napáchat na území nepřítele. Vědci z Velké Británie přitom již takovou technologii úspěšně otestovali. Jejich elektromagnetické silové pole tak v budoucnu možná poslouží armádním účelům.

https://www.youtube.com/watch?v=zYTW-rZVte4

Elektřina bez drátů

Také vás prudí potřeba neustálého dobíjení různých zařízení a nutnost neustále sebou tahat nabíječku? Vítejte v klubu! Naštěstí se rýsuje řešení. Už v roce 2008 totiž vědci úspěšně demonstrovali možnost bezdrátového nabíjení chytrých telefonů a dalších přenosných zařízení. Teď jen počkat na zahájení sériové výroby…

https://www.youtube.com/watch?v=ckKrxx772hU

Myslí ovládaná protetika

Také umělé náhrady končetin, které by bylo možno ovládat pouhou myšlenkou, jsou již skutečností. Vědcům z DARPA labs v americkém Pentagonu se totiž podařilo vytvořit robotické paže, které lze kontrolovat za pomoci mozkového implantátu.

Vznášedla

Tyto dopravní prostředky měly podle mnoha autorů sci-fi jednou nahradit klasická auta. Chvíli to sice vypadalo, že vznášedla nikoho nezajímají, nyní však izraelští vědci přišli se vznášedly využitelnými pro armádní účely.

Napadají vás nějaké další futuristické technologie, které jsou již lidem dostupné? Napište nám o nich do diskuze pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Technologie jsou ve sportu všude

Nejočekávanější hry. U nás vede Zaklínač