Redakční výběr 8 nejlepších sportovních her na PC

Sportovní hry mají dlouhou tradici. Vždyť dokonce jednou z vůbec prvních počítačových her byla obdoba stolního tenisu: Pong. Také proto jsme při sestavování následujícího žebříčku nezapomněli ani na starší počiny, jejichž audiovizuální stránka již sice nutně zastarala, ale které měly na vývoj žánru nenahraditelný vliv.

hry

Winter Challenge (1991)

Tak schválně Kolik z vás pamatuje legendární zimní olympiádu, jíž padla za oběť nejedna klávesnice? U většiny sportů totiž o úspěchu rozhodovala rychlost bušení do klávesy Enter. Soutěžit jste mohli v jednotlivých sportech nebo absolvovat všechny. V nabídce nechyběl například sjezd, skoky na lyžích nebo biatlon. Na svou dobu naprostá bomba.

Summer Challenge (1992)

Stejný princip jako u zimních olympijských her z předchozího roku, ale ještě o kousek zábavnější hraní. Mezi disciplínami byl například kajak, sprint, překážkový běh, skok do dálky nebo jízda na koni. I zde většinou rozhodovala rychlost při mačkání Enteru.

NHL 94 (a celá série NHL od EA Sports)

Ve své době NHL 94 způsobilo pořádný poprask. Nešlo přitom jen o luxusní grafiku nebo namluvený komentář, primární byla hratelnost. Těžko říct, kolik bezesných nocí jsme u téhle hry strávili my, málo to nebylo. Ačkoli pak série každoročně přinášela hezčí audiovizuální stránku a řadu vylepšení, nás zdaleka nejvíce bavila právě „devadesát čtyřka“. A malá perlička: Jednou se nám v zápase podařilo zvítězit celých 139:0, trumfnete to?

FIFA 98: Road to World Cup (a celá série FIFA od EA Sports)

Pamatujete na jedinečnou atmosféru ve Francii hraného fotbalového mistrovství světa? Tu můžete znovu okusit právě ve FIFA 98, hře, která byla v době vydání revoluční v celé řadě aspektů a v mnoha ohledech u nás pořád vede. Kromě jedinečné hratelnosti a skvělé grafiky nabízela řízný soundtrack, opravdové stadiony, dobové sestavy, možnost hraní fotbálku v hale a další vychytávky.

Pro Evolution Soccer 2013 (a celá série Pro Evolution Soccer od Konami)

Jediná reálná konkurence sérii FIFA od EA Sports, jejíž fanoušci při srovnání a arkádovější konkurencí vyzdvihují především důraz kladený na reálné ztvárnění. Nevýhodou Pro Evolution Soccer 2013 (a PES obecně) jsou chybějící licence (aktuální soupisky lze ovšem stáhnout z neoficiálních zdrojů) a zbytečně komplikované nastavení ovládání, jinak si nemůžeme stěžovat. Ročník 2013 byl posledním postaveným na starém enginu – a posledním, který nás bavil.

Sensible World of Soccer (1995)

Zapomeňte na realismus, toho je v Sensible World of Soccer opravdu pomálu, zato zábavu tahle hra rozdává plnými hrstmi. Sensible Soccer se poprvé zrodil v roce 1992 a byl k dispozici pouze na Amigu. O dva roky později opět na Amigu vyšlo pokračování s názvem Sensible World of Soccer, v roce 1995 se pak díky zdařilému portu dočkali také majitelé PC. Hra nabízí kromě obligátního přáteláku také další módy, například kariéru. Zápasy můžete hrát přímo na hřišti nebo se v roli trenéra chopit taktické a strategické stránky. Hra se dočkala ještě pokračování v podobě titulu Sensible World of Soccer 96/97.

Tony Hawk´s Pro Skater 4

V téhle hře si můžete vyzkoušet roli profesionálního jezdce na skateboardu. Na počátku si vytvoříte postavu k obrazu svému, tu pak na základě dosažených úspěchů můžete vylepšovat v různých aspektech a kupovat jí nové vybavení. Není nad ten pocit, kdy se za doprovodu skvělého soundtracku odvážete, a povede se vám některý z fyziku popírajících triků ohodnocených spousta body. Povinnost pro všechny skejťáky.

Championship Manager 2001/2002

Dle našeho mínění jeden z historicky vůbec nejlepších fotbalových manažerů. Samozřejmostí je možnost nastavovat vše, od individuálního tréninku všech hráčů, až po taktiku či odpovědi médiím. Co hra ztrácela po audiovizuální stránce, to bohatě vynahrazovala po stránce hratelnosti.

A nakonec: Pokud nemáte fotbal či hokej zrovna v oblibě, můžete místo sérií FIFA a NHL sáhnout například po sérii Madden NFL (americký fotbal), NBA (basketbal) či PGA Tour (golf), které jsou taktéž z produkce EA Sports.

Jaká je vaše oblíbená hra, sporťáci?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejočekávanější hry. U nás vede zaklínač

Futuristické technologie, které fungují už dnes