Redakční výběr 8 nejlepších strategií na PC

Říkejte si, co chcete, ale strategie jsou zkrátka nejlepší na PC – s myší v jedné a s klávesnicí/láhví Coly ve druhé ruce. Proto jsme pro vás v redakci sestavili žebříček nejlepších strategických games. Hráli jste je?

PC strategy

Sid Meier´s Civilization

Tento legendární počin z dílny samotného Sida Meiera asi netřeba dlouze představovat. O kvalitách této tahové strategie svědčí mimo jiné i skutečnost, že se dočkal již čtyř pokračování. Na počátku si zvolíte národ, o nějž pak musíte pečovat a vydobýt mu slávu, jež se hvězd dotýká. V tomto případě doslova, protože jednou z cest k vítězství je právě příprava na kolonizaci vesmíru. Začínáte přitom jen s prostým osadníkem (ten slouží k vybudování premiérového města) a jedním bojovníkem. Zásadní je přitom vybrat vhodné místo pro položení základů vaší první metropole, stejně jako ve skutečnosti ideálně v blízkosti vodního zdroje, v oblasti s úrodnou půdou, lesy a pokud možno také nějakým tím nerostným bohatstvím. Pak už to jde ráz naráz, odhalujete mapu, stavíte další města, zkoumáte, navazujete diplomatické styky s ostatními civilizacemi a zkrátka si to celé parádně užíváte. Fascinující na Civilizaci je především její komplexita, kterou charakterizuje např. velmi rozvětvená oblast vědního výzkumu, nespočet různých jednotek nebo encyklopedie, která záškoláky během hraní také trochu dovzdělá v dějepisu.

Dune 2: The Building of a Dynasty

Dlouho jsme přemýšleli, jestli sem nedat spíše některý z dílů Command and Conquer, nakonec však volba padla právě na Dunu. Tahle prabába moderní RTS (realtimová strategie) totiž definovala základy celého žánru a navíc jsme s ní v honbě za vítězstvím strávili pěknou řádku bezesných nocí. Vybírat může ze tří frakcí, které spolu soupeří o nadvládu na planetě Duna. Tenhle nehostinný písečný svět člověku příliš nesvědčí, smrt zde číhá na každém rohu, a když vás nezabijí nepřátelští vojáci, nejspíš tak učiní některý z gigantických písečných červů. Přesto je zde něco, co vyváží veškeré riziko – jde totiž o jediné známé naleziště vzácné nerostné suroviny, Tiberia. Pokud jste hráli nějakou RTS, určitě víte, jak to chodí. Vybudovat základnu, zprovoznit těžební rafinérie, začít zkoumat mapu, vyrobit hordu jednotek a převálcovat soupeře.

Warcraft 3

Jednička byla dobrá, dvojka lepší, ale až warcraftí trojka dokázala dosáhnout na status legendy. Není divu, nabízela na svou dobu jedinečné technické zpracování, jemně začleněné prvky RPG a vývoje hrdinů, zajímavý příběh a propracovanou herní mechaniku. Hrát můžete za nemrtvé, lidi, orky nebo elfy, přičemž každá rasa má své silné i slabé stránky. Mimo jiné díky perfektnímu vybalancování sil si Warcraft 3 získal srdce řady hráčů také pro on-line mód.

The Lord of The Rings: Battle for Middle Earth 2

Povinnost pro všechny milovníky Tolkienovy Středozemě. Principiálně jde o klasickou realtimovku zasazenou do fantasy světa. Tahle si nás však získala především výtečnou atmosférou. Šlo o lásku na první pohled, nebo spíš takový intenzivní milostný příběh, kdy hru ráno zapnete a nedokážete se od ní odpoutat až do momentu, kdy v čekání na závěrečné vyčerpaně, leč slastně oddechujete.

Dungeon Keeper 2

Originální realtimovka, v níž se netradičně chápete role toho zlého, konkrétně pána jeskyně, jehož jediným životním posláním je házet klacky pod nohy slávy a bohatství lačných hrdinů. V praxi tak rozmísťujete pasti, vysíláte skřety a snažíte se všemožně zneškodnit všechny ty, jež mají zálusk na znesvěcení vaší jeskyně a vyplenění vaší pokladnice.

Company of heroes

Nečekaný hit v podobě RTS z 2. světové války nenabízí nic moc originálního, zato však všechny ověřené koncepty vybrousil v k dokonalosti a okořenil výtečnou atmosférou. Povinnost pro všechny milovníky válečné historie.

World in Conflict

Zde platí v podstatě to samé, co u Company of heroes, s tím rozdílem, že zatímco předchozí titul je zasazen do historie, World in Conflict operuje s alternativní budoucností a možností zažehnutí třetího globálního konfliktu. Skvěle hratelný kousek.

https://www.youtube.com/watch?v=K-oUOlNySY0

Heroes of might and magic 3: Armageddon´s blade

Neotřelá tahová strategie, jíž se inspirovala řada více či méně povedených klonů, má právem rezervováno místo v pomyslné síni slávy. Je nám jasné, že už jste nejspíš měli tu čest, pokud však náhodou ne, pak vězte, že o hodně přicházíte. Ve hře se ujímáte kontroly nad některou z nabízených ras (např. lidí, orků či nemrtvých) a začínáte s jedním hrdinou umístěným ve vašem hradu. Hrad můžete postupně rozšiřovat o různé budovy, které plní rozličné účely. V hostinci najímáte nové hrdiny, v kouzelnické akademii se vaši udatní rekové učí kouzlit a v řadě specializovaných budov si pipláte nové jednotky. Jednotky pak svěříte vašemu hrdinovi, který jim velí v boji a využívá je k šíření vaší nehynoucí slávy.

Nakonec ještě bodově zmiňme další adepty do našeho žebříčku, a vězte, že většina to nezvládla opravdu jen o chlup:

  • Starcraft 2: Wings of Liberty
  • Master of Orion 2
  • Age of Empires 2
  • Command and Conquer: Red Allert 2
  • X-com: Enemy unknown
  • Transport Tycoon
  • Sid Meier´s Colonization

Tak co? Souhlasíte s námi, nebo jsme úplně mimo mísu? Klidně nám dejte přes držku – raději ale jen prostřednictvím diskuze pod článkem.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejočekávanější hry? U nás vede zaklínač

Redakční výběr nejlepších RPG. Mrkej!