Úspěšný trhák dnes – o čem by měl být?

Režiséři současné doby nestojí před dvakrát lehkým úkolem. Filmový průmysl již nějakou dobu točí promítačkou, filmů přibývá a nápady docházejí. Divák se všeho časem přejí a potřebuje zpestřit jídelníček. O čem by měl ale takový nový film být, aby sklidil kýžené ovace?

K zodpovězení této otázky je zapotřebí dvou kroků, když se postup práce opravdu hodně zkrátí. Zaprvé je to vyhledání nejúspěšnějších filmů v historii, k jakémužto úkolu krásně poslouží jakákoliv spolehlivá (takže ne jakákoliv) internetová stránka, server, sledující celosvětové tržby filmů v čase. Jakmile držíme v rukou dotyčný seznam, stačí pouze provést opravdu nenáročnou analýzu struktury příběhu a motivů těchto filmů a najít společné, nebo nejlepší možné kombinovatelné činitele. Doopravdy lehoučké.

Popřemýšlejte o tom, co už tu bylo

Jestliže jste si našli fakticky spolehlivý server s potřebnou statistikou, zjistili jste, že přední příčky žebříčku nejvýdělečnějších filmů všech dob jsou obsazeny poměrně nesourodou směsicí. Nicméně každý z těchto filmů znáte, a když budete pokračovat níž a níž, další jména určitě zapadnou do patřičných chlívečků v paměti stejně snadno a rychle jako při skládání puzzle pro nejmenší. Analyzovat tedy můžeme podstatně širší vzorek, čímž se smyjí vzájemné rozdíly a společné prvky budou znatelnější. Takže, co tu vedle Avatara, Titanicu, Star Wars, Harryho Pottera nebo Pána prstenů máme…

Tři nejvýdělečnější filmy

Tři nejvýdělečnější filmy

Nová tvář(e) je základ

Dejte si na čas a zjistíte, že až teprve v každém z těchto megalomanských trháků vynikly herecké hvězdy, které si zahrály v hlavních rolích. Jsou to ti herci, kteří, ať už budou hrát v jakkoliv rozsáhlém počtu filmů, stejně budou známí pod jedním, a to ani ne svým vlastním jménem. Worthington, Ridley, Radliffe, McKellen nebo raději Jake Sully, Rey, Harry a Gandalf? Prvním krůčkem při vymýšlení nového trháku by zpravidla tedy mělo být obsazení nové tváře. Podpořit ji samozřejmě mohou herečtí veteráni, však v sedmých Star Wars, Hunger Games a dalších novinkách nevidíte nic jiného. I DiCaprio se proslavil až jako ne-oscarový Jack.

Jake Sully, Gandalf, Harry a Rey

Jake Sully, Gandalf, Harry a Rey

Což nám nahrává na další osvědčenou metodu – hlavní postavy by měly být minimálně dvě, ideálně v milostné zápletce (nemusí být vyhrocená). Není to ale pravidlem, takový Bond si vystačí sám a slečny střídá. Zase je ale potřeba uvědomit si, že britský agent sukničkář často obměňuje svoji vlastní tvář. Jo, a postava musí do příběhu vtažena pro ni samotnou naprosto překvapivě. Když se do toho úplně nově dostává ona, diváci nevědí o nic víc a drží krok s ní. Všechny malé děti koukaly jak sůva z nudlí, když se spolu s Harrym dověděly o světě plném čar a kouzel.

Nesmí chybět akce

V doplněných příkladech filmů na nás zase kouká, ba přímo do očí bije další z věcí, která nesmí v opravdu velkém blockbusteru chybět, a to je akce. Jede-li režisér na ocenění a uznání kritiků, vystačí si i s dramatem, kam čas od času vedle vynikajícího hereckého a dalších výkonů zasadí i nějaké to napětí… Opravdový trhák ale musíte vycpat akcí jako krocana nádivkou na sváteční večeři. I přeplněný krocan ale může prasknout, takže zase se vyplatí řídit se pravidlem „všeho moc škodí“. Prázdný krocan ale taky nepotěší, jak se mohla řada fanoušků přesvědčit u třetích Hunger Games – není aréna smrti, není nadšení, nejsou peníze. Tak. Mimo to, když už zmiňujeme opět další snímek, opět se ukazuje další neopomenutelná věc v úspěšných filmech, kterou je prostředí.

Dvě z hlavních postav Hunger Games v akci

Dvě z hlavních postav Hunger Games v akci

Kulisy nemůžou být jen o stromech a keřích

Až budete v kině na Osmi hrozných, zhruba v době, kdy vám dojde popcorn, si zároveň uvědomíte, že jste ve filmu nedošly dál než ze zasněžené pustiny do jednomístnostní galanterie. To jsou dvě kulisy. Tarantino je ale šéf, a vystačí si s propracovanými dialogy, výkony herců a vhodně umístěnou akcí. Jinak by na tomhle každý jiný film vyhořel. Buď musíte přijít s úplně novými a strhujícími kulisami jako třeba Cameron na Pandoře, nebo zkrátka opravdu často střídat ty obyčejné pozemské. Nikdo totiž nezvládne čučet do stejné místnosti hodinu a půl, když se kolem neděje nic zajímavého.

Pandora v Avatarovi

Pandora v Avatarovi

Tolik k těm nejdůležitějším činitelům, které nesmí v úspěšném trháku chybět. Poté stačí už jenom následovat křivku postupně gradujícího napětí a odhalení, a všechny tyhle věci schovat pod pláštík ne tolik okoukaného nebo úplně nového nápadu. Doopravdy tu nemůžeme vypsat celý seznam, snad jenom… Při čtení Harryho Pottera byly obzvlášť ty dobré vzpomínkové pasáže na partu Jamese, Siriuse, Lupina i toho malého zrádce Pettigrewea a jejich dobrodružství…

A co napadlo vás?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

TOP gladiátoři ve filmových arénách

Největší filmové propadáky roku 2015