Největší filmové propadáky roku 2015

Během letoška hned několik filmů totálně propadlo a skončilo u diváků těžce v mínusu. Chcete vědět, které to jsou?

Pomalu se nám blíží konec roku a filmová sezóna se připravuje na největší hity, často plánované na zimní měsíce kvůli následnému předávání Oscarů. Nejzářivější adepty si představíme později, zatím se můžeme podívat na odvrácenou stranu filmového průmyslu. Víte, komu se to letos fakt nepovedlo? Které projekty dopadly úplně tragicky a namísto naplnění ambicí zůstaly producentům jen oči pro pláč a prázdné peněženky? Náš výběr je odhalí.

Pan – nudný výlet do Země Nezemě

Největším letošním propadákem je rodinná fantasy Pan, která je dalším ztvárněním příběhu Petra Pana. Na papíře vypadalo všechno ideálně – režie se ujal Joe Wright, který má za sebou několik úspěšných historických dramat (Pýcha a předsudek, Anna Karenina), na výpravné filmy by tudíž měl být dobrou volbou; dále se podařilo ulovit i pár zajímavých jmen do hereckého ansámblu, v čele s Hughem Jackmanem a modelkou Carou Delevigne. Jenže nakonec se to moc nepovedlo. Dospělé diváky odradil zmatený příběh a zbytečné plýtvání s efekty, pro děti zase film nenabídl nic navíc než jen tuctovou barevnou podívanou. Rozpočet 150 milionů dolarů si tak na sebe zdaleka nevydělal a odhadovaná ztráta sto milionů dolarů (!) tak znamená nejhorší výsledek letošního roku a čestné místo mezi patnácti největšími propadáky všech dob. Škoda!

Jupiter vychází – nefunkční tahák na mladé

Tak tady jsme ani nic jiného nečekali. Sourozenci Andy a Lana (dříve Larry) Wachowski natočili další ambiciózní projekt s téměř dvousetimilionovým rozpočtem a do hlavních rolí obsadili Channinga Tatuma a Milu Kunis, kteří se momentálně hřejí na výsluní oblíbenosti mezi dnešní mládeží. Jenže nesmyslný a překombinovaný příběh přebil i vizuální orgie a reakce diváků byla jasná. Hlavně v USA (čili naprosto klíčovém trhu) film nikoho nezajímal, a tak bude velkou otázkou, zdali Wachowští dokážou přesvědčit pohlaváry z Warner Bros., aby mohli natočit další díly. My na to určitě čekat nebudeme.

Země zítřka – ani Clooney nezachrání všechno

A fiasko na americkém trhu ovlivnilo i další snímek. Nelichotivou bronzovou příčku okupuje Země zítřka. Optimistická vize budoucnosti, která staví hlavně na známé tváři George Clooneyho sice nedopadla tak hrozivě jako předchozí dvě veledíla, ale k vyrovnání rozpočtu 180 milionů dolarů se ani zdaleka nepřiblížila. Cestování ve vaně a futuristický Doktor House očividně nebylo to, co by lidé chtěli vidět. No, nedivíme se.

Na jaké nejhorším filmu jste letos byli vy? Napište nám do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 superfilmy, které nikdy nevznikly

Nejpropracovanější krátký film…