TOP gladiátoři ve filmových arénách

Ve Starověkém Římě měli otroci jednu unikátní cestu ke svobodě, která v arénách bavila široká publika a politikům získávala přízeň lidí – gladiátorské zápasy. Kteří gladiátoři měli ve filmových arénách k našim srdcím nejblíž?

Když vynecháme seriály, a tudíž Gannicka ze Spartaka, který si jako jeden z mála vybojoval v aréně rudis, tedy dřevěný meč symbolizující nabytou svobodu, těch úspěšných konců moc nezbyde. V našem výběru tří nejlepších gladiátorů však smrt žádného z nich není stejná. Vedle vysoké variability jejich finálních momentů nám ale také nabídnou pohled na jejich poměrně rozličné životy, začněme tím nejúspěšnějším.

Gladiátor (2000)

Pěti Oscary oceněný život generála Maxima Decima Meridia (Russell Crowe), kterého zradilo vlastní římské impérium, ale ne císař. Za svého posledního pravého císaře generál považoval Marca Aurelia, který zase generálovi důvěřoval více jak vlastnímu synovi Commodovi a na smrtelné posteli ho určil svým následovníkem. A to je jasné, že to Commoda namíchlo, a proto dal vyvraždit jeho rodinu – manželku a syna. Maximus Decimus Meridius skončí v aréně, kde si ovšem získá přízeň celého lidu. Palec nahoru ho provází až do velkého finále, kde má čelit strůjci svého neštěstí a my všichni už snad víme, jak to skončí. Ridley Scott si za svůj režisérský počin odnesl Oscara, stejně jako Russell Crowe za herecký výkon, kterým poslal do kolen nejednoho diváka i samotného císaře.

Spartakus (1960)

Se čtyřmi zlatými soškami těsně v závěsu a přece čtyřicet let před Gladiátorem, což z něj nečiní o nic méně významnou legendu, protože Spartakus je legenda. Legenda, která s tváří Kirka Douglase prošla gladiátorskou školou, v té době nazývanou ludus, slavného lanisty Batiata, aby vítězila v arénách a ve výsledku strhla celé otrocké povstání, se kterým měl co dělat celý Řím a nejvíc asi tehdejší senátor a generál Marcus Crassus (Laurence Olivier). Armády legionářů proti armádám otroků, mocný Julius Cézar (John Gavin) – povstání, které se zapsalo do dějin. Jeho vůbec první filmové zpracování, které událost z učebnic dějepisu žákům popularizovalo a filmovým tvůrcům zase poskytlo námět pro obdobné pokusy o opětovné ztvárnění díla, které se však podobného úspěchu nikdy nedočkaly. Spartakus možná vekou část života prožil jako otrok, předtím byl ale nezkrotným thrákem, který podnítil vzpouru a zemřel bez okovů na rukou bojující za svobodu, z vlastní vůle.

Pompeii (2014)

Jak napovídá název, tady všechno doopravdy lehne popelem, jak si trikoví mistři dali ve filmu záležet, zrovna jako producenti s historickou dochvilností do roku 79 našeho letopočtu. V té době bouchla sopka Vesuv a pohřbila pod sebou město Pompeje, ve kterém shodou okolností v gladiátorské aréně bojují gladiátoři Milo (Kit Harington) a Atticus (Adewale Akinnuoye-Agbaje). Oba bojují za svobodu, Milo bojuje k tomu všemu ještě za lásku, a oba dva jsou neporazitelní svými rivaly – sopka se zásobníkem nabitým vážně horkou lávou se nepočítá. Cassia (Emily Browning) je kromě Milovi lásky stíhána i perverzním pohledem jistého římského senátora, ve kterém tím pádem musí skončit zaražený meč, o což se Milo bude snažit se vší svoji silou postarat, je to přece jenom neporazitelný gladiátor.

https://www.youtube.com/watch?v=W2f7FXmhMls

Který z nich by podle vás ve vzájemném souboji všechn tří vyhrál?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Všeli-NEJ-jaké honičky a jízdy ve filmech roku 2015

Největší filmové propadáky roku 2015