Tvíd zažívá boom! Pomůžeme vám vybrat ten, ve kterém zabodujete!

Tvíd jede! Že ve svém šatníku nemáte ani jeden tvídový kousek? Tak to okamžitě změntě! Udělá z vás doslova jiného člověka. Prozradíme vám, jaký kousek si vybrat a jak ho správně nosit. Vítejte ve světě gentlemanů.

Nepatří do starého železa! Preppy styl jede!

Proč o něm píšeme, když vypadá tak nějak staře a kouše? Navzdory své pověsti, která jej předchází, je tvíd zejména v poslední době hodně trendy. Jak to víme? Stačí kouknout na módní přehlídky známých jmen a je nám jasno. Protože víme, že tomuhle většina z vás zas tak neholduje, udělali jsme to za vás. A zjistili jsme, že ve svých kolekcích ho využívají návrháři světových jmen jako Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Jean Paul Gaultier, Alexander McQueen a další. A to už o něčem svědčí, ne?

Chcete-li nezůstat pozadu, určitě si něco tvídového kupte. Co třeba sako s koženými záplatami (ale i bez nich)? To je jen tak pro informaci neodmyslitelnou součástí tzv. preppy stylu, který vznikl v Americe 50. let a jeho hlavními ikonami byli JFK s manželkou Jackie. Zrovna ten totiž právě zažívá velký boom!

Tvíd = sportovně elegantní styl

Tak abyste alespoň tušili, tvíd (Tweed – podle stejnojmenné skotské řeky) je označení pro látky s vlněným, jemně skvrnitým a drsným povrchem, které neodmyslitelně patří ke sportovně elegantnímu stylu. Většinou seženete v obchodě tvídová saka, ale velkou tradici mají také tvídové obleky. Stejně jako ona látka, pochází tvídové obleky z Anglie a jejich bytelné originály jsou těžké, hrubé a nepoddajné. ALE! Odlehčené verze se hodí do chladného počasí, ale zároveň v nich s klidem můžete být ve vytopených místnostech, aniž byste umírali vedrem. Takže ideální na zimu i jaro. Kalhoty bývají vypodšité celé. Je to proto, aby končetiny nebyly v přímém kontaktu s materiálem, který popravdě trošku kouše.

Jak poznat ten nejlepší

Tyto kostkované vzory jsou něco jako skotské dědictví, přičemž mezi nejrozeznatelnější patří Royal Stewart Tartan a Black Watch Tartan. A jak poznáte tvíd té nejvyšší kvality? Jedná se o ruční práci, těžší a hrubší struktura látky, zatímco strojově zpracované textilie jsou měkčí a tenčí.

Royal steward tartan – už i pro iPhony. Zdroj: Pinterest

Klasický tvíd má několik typů a vzorů:

  • Harris tvíd – hrubý a velmi odolný materiál. Hodí se především pro odolná sportovní saka a klasickou kombinací jsou mu manšestrové kalhoty, do chladného počasí ideální.
  • Donegal tvíd – vhodný pro středně silné  i sportovní saka. Doladíte jej jak vlněnými, tak hedvábnými kravatami.
  • vzor Pepito – pro tento rustikální vzor je charakteristické střídání světlých a tmavých kostek, existuje v mnoha barevných variantách.
  • vzor Rybí kost – oblíbený klasický vzor opět v mnoha barevných provedeních – typicky hnědá, šedá a zelená.
  • vzor Variet Herringbone – je obměnou klasické rybí kosti. Vzniká vetkáním dalších barev.
  • vzor Kohoutí stopa – je velmi živý a oblíbený vzor, nicméně je pro svou pestrost náročnější na barevné kombinace.

Alternativami tvídu jsou například látky ševiot, koverkot nebo Bedford Cord.

Historie pro gentlemany, co se zajímají

Nakonec zabrousíme ještě do historie. Vždycky se hodí znát nějaké informace navíc, kterými pobavíte společnost. Všechno vzniklo za vlády královny Viktorie, která byla panovnicí Spojeného království, Velké Británie a Irska od 20. června 1837. Doba její vlády trvala 63 let a sedm měsíců, přičemž během této doby si ona a její rodina docela slušně dopřávali.

Královští lovci ji zásobovali zvěřinou, přičemž potřebovali mít na sobě něco, co odolá drsnému podnebí a vlhkosti, a taky bude důstojně reprezentovat rafinovanost, neformálnost a aristokracii. A tak vznikl tvíd, který je kombinací toho všeho.

Džentlmenský, sportovní a nadčasový. Později, po svém rozšíření, došlo k tomu, že každá lovecká skupina, hrabství či rod měl svůj vlastní tvídový vzor, což ho opravňovalo k lovu na daném pozemku. „Zpracovaná ovčí vlna“ se tak obecně stala symbolem pro všechny patrioty – včetně samotné královny Viktorie, která si z ní nechala ušít kabát.

Inspirujte se

Tak co, přemýšlíte, že byste svůj šatník také obohatili kombinací dřívějších dob a moderního světa? Pak se podívejte na bundy, trička či vesty. V následujícím videu je ukázka toho, jak dnes vypadají tenčí siluety, čisté linie a dobře řezané tvary s důrazem na detail.

https://youtu.be/YL4DvUAvI7A

Tak co, jste na tenhle typ oblečení?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přísní hipsteři, kteří to už přehnali. Zvláštní móda!

Pánská pedikúra. Dejte si do kupy svoje nohy! Dámy to ocení stejně jako vy!