Trpký osud původních obyvatel Sibiře a Ameriky. Války, epidemie a odsun do rezervací

Možná vás překvapí, že američtí indiáni a původní obyvatelé Sibiře jsou blízcí příbuzní. Navíc měli a mají podobný osud, protože nakonec podlehli evropským velmocem.

Původní obyvatelé ameriky

Sibiřané a Američané jako bratři

O původu amerických indiánů, jejichž existence vyšla najevo až po zámořských plavbách Kryštofa Kolumba na konci 15. století, se dlouho vedly spory. Teorie se totiž různily. Dnes už je ovšem všeobecně přijímáno, že předci dnešních indiánů přišli do Ameriky z Asie, a to ze Sibiře, a to po svých. V průběhu poslední doby ledové byl totiž Beringův průliv, který odděluje Sibiř od Aljašky, zamrzlý a tomuto území se říká Beringie. Lovci, kteří následovali stáda migrující zvěře, tak vlastně nevědomky suchou nohou doputovali na jiný kontinent.

Kdy k tomu došlo poprvé, se přesně neví. Ve východní části Beringie se ale našly stopy lidského osídlení z doby cca před 20 000 lety. Jisté je, že migračních vln bylo několik a lidé pak Ameriku poměrně rychle kolonizovali od severu k jihu. Zhruba před 10 000 lety obyvatelé Sibiře začali kolonizovat i arktickou oblast Ameriky a ano, jednalo se o předky dnešních Eskymáků. O jejich asijských rysech nemůže být pochyb, což ostatně platí i pro mnohé indiánské skupiny.

Zajímavé je, že výraz „Eskymáci „se přestává používat, protože své severní sousedy takto pojmenovali indiáni z algonkinské jazykové skupiny a slovo Eskimo znamená „pojídač syrového masa“, což není právě nejkrásnější. Na místo toho se dnes používá slovo Inuité („lidé“). Problémem ovšem je, že takto samy sebe označují jen některé skupiny Eskymáků (hlavně v Kanadě a Grónsku), jiné si říkají Jupikové či Kalaallité.

Krvavé oběti amerických indiánů. A co na to Isabela?

Původní obyvatelé Sibiře a Ameriky žili dlouho tradičním způsobem života, ačkoli ve Střední a Jižní Americe vznikly postupem času velké civilizace, jako Mayové, Aztékové a Inkové. Tyto skupiny přitom prosluly lidskými obětinami, kdy skončilo obrovské množství lidí (včetně dětí) vytržením srdce zaživa a dalšími děsivými praktikami. Inu, bohům bylo třeba obětovat, aby se slunce objevilo každé ráno na obloze a svět plynul dále tak, jako doposud.

Španělští a britští kolonizátoři a s nimi příchozí misionáři byli těmito zvyky šokováni. Jistě, nelze se jim divit, tedy až na jednu zajímavou maličkost. Kolumbovu výpravu, která měla najít západní cestu do Asie, totiž nakonec podpořila španělská panovnice Isabela Kastilská. Ta přitom společně se svým manželem Ferdinandem II. Aragonským podepsala listinu, díky níž vstoupila v platnost papežská bula Sixta IV. a světlo světa spatřila španělská inkvizice. Za oběť inkvizici přitom padlo v Evropě tisíce a tisíce lidí, kteří často před upálením zaživa prožili (ne)pěkná mučení.

Amerika a Sibiř jako cíle kolonizátorů

Amerika a Sibiř jsou rozlehlá území, která navíc oplývala nerostným a dalším bohatstvím. Jenže přiznat takto přízemní cíle se evropským mocnostem nechtělo, a tak (pravé) Američany i Sibiřany utiskovali na základě staré dobré pohádky o vyšších cílech – civilizování primitivů a přijetí pravého Boha. To mělo v Americe za následek největší demografickou katastrofu v historii, neboť dle odhadů nepřežilo příchod Evropanů 75 až 90 % všech indiánů! Nepadli ale za oběť jenom zbraním, zemřeli především díky nemocem, které s sebou Evropané „přinesli“ a domorodci na ně neměli díky izolovanosti obranné látky.

Obyvatelé Sibiře nedopadli o mnoho lépe, i když kolonizace tohoto obrovského území začala o něco málo později, především od 17. století. Jejich tradiční společnosti totiž rozvrátili nejen misionáři a nemoci, ale později se k nim připojil i komunistický režim. Takoví tradiční lovci sobů byli nuceni stát se členy tzv. sovchozů, tedy státem vlastněných zemědělských podniků. A známé jsou i historky o tom, jak sovětští funkcionáři vyhazovali místní šamany za letu z vrtulníků se slovy, ať jim tedy předvedou, že umí létat, když to o sobě tvrdí…

Je osud amerických a sibiřských domorodců zpečetěn?

Ačkoli se dnes pod tlakem veřejného mínění snaží vlády o racionálnější a etičtější přístup k původním kulturám, domorodí Sibiřané ani Američané se ze staletí útisku již zřejmě nevzpamatují. Jistě, přežili, nicméně vesměs se zdevastovanou kulturou a žijící často v hrozných podmínkách. Takhle neúprosná byla historie.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč Trumpova zeď mezi USA a Mexikem budí tolik vášní? Pohraniční zdi staví každý druhý stát. I v Evropě jsou! K čemu opravdu slouží?

Obřízka, házení dětí, vytržení srdce: Jaké jsou nejděsivější náboženské rituály světa? Mnohé z nich jsou provozovány ještě dnes!